«Τα τείχη του αίσχους»

«Τα τείχη του αίσχους»

23/4/2012

Η οργάνωση «Proasyl» σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)  παρουσιάζουν την Έκθεση με τίτλο «Τα τείχη του αίσχους» - «Walls of Shame». Στόχος της Έκθεσης ήταν η καταγραφή και η αξιολόγηση της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες στα Κέντρα Κράτησης του Νομού Έβρου.

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μία χρονική περίοδο που  χαρακτηρίζεται από τις επανειλημμένες καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τις αυστηρότατες κριτικές από διεθνή όργανα σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στα κέντρα κράτησης του νομού Έβρου. Η ίδια περίοδος χαρακτηρίζεται και από την θέση σε ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος 114/2010 καθώς και την παρουσία της FRONTEX και της ομάδας RABIT στην περιοχή.  

Η Έκθεση είναι αποτέλεσμα αποστολών δικηγόρων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον Αύγουστο του 2010 έως τον Οκτώβριο του 2011 στα κέντρα κράτησης στις Φέρες, το Τυχερό, το Σουφλί και το Φυλάκιο. Το υλικό που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια των αποστολών αυτών αφορά ευάλωτες ομάδες κρατουμένων (ασυνόδευτους ανήλικους, αιτούντες άσυλο, θύματα βασανιστηρίων, ανθρώπους που κινδυνεύουν σε περίπτωση επαναπροώθησης ή απέλασης, καθώς και ανθρώπων των οποίων η εθνικότητα και η ηλικία καταγράφηκαν λανθασμένα από τις αρχές).

Οι κύριες θεματικές της Έκθεσης αναφέρονται, μεταξύ άλλων:

  • στη δυνατότητα πρόσβασης των ευάλωτων αυτών πληθυσμών  αφ’ ενός μεν στον ενιαίο Ευρωπαϊκό χώρο, μέσω του Έβρου, αφ’ ετέρου δε στη διεθνή προστασία που δικαιούνται
  • στην έλλειψη νομικών εγγυήσεων που να διασφαλίζουν τα βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα
  • στη διάρκεια της κράτησης, ακόμη και ανηλίκων, και μάλιστα σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες
  • στην έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
  • στις παραβιάσεις της αρχής της μη επαναπροώθησης
  • στη  διαδικασία ασύλου σε συνθήκες κράτησης
  • στην αστυνομική βία μέσα στα κέντρα κράτησης
  • στους αγνοούμενους των συνόρων

 Τα συμπεράσματα αυτής της Έκθεσης μπορούν να συνοψισθούν σε μία φράση:

«Η Ευρώπη ορθώνει ορατούς και αόρατους τοίχους σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας, εκθέτοντάς τους σε κίνδυνο και οδηγώντας τους στην απόγνωση, την εξαθλίωση και σε αρκετές περιπτώσεις και στο θάνατο».

 Την Έκθεση μπορείτε να τη βρείτε συνημμένη στα αγγλικά.

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

Πιστοποιηση ISO

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322
Οργανισμός Πιστοποίησης: TUV Austria

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2022