Η ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και διερμηνείας
Στα πλαίσια της πολιτικής της «ανοιχτής πόρτας» (“open door policy”), οι διερμηνείς του ΕΣΠ, εξειδικευμένοι και ως πολιτισμικοί διαμεσολαβητές, καταγράφουν και αξιολογούν τις ανάγκες όσων προσέρχονται καθημερινά στα γραφεία μας, παραπέμποντας στις υπηρεσίες του ΕΣΠ καθώς και σε αρμόδιες αρχές και άλλες οργανώσεις.
Προάσπιση δικαιωμάτων
Από το δικαίωμα στο άσυλο και την προστασία από την κράτηση, έως τη διεκδίκηση αξιοπρεπών βιοτικών συνθηκών για όλους τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, με έμφαση στους ευάλωτους (θύματα βασανιστηρίων, θύματα έμφυλης βίας, ανήλικα κλπ.) αλλά και χωρίς να παραβλέπουν τα δικαιώματα των αναγνωρισμένων προσφύγων, οι υπηρεσίες του ΕΣΠ πρωτοστατούν ποικιλοτρόπως, όχι μόνο στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και στη σχετική ενημέρωση και επιμόρφωση του κοινού.
Nομική υπηρεσία
Η ομάδα 70 και πλέον δικηγόρων του ΕΣΠ παρέχει μια ευρεία γκάμα νομικών υπηρεσιών στους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο: από προστασία ενάντια στην απέλαση και την κράτηση, έως πρόσβαση στις αρχές και εκπροσώπηση κατά τη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου, αλλά και υποστήριξη ενώπιον ελληνικών και διεθνών διοικητικών και δικαστικών αρχών, παρεμβαίνοντας, ταυτόχρονα, σε θεσμικά και διεθνή όργανα.
Ψυχοκοινωνική υποστήριξη
Το ΕΣΠ, με πολύχρονη πείρα στον τομέα της υποστήριξης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις υλικές και ψυχικές ανάγκες τους (σίτιση, στέγαση, ιατρικές/ψυχιατρικές ανάγκες, νομική συνδρομή κλπ.) και μεριμνώντας ιδιαίτερα για τις ευάλωτες περιπτώσεις, παρέχει πολύπλευρη και ολοκληρωμένη αρωγή σε κάθε άνθρωπο που χρήζει προστασίας, μέσω των στοχευμένων αλλά και διεπιστημονικών προγραμμάτων που υλοποιεί.
Κοινωνική υπηρεσία
Το μεγάλο φάσμα υπηρεσιών που προσφέρουν οι κοινωνικοί λειτουργοί του ΕΣΠ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αρωγή σε οικογενειακά και ιατρικά επείγοντα περιστατικά, διαχείριση ευάλωτων περιπτώσεων, πρόσβαση σε στέγαση και σίτιση, παραπομπές σε κρατικές υπηρεσίες και οργανώσεις αλλά και εργασιακή συμβουλευτική και συστάσεις σε θέσεις απασχόλησης.
Προώθηση της ένταξης και προσαρμογής
Στα πλαίσια της ολιστικής προσέγγισης που υιοθετεί το ΕΣΠ εντάσσεται και η προσπάθεια για τη διευκόλυνση των εξυπηρετούμενών μας να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή που ξεκινά σε μια καινούρια χώρα. Οι δραστηριότητες, τα μαθήματα αλλά και η καθοδήγηση για εύρεση εργασίας που απευθύνονται σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων οικογένειες, έφηβοι και παιδιά, σκοπό έχουν να τους βοηθήσουν να κάνουν το θετικό βήμα που θα τους οδηγήσει σε μια αίσια πορεία προς το μέλλον.
Διαπολιτισμικό κέντρο «Πυξίδα»
Το διαπολιτισμικό κέντρο του ΕΣΠ «Πυξίδα» υλοποιεί ποικίλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες, όπως δωρεάν μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, εκπαιδευτική συμβουλευτική και ενισχυτική διδασκαλία, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες κλπ. Πρωταρχικός στόχος της «Πυξίδας» είναι η διευκόλυνση της αρμονικής ένταξης των προσφύγων στην κοινωνία στην οποία ζουν, ώστε να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα αποκλεισμού και απομόνωσής τους.

Το έργο μας σε αριθμούς

Περισσότεροι από 100,000 εξυπηρετούμενοι του ΕΣΠ από το 1989 έως σήμερα
Σύνολο εξυπηρετούμενων του ΕΣΠ το 2017
Άτομα που έλαβαν νομική συνδρομή από το ΕΣΠ το 2017
Άτομα που έλαβαν κοινωνική συνδρομή από το ΕΣΠ το 2017

Τελευταία Νέα

19 οργανώσεις ζητούν αποσυμφόρηση των νησιών και άμεση βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των προσφύγων
Με κοινό δελτίο Τύπου, 19 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο…
Δελτίο Τύπου του ΕΣΠ για το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ
Διαβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου του ΕΣΠ σχετικά με τη …
Το ΕΣΠ σε καλεί να γίνεις εθελοντής στην "Πυξίδα"!
Το ΕΣΠ σε καλεί να γίνεις εθελοντής στην "Πυξίδα"!
Η "Πυξίδα", το Διαπολιτισμικό Κέντρο του Eλληνικού Συμβουλίου για τους…
See all news

OUR PARTNERS

Αναφορά Δράσης

90% Παροχές προς πρόσφυγες
10% Δοικητικά έξοδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2018