Γιάννης Σταμπολτάς

Γιάννης Σταμπολτάς

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024 00:00

ΔΙΚΛΕΣ_130624

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ

ΕΣΠ 130624

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΣΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΤΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΛΕΣΒΟΣ

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Ιδρύθηκε το 1989 και αποτελεί Σωματείο αναγνωρισμένο ως Ειδικώς Φιλανθρωπικό. Περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων,  στα Μητρώα των αρμόδιων Υπουργείων, έχει Συμβουλευτική Ιδιότητα στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC) και είναι επιχειρησιακός εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Περισσότερα για τον Οργανισμό, το Όραμα και την Αποστολή του μπορείτε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα https://www.gcr.gr/el/ 

Το ΕΣΠ προκηρύσσει θέση Δικηγόρου για πλήρη απασχόληση, στη Λέσβο. Η θέση θα αναφέρεται στον/στην Υποσυντονιστή/στρια της Νομικής Υπηρεσίας.

Καθήκοντα – αρμοδιότητες

 • Ενημέρωση για τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας.
 • Νομική συμβουλευτική και εκπροσώπηση ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας ενώπιον διοικητικών και δικαστικών Αρχών.
 • Επισκέψεις σε χώρους κράτησης/φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών.
 • Συνεργασία με μέλη της νομικής υπηρεσίας του ΕΣΠ, καθώς και άλλες υπηρεσίες, φορείς και οργανώσεις, προς υποστήριξη των υποθέσεων των εξυπηρετούμενων.
 • Ενημέρωση, συμβουλευτική και εκπροσώπηση ασυνόδευτων ανηλίκων.
 • Σύνταξη αναφορών και εκθέσεων
 • Εκπροσώπηση του ΕΣΠ σε ομάδες εργασίας, συνέδρια και σε συναντήσεις με δημοσιογράφους και εκπροσώπους Οργανισμών και Οργανώσεων

Απαραίτητα Προσόντα

 • Πτυχίο Νομικής.
 • Εγγραφή σε Δικηγορικό Σύλλογο.
 • Επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον ενός (1) έτους ως δικηγόρος.
 • Άριστη γνώση αγγλικών και χρήσης Η/Υ.

Επιθυμητά Προσόντα

 • Μεταπτυχιακό Δίπλωμα σε συναφές αντικείμενο.
 • Επαγγελματική εμπειρία στο αντικείμενο του προσφυγικού δικαίου .
 • Καλή γνώση διαδικασιών ασύλου και θεμάτων που άπτονται του προσφυγικού.
 • Γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας.
 • Ευχέρεια στην επικοινωνία, ομαδικό πνεύμα εργασίας, τήρηση προθεσμιών.
 • Δυνατότητα εργασίας σε πολυεπαγγελματικό πλαίσιο (με διερμηνέα/ ΚΛ/κλπ.) και ικανότητα εργασίας σε ομάδα.
 • Ικανότητα λήψης αποφάσεων.
 • Μεθοδικότητα και οργανωτικότητα.
 • Ικανότητα εργασίας σε συνθήκες ευμετάβλητες – προσαρμοστικότητα.
 • Δίπλωμα οδήγησης Β’ κατηγορίας.

Τι Προσφέρουμε

 • Μηνιαία κάλυψη εξόδων σίτισης, στέγασης και τηλεπικοινωνίας.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν Βιογραφικό Σημείωμα και συνοδευτική επιστολή (προαιρετικά) εδώ με Θέμα: ΔΙΚΛΕΣ_130624.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων:  18/06/24  

Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού υποψηφιοτήτων ενδέχεται να μην είναι δυνατή η ενημέρωση όλων των υποψηφίων που δεν θα επιλεγούν. 

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ακολουθεί την πολιτική των ίσων ευκαιριών. Όλοι οι υποψήφιοι για θέση εργασίας αντιμετωπίζονται ανεξαρτήτου ηλικίας, αναπηρίας, φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, φύλου, θρησκείας ή πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού.

Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024 00:00

ΔΙΚΚΩ_070624

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ

ΕΣΠ 070624

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΣΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΤΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΩΣ

Έναν χρόνο μετά το πιο πολύνεκρο ναυάγιο που καταγράφηκε στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, νεκροί, αγνοούμενοι/ες, συγγενείς και επιζώντες αναζητούν δικαίωση και δικαιοσύνη.

Περιμένουν την ολοκλήρωση της διερεύνησης μιας τραγωδίας, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Οι αιτιάσεις της μήνυσης των 53 -μέχρι τώρα- επιζώντων για τις ευθύνες των ελληνικών λιμενικών αρχών τελούν υπό διερεύνηση στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελέως του Ναυτοδικείου Πειραιά.

Οι μηνυτές εγκαλούν τις ελληνικές λιμενικές αρχές για εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις που αφορούν την έρευνα και τη διάσωση με αποτέλεσμα τον χαμό εκατοντάδων ανθρώπων ανοιχτά της Πύλου: τη μοιραία ολιγωρία - για την ακρίβεια, τη μη κήρυξη επιχείρησης έρευνας και διάσωσης παρά μόνο μετά τη βύθιση του αλιευτικού και παρά το γεγονός ότι το σκάφος είχε εντοπιστεί από τις ελληνικές αρχές ευρισκόμενο σε κίνδυνο για πάνω από 12 ώρες, τη μη ενεργοποίηση και χρήση κατάλληλων μέσων -ούτε καν διανομή σωσιβίων- για τη διάσωση των επιβαινόντων ακόμα και κατά την επιχείρηση διάσωσης μετά τη βύθιση, και βέβαια τη μοιραία ρυμούλκηση.

Ωστόσο, και οι ευθύνες του Frontex είναι ερευνητέες καθώς, ενώ διαπίστωσε από νωρίς την κατάσταση κινδύνου του πλοίου και διαβίβασε τις πληροφορίες στις ελληνικές αρχές, δεν εξέδωσε σήμα συναγερμού έκτακτης ανάγκης (mayday) ούτε εξ αρχής αλλά ούτε και στη συνέχεια, όταν δεν έλαβε ενημέρωση για έναρξη επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης από την ελληνική πλευρά.

Η τραγωδία της Πύλου ζητά απαντήσεις και απόδοση ευθυνών κατ’ αρχάς από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Ταυτόχρονα θέτει προ των ευθυνών τους, τόσο την Ελληνική πολιτεία, όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί το ναυάγιο της Πύλου δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό αλλά το αποτέλεσμα των θεσμοθετημένων πλέον πολιτικών αποτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στον βωμό, πλέον, της αποτροπής της άφιξης προσφύγων, απομακρύνεται σταθερά και όλο και περισσότερο από το κράτος δικαίου και τις διακηρυγμένες αξίες της, ακόμα και από την υποχρέωση προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Για κάποιους, η ζωή συνεχίζεται. Για άλλους, η ζωή των νεκρών και αγνοουμένων δεν είχε τόση αξία αφού ήταν «Άλλοι», «ξένοι», «όχι δικοί μας», «δεν ήταν σαν κι εμάς».

Αλλά γι’ αυτούς που έχασαν τις ζωές τους, για τα οικεία πρόσωπα που ακόμη ελπίζουν στη δικαίωση εις μνήμην των αγαπημένων τους προσώπων, η ζωή σταμάτησε στις 14 Ιουνίου.

Για αυτούς και γι’ αυτές αλλά και για εμάς και τις κοινωνίες μας, για τη δημοκρατία, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ως τη δικαίωση. Γιατί η ζωή κάθε ανθρώπου έχει την ίδια αξία και η προστασία της δεν χωράει διακρίσεις, εκπτώσεις ή αστερίσκους.

Για να συζητήσουμε όλα αυτά και να ενημερώσουμε για τις εξελίξεις, οι οργανώσεις που εκπροσωπούμε τους επιζώντες στη μήνυση που έχουν καταθέσει στο Ναυτοδικείο Πειραιά, σας καλούμε σε:

Συνέντευξη Τύπου

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου

Στις 11.00

Στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (Ακαδημίας 60, Αθήνα)

Ομιλήτριες οι δικηγόροι:

 • Γιάννα Κούρτοβικ, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
 • Δήμητρα Λιναρδάκη, Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου
 • Μαρία Παπαμηνά, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)
 • Κατερίνα Πουρναρά, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ)
 • Ελένη Σπαθανά, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)

Τη συνέντευξη τύπου θα συντονίσει ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος και πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)

 

Οι οργανώσεις:

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ)

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)

Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου

Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)

Video της προφορικής ακρόασης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία παραστάθηκαν δικηγόροι του ΕΣΠ, προς υποστήριξη της πρώτης προσφυγής που εξετάζεται σε σχέση με καταγγελία επαναπροώθησης (pushback) στην περιοχή του Έβρου (Υπόθεση A.E. κατά Ελλάδος).
 
 
Δείτε σχετικά Δελτίο Τύπου https://tinyurl.com/438ec53w
 
Η υπόθεση συνεκδικάστηκε με την υπόθεση G.R.J. κατά Ελλάδος που αφορά καταγγελία pushback από την Σάμο.
 
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2024 14:47

Summer Camp PYXIDA 2024

Βρείτε το πρόγραμμα του Summer Camp PYXIDA 2024 παρακάτω:

 

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2024 13:58

EU Funds for Fundamental Rights – FURI

Περίοδος υλοποίησης: 01/03/2024 – 28/02/2026
Χρηματοδότηση: GA: 101143162 CERV-2023-CHAR-LITI-CHARTER
Εταίροι:

Επικεφαλής εταίρος: GCR, Ελλάδα


Εταίροι
• BRIDGE EU (BREU), Βέλγιο
• AWEN AMENCA ZS (A A), Τσεχία
• EUROPEAN NETWORK ON INDEPENDENT LIVING BRUSSELS OFFICE (ENIL), Βέλγιο
• STOWARZYSZENIE INSTYTUT NIEZALEZNEGO ZYCIA (INZ), Πολωνία
• NEZAVISIMA EKSPERTNA MREZHA NIE SDRUZHENIE (NIE), Βουλγαρία
• FUNDATIA POLICY CENTER FOR ROMA AND MINORITIES - PCRM (PCRM), Ρουμανία
• VALIDITY ALAPITVANY- KOZPONT A MENTALIS SERULEK JOGAIERT (V F), Ουγγαρία
• PARTNERS FOR DEMOCRATIC CHANGE HUNGARY PARTNERS HUNGARY ALAPITVANY (PH), Ουγγαρία

Τόπος υλοποίησης:

Aθήνα και πανελλαδικά

Στόχοι του προγράμματος:

Το έργο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ικανότητας των σχετιζόμενων φορέων σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο σε 6 κράτη μέλη Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Πολωνία, Ρουμανία, ώστε να

- Αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής του Χάρτη στη χρηματοδότηση της ΕΕ,
- Ενισχύσει την παρακολούθηση της εφαρμογής του Χάρτη στη χρηματοδότηση της ΕΕ
- Να διασφαλίσει τη συμμόρφωση των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ με τον Χάρτη

Αποτελέσματα του έργου για την Ελλάδα:

-Συγκέντρωση και ανάλυση περιπτώσεων εικαζόμενων παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων σε έργα που χρηματοδοτούνται από τα ταμεία της ΕΕ και στοχεύουν και/ή επηρεάζουν (μη) άμεσα περιθωριοποιημένες ομάδες πληθυσμού (όπως Ρομά, άτομα με αναπηρίες, άτομα με προέλευση από τρίτες χώρες, μετανάστες, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο) σε τομείς όπως στέγαση, εκπαίδευση, πρόσβαση σε υπηρεσίες.
-Δράσεις ανάπτυξης ικανοτήτων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Χάρτη μέσω εργαστηρίων, συνηγορίας και νομικών μέσων.

  

             

      

 

 

 

Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο θα εξετάσει δύο υποθέσεις κατά της Ελλάδας που κατέθεσαν οι G.R.J. και A.E. Και οι δύο απελάθηκαν βίαια στην Τουρκία από Έλληνες αξιωματούχους το 2019 και το 2020. Αυτή είναι η πρώτη φορά που υποθέσεις για παράνομες επαναπροωθήσεις (pushbacks) θα τύχουν ακρόασης από το Δικαστήριο καθώς η πρακτική των παράνομων επαναπροωθήσεων δεν έχει ακόμη τερματιστεί. Είναι επίσης η πρώτη φορά που το Δικαστήριο θα εξετάσει την πρακτική της Ελλάδας για τα «drift-backs», δηλαδή την εγκατάλειψη αιτούντων άσυλο στη θάλασσα σε φουσκωτές σχεδίες, καθώς η πρακτική αυτή αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2020. Οι προσφεύγοντες εκπροσωπούνται από δικηγόρους της Prakken d'Oliveira, του Ολλανδικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, του Ιρλανδικού Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Αθήνα, 28 Μαΐου 2024: Στις 4 Ιουνίου 2024, δικηγόροι του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), εκπροσωπώντας προσφύγισσα από την Τουρκία, θύμα επαναπροώθησης από τις ελληνικές αρχές, θα παραστούν σε προφορική ακρόαση, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), στο πλαίσιο της υπόθεσης Α.Ε. κατά Ελλάδος.

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση, που εξετάζεται από το ΕΔΔΑ, σε σχέση με καταγγελία επαναπροώθησης (pushback) στην περιοχή του Έβρου από τις ελληνικές αρχές.

Η προσφεύγουσα, νεαρή γυναίκα από την Τουρκία, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα της λόγω πολιτικής δίωξης. Εισήλθε στην Ελλάδα το 2019, μέσω της περιοχής του Έβρου, προκειμένου να ζητήσει διεθνή προστασία. Ωστόσο, η προσφεύγουσα καταγγέλλει πως ουδέποτε της δόθηκε η δυνατότητα να ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.

Αντί αυτού, όπως καταγγέλλει, μετά την άφιξή της και αφού πρώτα συνελήφθη άτυπα και κρατήθηκε άτυπα για κάποιες ώρες σε αστυνομικά τμήματα στην περιοχή του Έβρου,  μεταφέρθηκε μαζί με άλλους πολίτες τρίτων χωρών στο ποτάμι του Έβρου. Εκεί της αφαιρέθηκαν τα προσωπικά αντικείμενα, όπως παπούτσια, κινητό τηλέφωνο και χρήματα και εν συνεχεία εξαναγκάστηκε να μπει σε φουσκωτή βάρκα, με την οποία επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία.

Μετά την επαναπροώθησή της στην Τουρκία, συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές και φυλακίστηκε λόγω προηγούμενης ποινικής καταδίκης της, βάσει της αποδιδόμενης σε αυτήν  κατηγορίας ότι είναι μέλος παράνομης οργάνωσης στην Τουρκία.

Η προσφεύγουσα καταγγέλλει, ενώπιον του ΕΔΔΑ, ότι οι ενέργειες των ελληνικών αρχών παραβίασαν τα δικαιώματά της, που κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και δη, μεταξύ άλλων, του δικαιώματος στη ζωή, της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και του δικαιώματος σε αποτελεσματική προσφυγή. Η προσφυγή συνεκδικάζεται με την υπόθεση G.R.J. κατά Ελλάδας, ενός ασυνόδευτου ανήλικου, ο οποίος καταγγέλλει ότι απήχθη από μια δομή υποδοχής στη Σάμο, όπου ζήτησε άσυλο και επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές.

Η προσφεύγουσα είχε προηγούμενα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, η οποία απορρίφθηκε και σε δεύτερο βαθμό από τον Εισαγγελέα Εφετών Θράκης με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν στοιχεία εναντίον της αστυνομίας και ότι η Ελλάδα, ειδικά η ελληνική αστυνομία, δεν διεξάγει ποτέ επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.

Επισημαίνουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί πολυάριθμες εκθέσεις από διεθνείς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς οργανισμούς, στις οποίες καταγράφεται μια σταδιακή και σταθερή παγίωση των χαρακτηριστικών των επιχειρήσεων pushbacks[i][1].  Όπως έχει δηλώσει ο  Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Μεταναστών: «Στην Ελλάδα, τα pushbacks στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα έχουν μετατραπεί σε de facto γενικευμένη πολιτική».[2]           

Το ΕΣΠ παρεμβαίνει καθημερινά προς τις ελληνικές αρχές και εκπροσωπεί επίσης ενώπιον του ΕΔΔΑ σημαντικό αριθμό θυμάτων σε υποθέσεις pushbacks. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2022, το ΕΣΠ έχει αποστείλει τουλάχιστον 553 παρεμβάσεις προς τις ελληνικές αρχές για περισσότερους από 3.826 πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, από τη Συρία, την Τουρκία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Παλαιστίνη, οι οποίοι εισήλθαν στην Ελλάδα από την περιοχή του Έβρου ζητώντας διεθνή προστασία. Παράλληλα, από τον Μάρτιο του 2022 το ΕΣΠ έχει εκπροσωπήσει ενώπιον του ΕΔΔΑ, εκατοντάδες πρόσφυγες από Συρία, Τουρκία, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη κ.α., καταθέτοντας 60 αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων (R39), ζητώντας να μην απομακρυνθούν από τη χώρα και να τους χορηγηθεί πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. Το Δικαστήριο σε όλες τις περιπτώσεις χορήγησε τα αιτούμενα ασφαλιστικά μέτρα[3]. Ορισμένοι από τους πρόσφυγες αυτών των υποθέσεων έχουν επίσημα συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς καταγγέλλουν ότι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, ενώ εκκρεμούσε η έκδοση της απόφασης του ΕΔΔΑ ή ακόμη και μετά την έκδοσή της.  

Σημειώσεις για τους συντάκτες:

 • Δημοσιογράφοι που επιθυμούν να παραστούν στην προφορική ακρόαση, χρειάζεται προηγουμένως να επικοινωνήσουν με την αρμόδια Μονάδα του ΕΔΔΑ στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Περαιτέρω πληροφορίες διαθέσιμες εδώ.
 • Όλες οι δημόσιες ακροάσεις του Δικαστηρίου βιντεοσκοπούνται και εν συνεχεία αναρτώνται στον διαδικτυακό ιστοχώρο του ΕΔΔΑ.
 • Για περαιτέρω ερωτήσεις και αιτήματα συνέντευξης παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Κώστα Βλαχόπουλο, υπεύθυνο Επικοινωνίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. )
 • Δυνατότητα συνέντευξης με την Α.Ε. θα πρέπει να ζητηθεί ξεχωριστά και εναπόκειται στη συναίνεση της προσφέυγουσας

 [i] [i]

1 UNHCR, ‘UNHCR warns of increasing violence and human rights violations at European borders’,

21 February 2022, available at: https://www.unhcr.org/news/press/2022/2/62137a284/news-commentunhcr-warns-increasing-violence-human-rights-violations-european.html

IOM, ‘IOM Alarmed over Reports of Pushbacks from Greece at EU Border with Turkey’, 11 June

2020, available at: https://www.iom.int/news/iom-alarmed-over-reports-pushbacks-greece-eu-borderturkey

CED, Concluding observations on the report submitted by Greece, CED/C/GRC/CO/1, 12 April 2022, paras 28-31, available at: https://digitallibrary.un.org/record/3987990

CRC, ‘Experts of the Committee on the Rights of the Child Ask Greece about Roma Children and

Push Backs of Refugees at the Border’, 4 May 2022, available at: https://www.ohchr.org/en/pressreleases/2022/05/experts-committee-rights-child-ask-greece-about-roma-children-and-push-backs

UN Human Rights Council, Report of the Working Group on the Universal Periodic Review: Greece,

A/HRC/49/5, 6 January 2022, paras 130.96, 130.202, 130.204, 130.209, 130.214, 130.215, 130.216,

130.223, 130.226, https://documents-ddsny.un.org/doc/UNDOC/GEN/G22/002/15/PDF/G2200215.pdf?OpenElement

WGAD, Report of visit to Greece, A/HRC/45/16/Add.1, 29/07/20, paras 87-88, available at: https://www.ohchr.org/en/documents/country-reports/ahrc4516add1-visit-greece-report-working-group-arbitrary-detention  

UN Special Rapporteur on the Human Rights of Migrants, https://documents-ddsny.un.org/doc/UNDOC/GEN/G22/328/57/PDF/G2232857.pdf?OpenElement

UN Special Rapporteur on Human Rights defenders, ‘Statement on preliminary observations and

recommendations following official visit to Greece’, 22 June 2022, https://srdefenders.org/statement-onpreliminary-observations-and-recommendations-following-official-visit-to-greece/

Council of Europe Commissioner for Human Rights, ‘Greek authorities should investigate allegations

of pushbacks and ill-treatment of migrants, ensure an enabling environment for NGOs and improve

reception conditions’, 12 May 2021, https://www.coe.int/en/web/commissioner/-/greek-authoritiesshould-investigate-allegations-of-pushbacks-and-ill-treatment-of-migrants-ensure-an-enablingenvironment-for-ngos-and-improve-recept

‘Council of Europe’s anti-torture Committee calls on Greece to reform its immigration detention

system and stop pushbacks’, 19 November 2020, https://www.coe.int/en/web/cpt/-/council-of-europe-santi-torture-committee-calls-on-greece-to-reform-its-immigration-detention-system-and-stoppushbacks

 

2 UN Special Rapporteur on the human rights of migrants, para 32, https://documents.un.org/doc/undoc/gen/g22/328/57/pdf/g2232857.pdf?token=rAWPwIZptAwtMYJ9cl&fe=true

3 GCR’s Information Note on interventions and on interim measures granted by the ECtHR in cases regarding pushbacks, Updated on 2/5/2024 https://www.gcr.gr/el/news/press-releases-announcements/item/1984-information-note

 GCR’s report “AT EUROPE’S BORDERS: BETWEEN IMPUNITY AND CRIMINALIZATION”  https://www.gcr.gr/media/k2/attachments/GCR_Pushback_Criminalization_Report.pdf

Κοινό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Δικτύου Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Child Rights Advocacy Network– CRAN)

 

Η επιστροφή στην τάξη μετά τις διακοπές δεν είναι ίδια για όλα τα παιδιά


                                                                                                Αθήνα, 22 Μαΐου 2024

 

Οι υπογράφουσες οργανώσεις της Κοινωνίας των πολιτών, μέλη του Δικτύου Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Child Rights Advocacy Network– CRAN), εκφράζουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τα μέτρα που πρόσφατα θεσπίστηκαν με την υπ’ αριθμ. 44879/ΓΔ4 Απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΦΕΚ Β 2531/29-4-2024) σε σχέση με την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού (bullying). Εκτιμούμε ότι μέτρα όπως η επαναφορά των πενθήμερων αποβολών και η διευκόλυνση αλλαγής σχολικού τμήματος ή σχολικού περιβάλλοντος,  δρουν κατασταλτικά και δεν συνάδουν με τις επιταγές της σύγχρονης παιδαγωγικής επιστήμης, αλλά ούτε και με τις νομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας δυνάμει της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ν. 2101/92) και συγκεκριμένα με τα άρθρα 28 (καθολικό δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση) και 29 (στόχοι της εκπαίδευσης). Επίσης, η εφαρμογή των εν λόγω μέτρων ενισχύει τον κίνδυνο περιθωριοποίησης μεγάλου αριθμού μαθητών/τριών και ιδίως αυτών που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Είναι σαφές ότι κανένα παιδί δε γεννιέται βίαιο. Όταν εκδηλώνονται βίαιες συμπεριφορές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο εκφοβισμός, δεν είναι τίποτε άλλο παρά αντανάκλαση της βίας που τα ίδια υφίστανται από διάφορες πλευρές. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η επένδυση στην πρόληψη και στην αναζήτηση των παραγόντων που οδηγούν ένα παιδί να γίνει θύτης και παράλληλα στην ενδυνάμωση και επιμόρφωση των επαγγελματιών της εκπαίδευσης, αλλά και των γονέων, ώστε να συμβάλλουν στη δημιουργία  ενός δημοκρατικού σχολείου με τη συμμετοχή των παιδιών. Ένα σχολείο στο οποίο θα καλλιεργείται έμπρακτα η ιδιότητα του δημοκρατικού πολίτη, ώστε ένα παιδί να μη γίνει ούτε θύτης ούτε θύμα ούτε απλός παρατηρητής.

Για όλους τους παραπάνω  λόγους, εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας για τα πρόσφατα μέτρα που θεσπίστηκαν, θεωρώντας ότι κινούνται σε στρεβλή κατεύθυνση και καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να επανεξετάσει τα κατασταλτικά αυτά μέτρα, κατόπιν διαβούλευσης με την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών που αναπτύσσουν δράσεις παιδικής προστασίας.

Οι υπογράφουσες οργανώσεις –μέλη του Δικτύου Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού:

 1. Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
 2. Σχεδία - Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης
 3. Terre des hommes Hellas - Γη των ανθρώπων
 4. Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
 5. Changemakers Lab
 6. Καλύτερες Μέρες Ελλάδα - Better Days Greece
 7. SolidarityNow
 8. ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
 9. Έλιξ – Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας

 

 

 

Σελίδα 1 από 68
 

Αναφορά Δράσης

 • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
 • 10% Διοικητικά έξοδα

Πιστοποίηση

 

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322