2022

Διαβάστε εδώ την Ετήσια Αναφορά του έτους 2022

Tο ΕΣΠ συνέχισε κι αυτή τη χρονιά, σε ένα συνεχώς περιοριστικό πλαίσιο, να παρέχει νομική και ψυχοκοινωνικής υποστήριξη και να υπερασπίζει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων παντού στη χώρα, σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σημαντικές επίσης υπήρξαν οι επιτυχίες οικογενειακών επανενώσεων προσφύγων με τις οικογένειές τους στη χώρα, μέσω των παρεμβάσεων του ΕΣΠ, στο πλαίσιο της προαναφερόμενης παρέμβασης. Τα δύο
Κέντρα Ένταξης (ILCs) που διατηρεί το ΕΣΠ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του προγράμματος Helios, που υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ο οποίος λαμβάνει απευθείας χρηματοδότηση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με εταίρους, συνέχισαν και το 2022 να συνεισφέρουν στην εκμάθηση γλώσσας και την ανεύρεση στέγης σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες, όσο και για πρώτη φορά και σε Ουκρανούς δικαιούχους προσωρινής προστασίας. Η Πυξίδα ως το διαπολιτισμικό κέντρο
ένταξης του ΕΣΠ, συνέχισε και αυτή τη χρονιά να αποτελεί τόπο συνάντησης των προσφύγων, όπου τους παρέχεται υποβοήθηση στην πρόσβαση στη σχολική εκπαίδευση, όσο και μαθήματα γλωσσών και άλλες δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πολιτιστικές δραστηριότητες. Το ΕΣΠ συνέχισε να δίνει βαρύτητα στα προγράμματα εργασιακής συμβουλευτικής και μεσολάβησης για εξεύρεση εργασίας, μόνης ικανής να επιφέρει την ένταξη ενός μικρού, πλην όμως σημαντικού αριθμού προσφύγων.

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 11:53

ΔΙΚΘΕΣΣ_250923

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ

ΕΣΠ 250923

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΣΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΤΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 14:18

ΔΙΕΟΥΚ_ΘΕΣ200923

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ

ΕΣΠ ΑΡΙΘΜ 200923

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΣΗΣ

Διερμηνέας Ουκρανικών

ΤΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Θεσσαλονίκη

 

Since July 2023, the Aegean islands have experienced a sharp increase in arriving asylum seekers crossing byboat from Türkiye. Between 1 July – 31 August 2023, over 4,000 people were brought to the Closed ControlledAccess Centres (CCACs) on Samos and Lesvos and placed into unlawful detention while awaiting registration oftheir asylum requests.

Read the Joint Statement here

Στις 12 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η μεταφορά πλημμυροπαθών από τις πληγείσες περιοχές στη δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας και η παράλληλη αιφνίδια εκκένωση των διαμενόντων σε αυτή, συμπεριλαμβανόμενων οικογενειών και ευάλωτων ατόμων. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) εκφράζει την ανησυχία του αναφορικά με την διαχείριση αμφότερων των ευάλωτων πληθυσμών από τις αρχές και ζητά ασφαλή στέγαση και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης  για όλους.

______________

 

Σε παγκόσμια κλίμακα, βλέπουμε ολοένα και περισσότερο επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα να πλήττουν πρώτα από όλα τις πιο φτωχές και πυκνοκατοικημένες περιοχές, και να οδηγούν στον εκτοπισμό πληθυσμούς, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό της ανατολικής Λιβύης, όπου ο τραγικός απολογισμός από τις καταστροφικές πλημμύρες ανέρχεται σε τουλάχιστον 11.300 νεκρούς και 10.000 αγνοούμενους. Στην Ελλάδα, η κακοκαιρία Daniel άφησε πίσω της νεκρούς, κατεστραμμένες περιουσίες και εκατοντάδες εκτοπισμένους συμπολίτες μας. Αυτονόητα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά κυρίως τους πιο ευάλωτους από αυτούς.

 

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες παρακολουθεί με ανησυχία την υλοποίηση της έκτακτης απόφασης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να μεταφέρει πλημμυροπαθείς στην Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στο Κουτσόχερο Λάρισας. Σημειώνεται ότι για τη συγκεκριμένη δομή, η οποία βρίσκεται σε απομονωμένη περιοχή 20χλμ μακρυά από την πόλη της Λάρισας, έχουν υπάρξει αναφορές για ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο, προβλήματα σε σχέση με την παροχή ρεύματος και την υδροδότηση, και καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των διαμενόντων, συμπεριλαμβανόμενων των παιδιών. Για την ώρα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση για τις σημερινές συνθήκες στη δομή και την κατάσταση των υποδομών, καθώς το Κουτσόχερο είναι μεταξύ των περιοχών που έχουν πληγεί.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, αλλά και έτερες δημοσιεύσεις και μαρτυρίες από το πεδίο, οι αρχές προέβησαν σε άμεση εκκένωση του πληθυσμού των αιτούντων άσυλο που διέμενε στη δομή στο Κουτσόχερο που αριθμούσε πάνω από 900 άτομα. Οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρθηκαν αιφνιδίως -  χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, χωρίς κατάλληλη προετοιμασία και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες και υποχρεώσεις τους - σε άλλες δομές νοτιότερα (όπως στις δομές του Βόλου, Κατσικά, Θερμοπυλών, Μαλακάσας). Μεταξύ αυτών βρίσκονται οικογένειες και ευάλωτα άτομα, αλλά και περί τα 190 παιδιά, τα οποία ανέμεναν να ξεκινήσουν σχολείο και από τη μία μέρα στην άλλη θα στερηθούν ένα βασικό τους δικαίωμα, χωρίς να εξασφαλίζονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ενώ τίθεται σε κίνδυνο η ένταξη και η επανένταξη τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 

Επιπλέον, δεν υπάρχει καμμία ενημέρωση για τις συνθήκες που επικρατούν στις δομές, που μεταφέρονται “εν μια νυκτί” οι αιτούντες άσυλο, σε επίπεδο κατάστασης υποδομών, προσωπικού- παροχής υπηρεσιών, πρόσβασης σε βασικά αγαθά, ψυχοκοινωνική στήριξη και ιατρική φροντίδα, πράγμα ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου ότι ανάμεσα στις δομές αυτές είναι και η δομή στις Θερμοπύλες, η οποία ήταν κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το αίτημα για ασφαλή και κατάλληλη στέγαση είναι ένα αίτημα που μας αφορά όλους, γηγενείς και πρόσφυγες. Η υποδοχή και η διαχείριση των ευάλωτων πληθυσμών από τις αρχές, είτε προσφύγων είτε πλημμυροπαθών, θα πρέπει να είναι τέτοια που να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση, καθώς και τη σωματική και ψυχική τους υγεία.  Το ΕΣΠ σταθερά διατυπώνει την ανάγκη προς αυτή την κατεύθυνση και καλεί τους αρμόδιους φορείς να μη δρουν αποσπασματικά, αλλά βάσει ενός σχεδίου που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες όλων των ευάλωτων συνανθρώπων μας.

 

 

Αποτελεσματική διερεύνηση ζητούν οι επιζώντες

 

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2023: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν χθες δια των συνηγόρων τους ενώπιον του Ναυτοδικείου Πειραιά, σαράντα επιζώντες του πολύνεκρου ναυαγίου της Πύλου.

 

Οι επιζώντες, εκπροσωπούμενοι από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), την Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για το Ναυάγιο της Πύλου και την Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), καταγγέλλουν σειρά παραβιάσεων των υποχρεώσεων των Ελληνικών Αρχών να διασφαλίσουν την προστασία της ζωής των επιβαινόντων και ζητούν τη διενέργεια αποτελεσματικής έρευνας σχετικά με τις συνθήκες του πλέον πολύνεκρου ναυαγίου στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

 

Οι επιζώντες καταγγέλλουν ότι οι Ελληνικές Αρχές παρέλειψαν να παρέμβουν άμεσα και να οργανώσουν εγκαίρως κατάλληλη επιχείρηση για τη διάσωση των επιβαινόντων. Και τούτο μολονότι ήταν υπόχρεες σε διάσωση με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το Δίκαιο προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Δίκαιο της ΕΕ, όσο και το Εθνικό Δίκαιο, αν και ενημερώθηκαν ευθύς εξ αρχής και εν συνεχεία διαπίστωσαν και από κοντά τον επικείμενο κίνδυνο ζωής που αντιμετώπιζαν οι επιβαίνοντες στο πρόδηλα μη αξιόπλοο και υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος. Με βάση τις καταγγελίες αυτές, οι Ελληνικές Αρχές όχι μόνο απείχαν από τις οφειλόμενες ενέργειες διάσωσης, ήδη από τον χρόνο εντοπισμού του σκάφους, αλλά αντίθετα, προχώρησαν στην προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου, με αποτέλεσμα την ανατροπή και βύθιση αυτού.

 

Οι μηνυτές αξιώνουν και ζητούν την άμεση, ενδελεχή και αξιόπιστη διερεύνηση και τον καταλογισμό των ποινικών ευθυνών για τις πράξεις και παραλείψεις των Ελληνικών Αρχών. Υπενθυμίζεται ότι την πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση των συνθηκών του ναυαγίου έχουν ήδη ζητήσει από τις Ελληνικές Αρχές σειρά διεθνών οργανισμών και θεσμικών οργάνων και μεταξύ άλλων η Επίτροπος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης και η Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Επισημαίνεται δε ότι πάρα το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο της Μεσογείου, τη δέσμευση των Ελληνικών Αρχών για ενδελεχή έρευνα και την έναρξη προκαταρκτικής εξέτασης από το Ναυτοδικείο Πειραιά, μέχρι και σήμερα, τρείς μήνες μετά το τραγικό γεγονός, κανείς – εξ όσων γνωρίζουμε – από τους επιζώντες του ναυαγίου, μάρτυρες των όσων έλαβαν χώρα την 13η/14η Ιουνίου 2023, δεν έχει κληθεί να καταθέσει για τις συνθήκες του ναυαγίου στο πλαίσιο αυτής ή να εισφέρει κάποιο στοιχείο.

 


Δίκτυο για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ)

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)

Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου

Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)

Σελίδα 1 από 128
 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα