Η ΠΥΞΙΔΑ των παιδιών και της Παιδείας

Η ΠΥΞΙΔΑ των παιδιών και της Παιδείας

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης, που έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στις 24 Ιανουαρίου, η ΠΥΞΙΔΑ, το Διαπολιτισμικό κέντρο του ΕΣΠ,  διακηρύττει  για ακόμα μια φορά την πεποίθηση πως το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού, και όχι απλά προνόμιο. Η εξάλειψη των κοινωνικών διακρίσεων και οι ίσες ευκαιρίες όσον αφορά την πρόσβαση στην Παιδεία ήταν ανέκαθεν, και εξακολουθούν να παραμένουν, βασικές προτεραιότητες του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Μέσα από τις ποικίλες δράσεις, τα μαθήματα και τις δραστηριότητες που υλοποιεί και οι οποίες προωθούν την εκπαίδευση σε όλες τις ηλικίες, το Διαπολιτισμικό Κέντρο ΠΥΞΙΔΑ, με την πολυετή τεχνογνωσία του στην διδασκαλία της ελληνικής, ακόμα και σε πληθυσμό χαμηλού αλφαβητισμού, προάγει στην πράξη το αγαθό  του δικαιώματος στην εκπαίδευση σε όλες τις ηλικίες.

Στο νηπιακό τμήμα της ΠΥΞΙΔΑΣ απασχολούνται με εκπαιδευτικές δραστηριότητες βρέφη και παιδιά ηλικίας 0-5 ετών, την ώρα που οι γονείς τους συμμετέχουν στα μαθήματα ελληνικών και αγγλικών με στόχο την ομαλή μετάβαση των παιδιών από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον.

Το project «Σχολείο Χωρίς Σχολείο» είναι σε εφαρμογή από τον περασμένο Οκτώβριο και συνιστά ένα πλαίσιο υποδοχής και προετοιμασίας για παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου που αντιμετωπίζουν προσκόμματα στην εγγραφή τους στο δημόσιο σχολείο και αναμένουν να βρουν μια θέση στο τελευταίο.

Στην ΠΥΞΙΔΑ λειτουργούν ακόμα 3 απογευματινά τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας/πρώτου εγγραμματισμού και εκμάθησης ελληνικών,  δύο από τα οποία απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου, και ένα σε εφήβους άνω των 15 ετών. 

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως σήμερα, η ΠΥΞΙΔΑ μετράει περίπου 200 οικογένειες ενώ κατέθεσε 87 αιτήσεις για εγγραφές σε παιδικούς σταθμούς,79 αιτήσεις για φοίτηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (ηλικίες 6 με 12 ετών) και 26 για σχολεία δευτεροβάθμιας. Έχει ακόμα εγγράψει 11 άτομα που είναι άνω των 18 ετών σε επαγγελματικά λύκεια.

Το διδακτικό έργο της ΠΥΞΙΔΑΣ στελεχώνεται από εθελοντές, που επιμορφώνoνται συστηματικά από εκπαιδεύσεις από εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες, ενώ στην ΠΥΞΙΔΑ κάνουν την πρακτική τους φοιτητές από μια σειρά από ανώτατα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων: η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το ΕΚΠΑ Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, το Παν/μιο Δυτικής Αττικής (από το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία), το ΕΑΠ Μεταπτυχιακό Τμήμα Πρόγραμμα Σπουδών: Γλωσσική Εκπαίδευση Μεταναστών και Προσφύγων, το Deree College που επιμελήθηκε syllabus για τις ανάγκες του πληθυσμού της ΠΥΞΙΔΑΣ, το Mediterranean College από το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Εξειδίκευσης «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Μετανάστευση και Προσφυγοποίηση» και το BA Early Childhood Studies.

 Ξεκινώντας έτσι από την βρεφική ηλικία, και μέχρι ακόμα και την ενήλικη ζωή, η εκπαίδευση για την ΠΥΞΙΔΑ σηματοδοτεί ένα ταξίδι με τελικό προορισμό την ένταξη των προσφύγων και την πολιτιστική αλληλεπίδραση με τις κοινότητές τους. Η επιτυχία της προσφυγικής ένταξης, έχει ανάγκη περισσότερη και καλύτερη εκπαίδευση!

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2020