ΕΣΠ -SCI Ενημερωτικό δελτίο συνηγορίας για θέματα προστασίας των παιδιών που μετακινούνται στην Ελλάδα, Ιούλιος-Αύγουστος 2021

21/09/2021
Το τρέχον τεύχος του διμηνιαίου Ενημερωτικού Δελτίου για τα δικαιώματα των παιδιών που μετακινούνται που εκδίδεται από το ΕΣΠ σε συνεργασία με το Save the Children International, παρουσιάζει σημαντικές εξελίξεις για την κατάσταση των παιδιών προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021. 
 
Παρουσιάζονται δεδομένα σχετικά με τη μετεγκατάσταση των παιδιών καθώς και η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων σχετικά με τα παιδιά που μετακινούνται στην Ελλάδα. Επίσης, σημειώνονται οι πιο σημαντικές εξελίξεις σε σχέση με το πλαίσιο διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως Ασφαλούς Τρίτης Χώρας και την ανταπόκριση των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
 
Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο αυτής της αναφοράς εδώ

 

 

Ενημερωτικό Δελτίο του ΕΣΠ & της Oxfam_ Σεπτέμβριος 2021

09/09/2021

Ένα διάτρητο σύστημα ασύλου: Απρόθυμο ή ανίκανο να υποδεχτεί τους Αφγανούς πρόσφυγες

Αν και η Ευρώπη εκφράζει την ανησυχία της για την ασφάλεια των ανθρώπων στο Αφγανιστάν, ελάχιστη προσοχή δίνεται  στους Αφγανούς που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη. Μια νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που θέτει προσκόμματα  στη δυνατότητα των Αφγανών προσφύγων, μεταξύ άλλων εθνικοτήτων,  να λάβουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα, καθώς και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στον καταυλισμό στο Μαυροβούνι («Μόρια 2») επικρίνονται στην τελευταία έκδοση του Ενημερωτικού Δελτίου Λέσβου, που δημοσιεύεται από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και την Oxfam.

Οι Αφγανοί αποτελούν το 63% του πληθυσμού του καταυλισμού στο Μαυροβούνι, που είναι επίσης γνωστός ως «Μόρια 2». Τον Ιούνιο, η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε ότι Αφγανοί, μαζί με Σύριους και τρεις άλλες εθνικότητες, θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Τουρκία, ακόμη και αν πληρούν τα κριτήρια για να αναγνωρισθούν ως πρόσφυγες. Στις 16 Αυγούστου, την επομένη της πτώσης της Καμπούλ, ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν θα είναι πύλη εισόδου» για τους Αφγανούς. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ευθύνη και υποχρέωση υποδοχής όσων αναζητούν ασφάλεια.

Ο Βασίλης Παπαστεργίου, Νομικός Εμπειρογνώμων στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, δήλωσε:

ΕΣΠ -SCI Ενημερωτικό δελτίο συνηγορίας για θέματα προστασίας των παιδιών που μετακινούνται στην Ελλάδα, Μαϊος-Ιούνιος 2021

16/07/2021
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Save the Children International, το ΕΣΠ δημοσιεύει το δεύτερο διμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο συνηγορίας για θέματα προστασίας των παιδιών που μετακινούνται στην Ελλάδα. Στο δελτίο αυτό παρουσιάζεται μια γενική επισκόπηση της κατάστασης των αιτούντων και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, καθώς και σημαντικές εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που επηρεάζουν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών. 
 
Το πλήρες κείμενο της έκθεσης αυτής για το διάστημα Μάϊος - Ιούνιος 2021, μπορείτε να το βρείτε εδώ.

RISE Up : TEACH US FOR WHAT IS COMING

01/07/2021
Protection of unaccompanied children after 18: a crucial issue, with multiple gaps and challenges, most if not all of which are known, but are rarely discussed in the public discourse.
 
With the aim of starting and/or resuming this dialogue, GCR, in cooperation with Oxfam, the Dutch Council of Refugees, ACLI France and with the support of the European Programme for Integration and Migration (EPIM), participates in the Rise-Up – Unaccompanied minors transitioning safely into adulthood project.
 
The project’s initial objective was to highlight, by means of an update, some of the best practices, and in particular the obstacles that exist in relation to the smooth and safe transition of unaccompanied children into adult life in five EU Member States, including Greece.  
 
The research results are reflected in the report issued by the partner organizations, which can be read here.
 
For a brief summary of the report in English version, press here.
 
For the experiences of professionals in Greece, click the images below:
img1   img2   img3
Ioanna   Panagiota   Eleni

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

Πιστοποιηση ISO

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322
Οργανισμός Πιστοποίησης: TUV Austria

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2021