Διαπολιτισμικό Κέντρο Προώθησης της Ένταξης Προσφύγων ΠΥΞΙΔΑ

To Διαπολιτισμικό Κέντρο του ΕΣΠ ΠΥΞΙΔΑ ξεκίνησε να λειτουργεί το 1996 μετά από την έκκληση προσφύγων και των οικογενειών τους, οι οποίες υπέφεραν από κοινωνική απομόνωση και ένιωθαν αποκλεισμένες από την ελληνική κοινωνία. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το Διαπολιτισμικό Κέντρο έχει διευρυνθεί  λειτουργώντας με μια μικρή ομάδα προσωπικού και με τη βοήθεια εθελοντών, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα προγραμμάτων ένταξης που συμπεριλαμβάνουν:

  • Εκπαιδευτικά μαθήματα και μαθήματα ελληνικών όλων των επιπέδων (Αρχαρίων, Ενδιάμεσο και Προχωρημένο)
  • Καθοδήγηση σχετικά με τις σχολικές εγγραφές και τα προγράμματα σχολικής υποστήριξης που διευκολύνουν την ένταξη των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία
  • Ψυχοκοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για τα παιδιά των προσφύγων και τους εφήβους
  • Συμβουλευτική προετοιμασία για εύρεση εργασίας και μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης (π.χ. μαθήματα υπολογιστών)
  • Συνηγορία και πληροφόρηση σε επίπεδο κοινότητας σε σχέση με τα εμπόδια στην ένταξη και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεοφερμένοι πρόσφυγες που επιδιώκουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα
  • Εκπαιδευτικά μαθήματα με αντιρατσιστικό και πολιτισμικό περιεχόμενο, για μαθητές, δασκάλους και γονείς

Η προσέγγιση της ΠΥΞΙΔΑΣ εστιάζει στις ανάγκες της οικογένειας του εξυπηρετούμενου και επιδιώκει να ενδυναμώσει όλα τα μέλη της. Προτεραιότητα της ΠΥΞΙΔΑΣ είναι να βοηθήσει τις οικογένειες να εγγράψουν τα παιδιά στο σχολείο, καθώς η πλειοψηφία τους αναγκάστηκαν να διακόψουν το σχολείο όταν έφυγαν από τη χώρα τους. Υποστηρίζουμε τα παιδιά να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και να μείνουν στο σχολείο προσφέροντας διδασκαλία και ομάδες υποστήριξης μελέτης.

Τα μαθήματα ελληνικών και αγγλικών της ΠΥΞΙΔΑΣ είναι ένα βασικό πρώτο βήμα για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης και την προετοιμασία για εκπαίδευση και απασχόληση. Η ομάδα του προσωπικού και των εθελοντών της ΠΥΞΙΔΑΣ προετοιμάζει τους πρόσφυγες για την εργασιακή απασχόληση, βοηθάει στην εύρεση εργασίας, συμβουλεύει και καθοδηγεί τους πρόσφυγες κατά την προσαρμογή τους στο νέο εργασιακό περιβάλλον.

Η ΠΥΞΙΔΑ προσφέρει ένα ψυχολογικά ασφαλές μέρος όπου οι οικογένειες των προσφύγων νιώθουν μια αίσθηση κοινότητας και όπου οι δυνάμεις και τα ταλέντα τους καλλιεργούνται στο ταξίδι προς την ένταξη στην ελληνική κοινωνία. Διοργανώνουμε συχνές δραστηριότητες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων μαθημάτων δημιουργικής γραφής, θεραπευτικών ομάδων υποστήριξης και αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για ενηλίκους, παιδιά και εφήβους.

Πάνω από 25 Έλληνες εθελοντές βοηθούν στο έργο της ΠΥΞΙΔΑΣ, μαζί με ένα δραστήριο δίκτυο υποστηρικτών, που με σεβασμό στους ντόπιους θεσμούς και αλληλεγγύη, παρέχουν στους πρόσφυγες την απαραίτητη υποστήριξη προκειμένου να αξιοποιήσουν τις ικανότητες τους και να ενταχθούν με επιτυχία στην ελληνική κοινωνία.

 

Media

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2020