Νέα επιτυχία του ΕΣΠ!

Νέα επιτυχία του ΕΣΠ!

5/7/2013

Προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων - Άδεια γάμου αλλοδαπού αιτούντος άσυλο.

Αφγανός αιτών άσυλο υποστηρίχθηκε από τη Νομική Υπηρεσία του ΕΣΠ στην προσπάθειά του να  προμηθευθεί την αναγκαία άδεια γάμου ώστε να παντρευτεί την Ελληνίδα σύντροφό του, μητέρα των δύο ανήλικων παιδιών τους τα οποία και έχει αναγνωρίσει επίσημα. Παρά την αδυναμία του αιτούντος να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά από την χώρα καταγωγής του (λόγω διάρρηξης των σχέσεών του με το κράτος ιθαγένειας), η απόφαση του Πρωτοδικείου που εκδίκασε την υπόθεση όρισε, κατ’ εφαρμογή των αρ. 8, 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τα αρ. 7, 9  του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορούν να υποκατασταθούν από απλές υπεύθυνες δηλώσεις.

 

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που αναγνωρίζει θετική υποχρέωση του Κράτους όχι μόνο να επιτρέπει το γάμο στους αιτούντες άσυλο αλλά και  να ερμηνεύει με ευρύτητα πνεύματος την απαίτηση προσκόμισης δικαιολογητικών σε πρόσφυγες, οι οποίοι για λόγους ανωτέρας βίας αδυνατούν. Παρά το νομοθετικό κενό, το Δικαστήριο, εφαρμόζοντας ευθέως κανόνες υπέρτερης τυπικής ισχύος και τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας έκανε ένα μεγάλο βήμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των προσφύγων καθώς και των εμμέσων υποκειμένων που πλήττονται (σύζυγος-ανήλικα τέκνα).

Βρείτε συνημμένη την Απόφαση

Μάθετε περισσότερα για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών εδώ: http://www.dsanet.gr/800x600.htm και συγκεκριμένα για την εν λόγω απόφαση στην κατηγορία «επίκαιρη νομολογία» (αριστερά στην οθόνη)

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2020