ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΜΑΣ

Ενεργοποιήσου και λάβε θέση στο πλευρό του ΕΣΠ

Το ΕΣΠ είναι η σημαντικότερη ΜΚΟ στην Ελλάδα που προστατεύει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και όσων δικαιούνται διεθνή προστασία στη χώρα μας γενικότερα.

Εφόσον η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο προορισμό του μεγαλύτερου αριθμού των ανθρώπων που ζητούν διεθνή προστασία στην Ε.Ε., το ΕΣΠ καθημερινά υποδέχεται και εξυπηρετεί πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων.

Βάση του εθνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου η χώρα μας έχει την υποχρέωση να παρέχει διεθνή προστασία σε όσους τη δικαιούνται. Ο μεγάλος αριθμός ατόμων που εισέρχονται όμως στην Ελλάδα καθημερινά, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα και χωρίς να γνωρίζουν ούτε τη γλώσσα, ούτε τα δικαιώματά τους αλλά ούτε και τη διαδικασία απόκτησης του προσφυγικού καθεστώτος, καταλήγει σε κέντρα κράτησης και, πολλές φορές, στο δρόμο, χωρίς καμία προστασία και χωρίς να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία του ασύλου.

Το ΕΣΠ επεμβαίνει για την αντιμετώπιση του ζητήματος εκεί όπου το Κράτος υστερεί, παρέχοντας στους ανθρώπους αυτούς την αναγκαία νομική και κοινωνική αρωγή και παρεμβαίνοντας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας παροχής  διεθνούς προστασίας.

ΤΟ ΕΣΠ, ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ, ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 11.000 ΑΤΟΜΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

Παρέχουμε νομική ενημέρωση και συμβουλευτική, προσφέρουμε την απαραίτητη προετοιμασία για τις συνεντεύξεις αναγνώρισης του προσφυγικού καθεστώτος ενώπιον των αρχών καθώς και εκπροσώπηση των εξυπηρετουμένων μας όταν υπάρχει ανάγκη, παρουσία διερμηνέων.

Υλοποιούμε επείγουσες αποστολές σε σημεία εισόδου και κέντρα κράτησης, τόσο για την καταγραφή στοιχείων όσο και για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των συνθηκών κράτησης.

Επεμβαίνουμε κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του εξυπηρετούμενού μας πληθυσμού.

Βοηθάμε στην ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων στην τοπική κοινωνία, στην εύρεση εργασίας και στέγασης ενώ προσπαθούμε να καλύπτουμε τις πρώτες ανάγκες όσων δικαιούνται προστασία, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις ευάλωτες περιπτώσεις όπως θύματα βασανιστηρίων και trafficking, γυναίκες μόνες, ασυνόδευτα ανήλικα κλπ.

Συντάσσουμε εκθέσεις και αναφορές με σκοπό την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου αλλά και της καθημερινής πρακτικής των αρμοδίων αρχών, μαχόμαστε για την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και καταγγέλλουμε την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων.

Τ0 2012, 627 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΩΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΟΙ 360 ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠ. ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΕΣΠ ΚΑΤΑ ΤΟ 2012 ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΙΣ 4.614.

Προβαίνουμε σε δράσεις ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού, ενημερώνοντας τον κόσμο για τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, με στόχο την καταπολέμηση των φαινομένων ρατσιστικής βίας και την ευρύτερη κοινωνική συνοχή.

Γίνε κι εσύ ενεργός πολίτης του τόπου σου και υποστήριξέ μας, συμμετέχοντας με τον τρόπο που επιθυμείς στο έργο του ΕΣΠ.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΣΠ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.

 

Sample image

Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής ΒίαςEuropean Council on Refugees and ExilesEuropean Network on StatelessnessSeperated Children in Europe ProgrammeEuro-Mediterranean Human Rights Network

Επικοινωνία

Newsletter