Η ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ|ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ|ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Υπηρεσιες πρωτης υποδοχης και διερμηνειας
Στα πλαίσια της πολιτικής της «ανοιχτής πόρτας» (“open door policy”), οι διερμηνείς του ΕΣΠ, εξειδικευμένοι και ως πολιτισμικοί διαμεσολαβητές, καταγράφουν και αξιολογούν τις ανάγκες όσων προσέρχονται καθημερινά στα γραφεία μας, παραπέμποντας στις υπηρεσίες του ΕΣΠ καθώς και σε αρμόδιες αρχές και άλλες οργανώσεις.
Προασπιση δικαιωματων
Οι υπηρεσίες του ΕΣΠ πρωτοστατούν ποικιλοτρόπως με έμφαση στο δικαίωμα του ασύλου, στην αποφυγή των δυσάρεστων συνεπειών της κράτησης, στην εξασφάλιση αξιοπρεπών βιοτικών συνθηκών για όλους τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας και ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες (θύματα βασανιστηρίων και έμφυλης βίας, παιδιά, κλπ.). Παράλληλα, δεν παραβλέπονται τα δικαιώματα των ήδη αναγνωρισμένων προσφύγων, ενώ μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στην υπεύθυνη ενημέρωση και επιμόρφωση του κοινού.
Nομικη υπηρεσια
Η ομάδα 70 και πλέον δικηγόρων του ΕΣΠ παρέχει μια ευρεία γκάμα νομικών υπηρεσιών στους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο: από προστασία ενάντια στην απέλαση και την κράτηση, έως πρόσβαση στις αρχές και εκπροσώπηση κατά τη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου, αλλά και υποστήριξη ενώπιον ελληνικών και διεθνών διοικητικών και δικαστικών αρχών, παρεμβαίνοντας, ταυτόχρονα, σε θεσμικά και διεθνή όργανα.
Ψυχοκοινωνικη υποστηριξη
Το ΕΣΠ, με πολύχρονη πείρα στον τομέα της υποστήριξης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, λαμβάνει υπόψη όλες τις υλικές και ψυχικές ανάγκες τους (σίτιση, στέγαση, ιατρικές/ψυχιατρικές ανάγκες, νομική συνδρομή, κλπ.) και μεριμνά ιδιαίτερα για τις ευάλωτες περιπτώσεις. Επίσης, παρέχει πολύπλευρη και ολοκληρωμένη αρωγή σε κάθε άνθρωπο που χρήζει προστασίας, μέσω των στοχευμένων και διεπιστημονικών προγραμμάτων που υλοποιεί.
Κοινωνικη υπηρεσια
Το μεγάλο φάσμα υπηρεσιών που προσφέρουν οι κοινωνικοί λειτουργοί του ΕΣΠ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αρωγή σε οικογενειακά και ιατρικά επείγοντα περιστατικά, διαχείριση ευάλωτων περιπτώσεων, πρόσβαση σε στέγαση και σίτιση, παραπομπές σε κρατικές υπηρεσίες και οργανώσεις αλλά και εργασιακή συμβουλευτική και συστάσεις σε θέσεις απασχόλησης.
Προωθηση της ενταξης και προσαρμογης
Στα πλαίσια της ολιστικής προσέγγισης που υιοθετεί το ΕΣΠ εντάσσεται και η προσπάθεια για τη διευκόλυνση των εξυπηρετούμενών μας να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή που ξεκινά σε μια καινούρια χώρα. Οι δραστηριότητες, τα μαθήματα αλλά και η καθοδήγηση για εύρεση εργασίας που απευθύνονται σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων οικογένειες, έφηβοι και παιδιά, σκοπό έχουν να τους βοηθήσουν να κάνουν το σημαντικό βήμα που θα τους οδηγήσει προς ένα αισιόδοξο μέλλον.
Διαπολιτισμικο κεντρο ΠΥΞΙΔΑ
Το διαπολιτισμικό κέντρο του ΕΣΠ ΠΥΞΙΔΑ απευθύνεται σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες και υλοποιεί ποικίλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως δωρεάν μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, εκπαιδευτική συμβουλευτική και ενισχυτική διδασκαλία, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, κλπ.

Το έργο μας σε αριθμούς

Περισσότεροι από 100,000 εξυπηρετούμενοι του ΕΣΠ από το 1989 έως σήμερα
Σύνολο εξυπηρετούμενων του ΕΣΠ το 2017
Άτομα που έλαβαν νομική συνδρομή από το ΕΣΠ το 2017
Άτομα που έλαβαν κοινωνική συνδρομή από το ΕΣΠ το 2017

Τελευταία Νέα

Διαβάστε την επικαιροποιημένη έκθεση AIDA 2018 για την κατάσταση του προσφυγικού στην Ελλάδα
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) δημοσιεύει την ετήσια…
Έκθεση του ΕΣΠ για την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και την εφαρμογή της στο hotspot της Σάμου
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες δημοσιεύει έκθεση για την…
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες δημοσιεύει την Έκθεση Πεπραγμένων του για το 2018
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες δημοσιεύει την Έκθεση Πεπραγμένων του για το 2018
Μπορείτε να διαβάσετε την έκθεση πεπραγμένων του ΕΣΠ για το…
Έκθεση του ΕΣΠ για την διοικητική κράτηση στην Ελλάδα το 2018
Έκθεση του ΕΣΠ για την διοικητική κράτηση στην Ελλάδα το 2018
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες δημοσιεύει έκθεση με διαπιστώσεις…
See all news

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

H ΠΥΞΙΔΑ στο Μουσείο Συναισθημάτων για Παιδιά και Εφήβους!
H ΠΥΞΙΔΑ στο Μουσείο Συναισθημάτων για Παιδιά και Εφήβους!
Tην προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη…
Xριστουγεννιάτικη Γιορτή στην ΠΥΞΙΔΑ!
Xριστουγεννιάτικη Γιορτή στην ΠΥΞΙΔΑ!
Την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018,…

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2018