ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΣΠ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ Σύντομη ενημέρωση από Ειδομένη (Φεβρουάριος)

Σύντομη ενημέρωση από Ειδομένη (Φεβρουάριος)

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Η αναμονή, οι δύσκολες συνθήκες, η ελπίδα και η επιθυμία χιλιάδων ανθρώπων τους οδήγησε να επιχειρήσουν να περάσουν σπάζοντας την “πόρτα” των συνόρων. Πρόκειται για μια σιδερένια πόρτα η οποία τοποθετήθηκε προκειμένου να υπάρχει πέρασμα στο φράχτη για τα τρένα.

Η απάντηση από τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ ήταν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά - δακρυγόνα. Ο κόσμος άρχισε να διαλύεται ενώ πολλά παιδιά τραυματίστηκαν στην προσπάθεια να τρέξουν ανάμεσα στο συγκεντρωμένο κόσμο. Πολλά χάθηκαν για λίγη ώρα από τις οικογένειες τους.

Στο σημείο του συνόρου παρέμειναν διαμαρτυρόμενα εκατοντάδες άτομα για αρκετές ώρες μετά την εμπλοκή.

Η κούραση, η αναμονή και η ελπίδα τους ωθεί να μην σκέφτονται τον εαυτό τους και να μην υπολογίζουν  την σωματική τους υγεία. 

 


Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Σήμερα βρίσκονται στα σύνορα περίπου 7.000 άτομα ενώ συνεχίζουν πολλοί να προσεγγίσουν την περιοχή με τα πόδια. Στην πόρτα του συνόρου αναμένουν εκατοντάδες, μεταξύ των οποίων και τα πλέον ευάλωτα άτομα, ανάπηροι, καρκινοπαθείς κ.ο.κ. Τα σύνορα άνοιξαν για λίγη ώρα και επιτράπηκε η είσοδος για περίπου 300 άτομα. Από χθες (26/2) δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ανήλικους ασυνόδευτους.

Οι εντάσεις είναι έκδηλες και ο κόσμος είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένος έχοντας μια μοναδική ελπίδα, να περάσει τα σύνορα. Συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις σε σκηνές και κουβέρτες. Επίσης, στο φαγητό υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις καθώς οι ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα όσο συνεχίζει να έρχεται κόσμος στην Ειδομένη. Να αναφέρουμε ότι όλο και συχνότερα οι ανάγκες αυτές δεν ικανοποιούνται από τις οργανώσεις και τις εθελοντικές κοινωνικές ομάδες που προστρέχουν για βοήθεια στην Ειδομένη.

Ο κόσμος αναμένει το άνοιγμα των συνόρων ενώ προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες για τις εναλλακτικές που μπορεί να έχει. Λόγω του μεγάλου αριθμού των προσώπων δεν καλύπτεται η ανάγκη της ενημέρωσης ενώ είναι κατανοητό ότι πολλές φορές τα άτομα ζητούν τις ίδιες πληροφορίες από περισσότερα από ένα άτομα. Οι πληροφορίες που ζητούνται αφορούν στην μετεγκατάσταση και τη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το ζήτημα των ανήλικων ασυνόδευτων, ειδικά όσων έχουν δηλωθεί ως ενήλικες ενώ είναι ανήλικοι ασυνόδευτοι. Άτομα με προβλήματα υγείας παραμένουν στην περιοχή παρά τις αντιξοότητες που υπάρχουν και παρά την έλλειψη παροχής υπηρεσιών υγείας.

Μια γυναίκα με τρία παιδιά ζητούσε πληροφόρηση για το τι μπορεί να κάνει αν δεν περάσει τα σύνορα. Βρίσκονταν σε μεγάλη ένταση και σύγχυση  “... το να έχω πληροφόρηση για το τι μπορώ να κάνω είναι το πιο σημαντικό πράγμα για μένα και τα παιδιά μου. Είμαι πιο ήρεμη τώρα που ξέρω τι μπορώ να κάνω εγώ και τα παιδιά μου”.

Ένας νεαρός 18 ετών από τη Συρία έλεγε “Δεν το πιστεύω ότι κάποιες χώρες ορίζουν τη ζωή μου και αποφασίζουν για εμένα. Είμαι μπερδεμένος πολύ δε ξέρω τι να κάνω, θέλω να παίρνω τις αποφάσεις της ζωής μου αφού γνωρίζω τις πληροφορίες ...”.


Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Η βροχή σήμερα δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο την ήδη έκρυθμη κατάσταση στο transit site της Ειδομένης, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται περισσότερα από 4000 άτομα και συνεχώς φτάνουν κι άλλα με τα πόδια.  

Τα σύνορα παρέμειναν κλειστά καθ' όλη  τη διάρκεια της ημέρας. Η κατάσταση στο transit site είναι πάρα πολύ άσχημη. Ο κόσμος κοιμάται στο έδαφος μόνο με κουβέρτες. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε σκηνές και άλλα αναγκαία είδη. Η σίτιση του κόσμου γίνεται με εμπόδια, αφού δεν επαρκούν οι μερίδες. Η βροχή δυσχέραινε την κατάσταση ειδικά αυτών που δεν είχαν σκηνή.

Η πολυήμερη αναμονή του κόσμου στο transit site σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέρωσης και παροχών τον οδηγούν σε μια κατάσταση άβουλης παθητικότητας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άτομα κοιτούν στο κενό, σαν να μην περιμένουν τίποτα, ενώ ένα ερέθισμα, όπως μία φωνή, μπορεί να ωθήσει τον κόσμο σε έντονες καταστάσεις και καυγάδες. Και σήμερα απομακρύνθηκαν κάποιοι Αφγανοί από το transit site με λεωφορεία. Τη νύχτα διανυκτέρευσαν στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Πολυκάστρου ενώ την επόμενη μέρα οδηγήθηκαν στο κέντρο στη Νέα Καβάλα.

Μεγάλη είναι η ανησυχία μας για την ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί και ειδικότερα για την έλλειψη ενημέρωσης των ανθρώπων και τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σχετικά με την κάλυψη των βασικών αναγκών τους. Ιδιαιτέρως, έχουμε διαπιστώσει πληθώρα ευάλωτων περιπτώσεων, που φτάνουν στην περιοχή χωρίς καμία προστασία.


Πέμπτη 25  Φεβρουαρίου 2016

Η κατάσταση συνεχίζει να είναι έκρυθμη με μεγάλο αριθμό ανθρώπων να βρίσκονται στο transit site. Υπολογίζεται ότι ο κόσμος στην Ειδομένη είναι περίπου 4000 ενώ δε σταματούν να έρχονται άτομα με τα πόδια.

Τα σύνορα σήμερα ήταν κλειστά για πάρα πολλές ώρες και μόνο σε 100 άτομα επιτράπηκε η διέλευση στην ΠΓΔΜ. Οι οργανώσεις έχουν αρχίσει να μειώνουν τις βάρδιες τους ειδικά τις βραδινές λόγω της έναρξης λειτουργίας του κέντρου μετεγκατάστασης Διαβατών. Το βράδυ παρουσιάζονται μεγάλες ανάγκες σε σκηνές και κουβέρτες αφού η χωρητικότητα των ήδη υπαρχόντων δομών (μεγάλες θερμαινόμενες σκηνές) είναι για περίπου 1700 άτομα. Στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Πολυκάστρου βρίσκονται κάποια λεωφορεία χωρίς να έχουν οδηγίες για το τι θα κάνουν με τους επιβάτες τους.

Κατά τις βραδινές ώρες γίνεται προσπάθεια απομάκρυνσης των Αφγανών από την περιοχή. Έφυγαν τέσσερα λεωφορεία με κατεύθυνση την Αθήνα.


Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Το μεσημέρι άρχισε μία ακόμη προσπάθεια απομάκρυνσης των Αφγανών από το Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Πολυκάστρου.

Σήμερα άνοιξε το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά, το οποίο υποδέχθηκε άτομα τα οποία βρίσκονταν στο δρόμο με απώτερο σκοπό να κατευθυνθούν στην Ειδομένη. Οι υποδομές φιλοξενίας κρίνεται ότι δεν ικανοποιούν τις ανάγκες του πληθυσμού που θα παραμείνει για άγνωστο ακόμη διάστημα εκεί. Κάποιες από τις οργανώσεις μειώνουν την παρουσία τους στην Ειδομένη προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις στήριξης του κόσμου σε άλλες περιοχές, όπως τα Διαβατά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πληθυσμό στην Ειδομένη.  

Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας πέρασαν τα σύνορα 250 άτομα. 


Δευτέρα 22 – Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016


Το transit site © ΕΣΠ

Τη Δευτέρα στο transit site της Ειδομένης και στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Πολυκάστρου βρίσκονταν περίπου 6000 – 7000 άτομα.

Πολλοί Αφγανοί ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους γιατί τους απαγορεύεται να περάσουν τα σύνορα. Το μεσημέρι έκαναν πορεία από το transit site προς το σύνορο όπου και τελικά κατασκήνωσαν μπροστά στο σύνορο και στις σιδηροδρομικές γραμμές. Κάποιοι ανήλικοι προσπάθησαν να περάσουν την πόρτα των συνόρων σκαρφαλώνοντας. Οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ τους οδήγησαν στα πρόχειρα σπιτάκια που έχουν τοποθετηθεί στο σύνορο και εκεί τους χτύπησαν και εν συνεχεία τους επέστρεψαν στην Ελλάδα. Ένα από τα άτομα είναι ανήλικος ασυνόδευτος και οι υπόλοιποι νεαροί σε ηλικία.

Το βράδυ της Δευτέρας στο σύνορο είχαν κατασκηνώσει πάνω από 500 άτομα με σκηνές, ανάμεσα τους οικογένειες και ανήλικοι ασυνόδευτοι.

Ξημερώματα της Τρίτης περίπου στις 6:30πμ ξεκίνησε η επιχείρηση της εκκένωσης των γραμμών και του site B στο transit site της Ειδομένης, όπου φιλοξενούνταν κυρίως άτομα αφγανικής καταγωγής. Οι αστυνομικές αρχές περικύκλωσαν τον κόσμο στις γραμμές και στο site B και ξεκίνησαν να τον κατευθύνουν προς τα λεωφορεία, τα οποία είχαν προορισμό την Αθήνα.

Τα περιστατικά βίας σε άτομα που αντιστέκονταν ήταν περιορισμένα, ενώ φαινόταν ότι η επιχείρηση στόχευε στην ειρηνική απομάκρυνση. Οι οργανώσεις δεν απομακρύνθηκαν από την αστυνομία παρότι είχε κλείσει ο δρόμος προς το χωριό της Ειδομένης. Οικογένειες με παιδιά, ανήλικοι ασυνόδευτοι, ηλικιωμένα άτομα έκλαιγαν και φώναζαν. Μοναδικό αίτημά τους να συνεχίσουν το ταξίδι και να έχουν αξιοπρέπεια.

Τα πρώτα λεωφορεία έφυγαν περίπου στις 9:00 το πρωί. Ο υπόλοιπος κόσμος  περίμενε για πολλές ώρες περικυκλωμένος από τις αστυνομικές αρχές στις σιδηροδρομικές γραμμές. Με πρωτοβουλία των οργανώσεων μοιράστηκε νερό και φαγητό. Ανάμεσα τους και ανήλικοι ασυνόδευτοι τους οποίους ενημερώσαμε και έπειτα ακολουθήθηκε η διαδικασία της προστατευτικής φύλαξης για την τοποθέτηση τους σε ξενώνα φιλοξενίας.

Εκατοντάδες κόσμου ζητά πληροφορίες στο transit site σχετικά με τα έγγραφα που χρειάζονται πλέον, πέραν του υπηρεσιακού σημειώματος (όπως διαβατήριο και ταυτότητα). Πολλά ήταν τα αιτήματα για κουβέρτες και σκηνές αφού ο κόσμος δεν μπορούσε να καλυφθεί στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Περίπου στις 13:00 το σύνορο άνοιξε και πάλι για τους Σύριους και τους Ιρακινούς. Την ίδια ώρα ξεκίνησε και η απομάκρυνση των Αφγανών από το Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Πολυκάστρου. Οι αναφορές των οργανώσεων που ήταν εκεί κάνουν λόγο για βίαιη απομάκρυνση του κόσμου.

Συνολικά έφυγαν 29 λεωφορεία. Μαζί με τα άτομα αφγανικής καταγωγής οδηγήθηκαν με τα λεωφορεία προς την Αθήνα και τα άτομα που είχαν επιστραφεί από την ΠΓΔΜ λόγω “παράνομης εισόδου”.

Με την εκκένωση διαχωρίστηκαν οικογένειες οι οποίες βρίσκονταν σε διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απομάκρυνσης τους από την περιοχή. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα ανήλικα ασυνόδευτα που βρίσκονται στην περιοχή και απομακρύνθηκαν με τα λεωφορεία προς την Αθήνα. Το ίδιο ισχύει και για άλλες  ευάλωτες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα άτομα με αναπηρία, μόνες γυναίκες, μονογονεϊκες οικογένειες κ.ο.κ.

Από τα σύνορα έως το βράδυ πέρασαν περίπου 150 με 200 άτομα. Οι έλεγχοι στο σύνορο καθώς και στον καταυλισμό της Γευγελής επιβραδύνουν τις διαδικασίες.

Ξημερώνοντας η Τρίτη βρίσκει περίπου 4000 άτομα στο transit site. Τα σύνορα παρέμειναν για πολλές ώρες κλειστά. Έως το βράδυ της Τρίτης έχουν περάσει περίπου 250 άτομα.

 

Λεωφορεία είναι σταματημένα σε διάφορα σημεία στην εθνική οδό από την Αθήνα έως και την Πιερία, καθώς και σε διάφορες πόλεις όπως τα Γρεβενά και την Κοζάνη. Τα λεωφορεία αυτά δεν προσεγγίζουν την Ειδομένη.

“Είμαι από την Κυριακή εδώ.  Θυμάσαι σου είχα πει ψέματα ότι έχω θείο γιατί έτσι ήξερα ότι μπορώ να φύγω μόνος μου. Δεν ήθελα να μείνω, ήθελα να φύγω. Προσπάθησα τη Δευτέρα να περάσω την πόρτα του συνόρου αλλά η αστυνομία με χτύπησε πολύ και μετά με γύρισε στην Ελλάδα. Εγώ προσπάθησα και τώρα ξέρω ότι έκανα ότι μπορούσα για να αγγίξω το όνειρο μου. Ήθελα και θέλω να φύγω αλλά κάποιοι αποφάσισαν να μείνω εδώ. Τώρα άρχισα να φοβάμαι για εμένα. Φοβάμαι για το τι θα γίνει για αυτό θέλω προστασία θέλω κάποιον δίπλα μου”. Ανήλικος ασυνόδευτος ο οποίος πήγε για προστατευτική φύλαξη. Εντοπίστηκε λίγο πριν επιβιβαστεί στο λεωφορείο για την Αθήνα.

“Ο άντρας μου συμμετείχε στην διαμαρτυρία στα σύνορα. Εγώ έμεινα στη μεγάλη σκηνή με τους γονείς του. Δεν μπορούσα να τους αφήσω. Δεν πρόλαβα να καταλάβω τι γίνεται… Είδα πολύ νωρίς το πρωί τον άντρα μου να τον τραβάνε προς τα λεωφορεία. Δεν τον άφησαν να μου μιλήσει. Μείναμε μόνοι μας δε ξέρω που θα πάει για να πάμε να τον βρούμε. Ο πεθερός μου είναι άρρωστος. ”. Μια γυναίκα από το Αφγανιστάν χωρίστηκε από τον άντρα της κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απομάκρυνσης. Λίγες ώρες αργότερα επικοινώνησε με το σύζυγο της.


Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016


Καθιστική διαμαρτυρία ©
ΕΣΠ

Το πρωί στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Πολυκάστρου βρίσκονται 68 λεωφορεία (με περίπου 4000 με 4500 άτομα), άλλα τέσσερα λεωφορεία αναμένουν εντός του transit site. Μια ομάδα Αφγανών στον καταυλισμό κάνει καθιστική διαμαρτυρία, μπροστά στο κοντέινερ της αστυνομίας, επειδή από χθες τους απαγορεύεται να περάσουν τα σύνορα.

Τα σύνορα επιτρέπεται να περάσουν λίγα άτομα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και μόνο από τη Συρία και το Ιράκ. Ο έλεγχος πέρα από τα έγγραφα (υπηρεσιακό σημείωμα που αναγράφει τη χώρα προορισμού και διαβατήριο) περιλαμβάνει και σωματικό έλεγχο.

Από νωρίς το πρωί άτομα ξεκινούν με τα πόδια από το ΣΕΑ Πολυκάστρου προς την Ειδομένη, μια απόσταση περίπου 25 χλμ. Ως το μεσημέρι στο δρόμο βρίσκονται περισσότερα από 1500 άτομα. Αργά το απόγευμα αρχίζουν να φτάνουν στο transit site. Έως τις 23:00 ο χώρος είναι ασφυκτικά γεμάτος.

Το εικοσιτετράωρο της 21ης Φεβρουαρίου υπολογίζεται ότι πέρασαν τα σύνορα περίπου 800 άτομα. Από τις σημερινές αφίξεις στα λιμάνια δεν προσέγγισαν την περιοχή λεωφορεία εξαιτίας του ήδη μεγάλου αριθμού ατόμων που βρίσκονται στην Ειδομένη.

Οικογένειες συνεχίζουν να διαχωρίζονται καθώς κάποια μέλη τους έχουν διαβατήρια όταν τα υπόλοιπα έχουν μόνο το υπηρεσιακό σημείωμα από τις ελληνικές αρχές. Εξαιρετικά σημαντικό είναι το ζήτημα των ανήλικων ασυνόδευτων οι οποίοι πια εντοπίζονται όλο και περισσότερο, λόγω της αδυναμίας τους να περάσουν τα σύνορα. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι οι υποδομές που έχει η Ελλάδα σχετικά με τους ανήλικους ασυνόδευτους είναι 352 θέσεις ενώ 85 θέσεις επιπλέον υπάρχουν στους μεταβατικούς ξενώνες. Για τα υπόλοιπα ανήλικα ασυνόδευτα ακολουθείται η διαδικασία της προστατευτικής φύλαξης, που λόγω έλλειψης δομών πραγματοποιείται εντός των χώρων κράτησης των αστυνομικών τμημάτων. Λόγω του μεγάλου αριθμού των ανήλικων ασυνόδευτων κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για δημιουργία νέων δομών καθώς διαφαίνεται η πιθανότητα προστατευτικής φύλαξης μεγάλου αριθμού παιδιών εντός χώρων κράτησης.

Η απογοήτευση του κόσμου και συνάμα η προσμονή και  η ελπίδα τους να περάσουν τα σύνορα είναι εύκολο να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από διακινητές. Είναι σημαντικό να συντονιστούν οι προσπάθειες για την προστασία των προσώπων από τη διακίνηση αλλά και την εμπορία ανθρώπων.

Άτομα με αναπηρία ή προβλήματα υγείας σήμερα βρίσκονταν στο δρόμο προσμένοντας να φτάσουν προς το transit site, όπου μπορούσαν να τους παρασχεθούν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας. Παρόλα αυτά ο φόβος του επικείμενου κλεισίματος των συνόρων τους αναγκάζει να παραμελούν την υγεία τους καθώς προέχει να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Έγκυες και μικρά παιδιά βρίσκονται εκτεθειμένα. Μεγάλος επίσης είναι και ο αριθμός των γυναικών που ταξιδεύουν μόνες τους.

“Κουράστηκα και εγώ και ο γιος μου”. Έλεγε η κυρία Κ. από τη Συρία όσο προσπαθούσε να σηκώσει το πόδι της που έπεφτε από το υποπόδιο του αναπηρικού της αμαξιδίου το οποίο έσπρωχνε ο γιος της για περισσότερα από 24 χιλιόμετρα. “Μεγάλο το ταξίδι και εγώ δε μπορώ να ανταπεξέλθω. Είναι και ο γιος μου κουρασμένος και με εμένα κουράστηκε. Θέλω κάπου να κοιμηθούμε λίγο να ξεκουραστεί και αυτός τόσες ώρες στο δρόμο”.

Ένας ανήλικος συνοδευόμενος από το θείο του και την οικογένεια του περπάτησε τη διαδρομή από τα ΣΕΑ Πολυκάστρου έως και την Ειδομένη. Φαινόταν πολύ κουρασμένος ενώ τα μάτια του ήταν δακρυσμένα. Την ώρα που τον συναντήσαμε ήταν μόνος και εμείς δε γνωρίζαμε την ύπαρξη του θείου. Ξεκινήσαμε να διερευνούμε την κατάσταση στην οποία βρισκόταν. “Πονάνε πολύ τα αυτιά μου, ειδικά το αριστερό και με έχει πιάσει πονοκέφαλος. Θέλω να κοιμηθώ αλλά ο πόνος δε με αφήνει. Θέλω να ξεκουραστώ και εκεί που έχουμε στρώσει για να κοιμηθούμε κάνει πάρα πολύ κρύο. Δε μπορώ να ξεκουραστώ και τα πόδια μου πονάνε πολύ από το περπάτημα”.

Μια γυναίκα, μόνη, κρατά αγκαλιά το μωρό της ενώ ένα άλλο παιδάκι περπατά σέρνοντας τα βήματα του πίσω της. Η κυρία περπατά στα χαλίκια του transit site με τις κάλτσες της.  Την προσεγγίσαμε…  “Δε θέλω παπούτσια τα πόδια μου έχουν πρηστεί από το περπάτημα. Να ξεκουραστώ θέλω μόνο εγώ και τα παιδιά μου”.


Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Η αύξηση των αφίξεων στα νησιά έχει αλλάξει και την κατάσταση των προηγούμενων ημερών και στην Ειδομένη. Τα λεωφορεία προσεγγίζουν αρχικά το Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Πολυκάστρου.

Είναι μικρός ο αριθμός των προσώπων που εισέρχονται στην ΠΓΔΜ αφού οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί και η διαδικασία έχει τροποποιηθεί. Ο κόσμος στο transit site της Ειδομένης είναι πολύς γι΄αυτό και χρησιμοποιούνται όλες οι εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία του.


Το βράδυ στο
transit site στην Ειδομένη © ΕΣΠ

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των αστυνομικών αρχών της Αυστρίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας και ΠΓΔΜ σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν στις 3 Φεβρουαρίου (Περισσότερες πληροφορίες: ECRE - Balkan Governments Streamlining Border Controls, MIA – Police services establish standardized migrant registration). Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε η κοινή και ενιαία διαδικασία ελέγχου των προσώπων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και συγκεκριμένα στον καταυλισμό της Γευγελής. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα πρόσωπα να μην επανελέγχονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στη Βαλκανική προς την Ευρώπη. Ο έλεγχος θα περιλαμβάνει συνέντευξη, επίδειξη εγγράφων πρωτοτύπων ή και αντιγράφων κ.α. Περισσότερα σχετικά: Joint Statement of Heads of Police Services from the Meeting held in Zagreb, Croatia on 18th February 2016.

“Η καταγωγή μου είναι από την Παλαιστίνη όμως έζησα και μεγάλωσα στη Συρία, όπου βρέθηκαν ως πρόσφυγες οι γονείς μου. Το ταξίδι το ξεκινήσαμε όλοι μαζί πέντε άνδρες, ο θείος μας που χρειάζεται φροντίδα, αφού είναι σε αναπηρικό καρότσι, εγώ, ο αδελφός μου και τα παιδιά του θείου μας. Στο νησί καταγράφηκαν ο θείος και τα ξαδέλφια μας ως Σύριοι και εμείς ως Παλαιστίνιοι. Εμείς δεν μπορούμε να περάσουμε τα σύνορα. Οι άλλοι έχουν προχωρήσει όμως δεν μπορούν μόνοι τους έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον ... Τα σύνορα μας χώρισαν Δεν περάσαμε τον έλεγχο στη Γευγελή μας γύρισαν πίσω στην Ειδομένη”.


Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Οι αυξημένοι έλεγχοι στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, οι συνεχόμενες αλλαγές στους ελέγχους στα σύνορα ΠΓΔΜ και Ελλάδας, καθώς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στις χώρες της διαδρομής των Βαλκανίων έχουν αλλάξει την εικόνα στην Ειδομένη.

Οι είσοδοι στα νησιά τις προηγούμενες μέρες μειώθηκαν κατά συνέπεια μειώθηκε και ο αριθμός όσων προσεγγίζουν την περιοχή. Στο transit site στην Ειδομένη επικρατεί ησυχία ενώ λίγα είναι τα λεωφορεία που φτάνουν.

Αυξημένες είναι οι επαναπροωθήσεις (“push backs”) από την ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα ατόμων που εισήλθαν στη γειτονική χώρα χωρίς άλλη έγκριση. Την Τρίτη καταγράψαμε τουλάχιστον 35 άτομα τα οποία επιβιβάσθηκαν σε λεωφορείο για την Αθήνα, αφού πλήρωσαν το εισιτήριο της επιστροφής.

Στο transit site βρίσκονται επίσης άτομα τα οποία έχουν επαναπροωθηθεί από την ΠΓΔΜ με τραύματα –όπως δαγκωματιές από σκυλιά. Συγκεκριμένα περίπου 20 άτομα ήρθαν τις προηγούμενες μέρες αντιμέτωπα με εκπαιδευμένα σκυλιά ενώ προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα από διάφορες περιοχές. Τα άτομα αυτά κυρίως αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής επέστρεψαν στην Ελλάδα και έλαβαν τις πρώτες βοήθειες από τις ιατρικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή.

Συνεχίζει να υφίσταται το πρόβλημα της επανέκδοσης των υπηρεσιακών σημειωμάτων σε άτομα που είτε τα έχασαν είτε τους λήστεψαν. Σημαντικό είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν Σύριοι που έχουν καταγραφεί ως Παλαιστίνιοι, ή Αφγανοί που έχουν καταγραφεί ως Ιρανοί κ.ο.κ.

“Ήταν βράδυ δεν έβλεπα μόνο άκουγα τα γαβγίσματα δε ξέρω πόσα σκυλιά ήταν. Με δάγκωσαν όμως ψηλά στην πλάτη”.


Τετάρτη 10 έως Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2015

Ο κόσμος που έρχεται στην Ειδομένη έχει αρχίσει να μειώνεται. Εργασίες έχουν αρχίσει να γίνονται για το στήσιμο ενός νέου καταυλισμού κοντά στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στο Πολύκαστρο. Οι αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι έντονες. Σοβαρά όμως είναι τα ερωτηματικά που εγείρονται για τη χρήση αλλά και τις προδιαγραφές αυτού του «καταυλισμού».

Παρότι οι αφίξεις στα λιμάνια του Πειραιά και της Καβάλας είναι αυξημένες την περιοχή της Ειδομένης προσεγγίζουν λίγα λεωφορεία αφού η πρόσβαση τους γίνεται με εμπόδια λόγω των κλειστών δρόμων από τα μπλόκα των αγροτών.

Συνεχίζουν τα προβλήματα με τις επανεκδόσεις των χαμένων υπηρεσιακών σημειωμάτων και των πολυήμερων αναζητήσεων των εγγράφων στις αρχές έκδοσης στα νησιά. Ο κόσμος που αναμένει την επανέκδοσή τους βρίσκεται σε γενική αναστάτωση ενώ το αστυνομικό τμήμα της περιοχής αλλάζει συχνά την τακτική του σχετικά με την επανέκδοση. Άτομα επιστρέφουν στην Αθήνα ή πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να επανεκδώσουν το υπηρεσιακό τους.


Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Την Τρίτη ο κόσμος ήταν πολύ λιγότερος τόσο στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Πολυκάστρου όσο και στο transit site.

Πολύς είναι ο κόσμος ακόμα που αναμένει την επανέκδοση των υπηρεσιακών σημειωμάτων. Ο καιρός είναι πολύ καλός και έτσι παιδιά και ενήλικες παίζουν ποδόσφαιρο.

Ο δεύτερος φράχτης στα σύνορα με την Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση πέντε περίπου μέτρων από τον πρώτο, έχει αρχίσει να ολοκληρώνεται, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται για να καλυφθεί ο στόχος των χιλιομέτρων που έχει τεθεί. Επιπλέον στρατιωτικά οχήματα βρίσκονται στην περιοχή τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και της ΠΓΔΜ.

Οι εγκαταστάσεις στο ΣΕΑ Πολυκάστρου έχουν ενισχυθεί με περισσότερες σκηνές τόσο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, όσο και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.


Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει έκρυθμη με πολλά λεωφορεία να αναμένουν στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Πολυκάστρου αλλά και με πολύ κόσμο στο transit site. Εκεί, η πολύωρη αναμονή για επανέκδοση υπηρεσιακών  σημειωμάτων συνεχίζεται για μεγάλο αριθμό ατόμων ενώ μαρτυρίες αναφέρουν ακόμα και κλοπές υπηρεσιακών σημειωμάτων.

Το πρωί του Σαββάτου στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Πολυκάστρου βρίσκονταν περίπου 76 λεωφορεία ενώ άλλα 10 λεωφορεία αναμένουν στο χωριό της Ειδομένης. Πολύς είναι ο κόσμος που βρίσκεται στο transit site. Τα σύνορα «κλείνουν» για πολλές ώρες ενώ όταν είναι ανοιχτά, ο αριθμός ατόμων που περνούν είναι περίπου 100 ανά ώρα. Σε κάποιες περιπτώσεις δέχονται περισσότερα από 100 άτομα ανά ώρα χωρίς όμως να εξηγείται η αιτία της αύξησης αυτής.

Ο κόσμος που περιμένει στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στο Πολύκαστρο «κλείνει» το δρόμο σε μια ακόμα προσπάθεια πίεσης προς τις αρχές να επιτρέψουν τη συνέχιση του ταξιδιού στην Ειδομένη. Πολλές είναι οι μαρτυρίες που αναφέρουν οδηγούς να κλειδώνουν τα λεωφορεία τους και να αφήνουν τον κόσμο έξω. Και άλλες που οι οδηγοί αφήνουν τον κόσμο και απομακρύνονται από την περιοχή.

Στις ακραίες καταστάσεις, όπως αυτές που ζουν οι άνθρωποι αλλά και οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές στην περιοχή της Ειδομένης, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η προστασία των ευάλωτων περιπτώσεων. Τα ανήλικα ασυνόδευτα, που τελούν υπό προστατευτική φύλαξη, είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση ενώ δεν λείπουν οι εντάσεις εντός του χώρου κράτησης στον οποίον φυλάσσονται κάτω από άσχημες συνθήκες.

Προσεγγίζοντας το χώρο του transit site
μας πλησίασε ένας κύριος, ο οποίος μας
είπε ότι αυτός και τα παιδιά του ήταν
τέσσερις μέρες 
στο δρόμο «δεν έχουμε
κάνει μπάνιο, δεν έχουμε κοιμηθεί σωστά
και είμαστε συνεχώς σε μια κίνηση. Μας
πιέζουν οι καταστάσεις, μας πιέζουν οι
οδηγοί του λεωφορείου, μας πιέζει ο
χρόνος»
. Ένας άλλος κύριος Πακιστανικής
καταγωγής μας είπε «
έμαθα ότι άνοιξαν
τα σύνορα. Μου το είπε κάποιος οδηγός
και ήρθα για να περάσω. Δεν μπορώ να
μείνω εδώ… προσπαθώ να ζητήσω άσυλο
και δεν μπορώ. Δεν έχω πρόσβαση.
Σκέφτηκα, αν άνοιξαν ας πάω, αλλά τελικά
ήταν ψέμα ακόμα ένα ψέμα… Πολλοί μας
προσέγγισαν για να φύγουμε με άλλον
τρόπο αλλά φοβάμαι… είδαν πολλά τα μάτια μου».


Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Συνεχίζει να είναι μεγάλος ο αριθμός των λεωφορείων στο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Πολυκάστρου. Πολύς κόσμος παραμένει στο transit site με αποτέλεσμα την πλήρωση των αναμενόμενων θέσεων στις μεγάλες σκηνές και την αύξηση του αριθμού των σκηνών στα γύρω χωράφια.  Συνεχίζονται οι εντάσεις και οι απώλειες των υπηρεσιακών σημειωμάτων καθώς και οι προσπάθειες αναζήτησης τους.

Σε μια τέτοια κατάσταση είναι σημαντικό
να σημειωθεί ότι είναι ελλιπές το σύστημα
προστασίας των ευάλωτων ομάδων παρά τις
προσπάθειες όλων των οργανώσεων. Ένα
από τα θέματα που εγείρονται είναι αυτό
της προστατευτικής φύλαξης ανήλικων
ασυνόδευτων σε χώρους κράτησης των
τοπικών αστυνομικών τμημάτων και των
συνθηκών οι οποίες επικρατούν σε αυτά.

Η κα. Leila είναι 56 χρονών περίπου βρίσκεται
εδώ και 3 μέρες στο transit site της Ειδομένης.
Μένει σε μια σκηνή μαζί με τα εγγόνια της
αναμένοντας την επανέκδοση των χαμένων
εγγράφων τους. Μιλά και είναι συνεχώς
χαμογελαστή καλώντας μας στην σκηνή της το «τωρινό σπιτικό» της. «Είμαι από το Αφγανιστάν και έχω περάσει πολλές καταστάσεις σαν και αυτή. Χαμογελάω για να μη στεναχωρήσω τον εγγονό μου. Η νύφη μου είναι πιο αδύναμη από εμένα από τότε που χάσαμε το γιο μου και έτσι εγώ βρήκα τη δύναμη να χαμογελώ για τα παιδιά. Κάνω βόλτες μαζί τους για να μη μπλέξουν πουθενά εδώ με τόσο κόσμο. Πόνεσαν τα πόδια μου αλλά συνεχίζω να περπατώ με τα εγγόνια μου. Πάω και στους εθελοντές και βοηθώ. Τι να κάνω… να περάσουν οι μέρες γιατί τόσο θα χρειαστεί για να ξαναβγάλουν τα έγγραφα μας».

Νεαρή γυναίκα από τη Σομαλία μαζί με τα 6 παιδιά της βρίσκεται στο transit site σε μια σκηνή που έχουν βάλει στο παρακείμενο χωράφι. Δεν έχει χαρτιά γιατί της τα κατάσχεσε η αστυνομία της ΠΓΔΜ. Μόνο μία φωτοτυπία και έγγραφα από την UNHCR της Τουρκίας, τα οποία αναγράφουν ότι έχει αναγνωριστεί αυτή και τα παιδιά της ως πρόσφυγες. «Θέλω να προστατευτώ εγώ και τα παιδιά μου… Άκουσα ότι άνοιξαν τα σύνορα και ήθελα να φύγω αλλά τελικά έμαθα ότι είναι κλειστά για εμένα και τα παιδιά μου».


Τετάρτη 03 Φεβρουαρίου 2016

Τα “μπλόκα” των αγροτών αλλάζουν την πορεία των λεωφορείων με αποτέλεσμα δεκάδες λεωφορεία να σταματούν στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στη διαδρομή από την Αθήνα έως και την Ειδομένη. Οι στάσεις είναι πολύωρες στο Νομό Πιερίας και Ημαθίας.

Το απόγευμα της Τετάρτης ξεκίνησαν πολλά άτομα πεζή καλύπτοντας απόσταση περίπου είκοσι χιλιομέτρων. Την ίδια στιγμή στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στο Πολύκαστρο βρίσκονταν περισσότερα από 50 λεωφορεία ενώ στο χωριό της Ειδομένης ανέμεναν άλλα 20 για να αποβιβάσουν κόσμο.

Η είσοδος στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) δεν επιτρεπόταν μέχρι τις 15:00. Όταν το σύνορο άνοιξε δέχονταν περίπου 100 άτομα ανά μία ώρα έως τις 20:00 οπότε το σύνορο έκλεισε ξανά μέχρι και τις 23:00.  

Το transit site είναι ασφυκτικά γεμάτο από περίπου 2500 - 3000 άτομα, αρκετά από τα οποία αναγκάστηκαν να παραμείνουν στα παρακείμενα χωράφια σε σκηνές –κάποιες από τις οποίες αυτοσχέδιες. Οι αστυνομικές αρχές, λόγω του μεγάλου αριθμού των ατόμων, αποφάσισαν να σφραγίσουν τα έγγραφα ομαδικά. Ο τρόπος όμως αυτός προκάλεσε μεγάλη σύγχυση με αποτέλεσμα πολλά άτομα να χάσουν τα έγγραφά τους και να δημιουργηθεί ένταση. Η ένταση αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία με έντονο τρόπο.

Τα ζητήματα που εγείρονται είναι η ασφάλεια των προσώπων και ειδικά των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού όπως ανήλικοι ασυνόδευτοι, ηλικιωμένα άτομα, μόνες γυναίκες, μονογονεϊκές οικογένειες κ.τ.λ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση μιας ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία μαζί με τον εγγονό της μένει σε μια σκηνή σε χωράφι δίπλα στο transit site ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις πολλών μικρών παιδιών που έχουν χάσει τους γονείς τους.

Μία κυρία μας πλησιάζει και μας λέει «έχασα το έγγραφο μου και τώρα δεν μπορώ να περάσω τα σύνορα. Το μόνο που θέλω για μένα και το κωφό παιδί μου είναι να είμαστε προστατευμένοι. Φοβάμαι τον κόσμο που βρίσκεται γύρω μου».

 

 

 

Sample image

Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής ΒίαςEuropean Council on Refugees and ExilesEuropean Network on StatelessnessSeperated Children in Europe ProgrammeEuro-Mediterranean Human Rights Network

Επικοινωνία

Newsletter