Διαβάστε εδώ την κοινή ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής Νομικών (ICJ), του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE) και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων που υποδεικνύει στην Ελλάδα την λήψη "άμεσων μέτρων" για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών μεταναστών.
Aθήνα, 31 Μαΐου 2019—Σε συνέχεια προσφυγής του ECRE (European Council on Refugees and Exiles) και του ICJ (International Commission of Jurists), με τη συνδρομή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) που είχε κατατεθεί τον Νοέμβριο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, το αρμόδιο όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των εθνικών αρχών με τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, με την από 29-5-2019 απόφασή της, υπέδειξε στις ελληνικές αρχές την άμεση απομάκρυνση των αλλοδαπών παιδιών, συνοδευόμενων και ασυνόδευτων, από τα κρατητήρια, τα προαναχωρησιακά κέντρα και τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τον διορισμό επιτρόπου και την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος επιτροπείας.
ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ελλάδας για έλλειψη πρόσβασης στη διαδικασία του ασύλου και δικαίωση εξυπηρετούμενου του ΕΣΠ μετά από έξι χρόνια
Στις 15 Μαρτίου 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε δεκτή την προσφυγή που είχαν καταθέσει οι δικηγόροι της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες για λογαριασμό Σουδανού υπηκόου, ο οποίος από το έτος 2009 έως το έτος 2012 προσπαθούσε ανεπιτυχώς να αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα.
Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2017—Με νέα απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), σε συνέχεια προηγούμενης απόφασής του τον περασμένο Ιούνιο, κρίνει ότι η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να μην επιστρέψει στην Τουρκία τον Πακιστανό πρόσφυγα Α.Α., στον οποίο παρέχει νομική συνδρομή το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).
Θυμίζουμε ότι ο Α.Α. είναι μέλος της θρησκευτικής μειονότητας Αχμάντι, ενώ το αίτημα ασύλου του έχει απορριφθεί, κατά πλειοψηφία, σε δεύτερο βαθμό από τις Επιτροπές Προσφυγών, και εκκρεμεί εναντίον του η εκτέλεση της απόφασης επανεισδοχής του στην Τουρκία.
Ο Α.Α. ζήτησε, τον περασμένο Ιούνιο, από τα ελληνικά Διοικητικά Δικαστήρια, προσωρινή προστασία κατά της απομάκρυνσής του από τη χώρα, μέχρι την εξέταση των αιτήσεών του για την ακύρωση των αποφάσεων της Επιτροπής Προσφυγών και της επανεισδοχής του στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, ζήτησε προσωρινή προστασία και από το ΕΔΔΑ, επικαλούμενος κίνδυνο παραβίασης της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε περίπτωση επιστροφής του στην Τουρκία και στο Πακιστάν.
Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322
Οργανισμός Πιστοποίησης: TUV Austria