Επιτυχής διάσωση 13 Σύρων στη Σύμη μετά από ενέργειες του Ε.Σ.Π.

11/12/2013

13 Σύριοι σώθηκαν έξω από τη Σύμη χάρη στις ενέργειες στις οποίες προέβησαν μέλη της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (Ε.Σ.Π.).  Οι ανωτέρω αφίχθησαν νωρίς το απόγευμα της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου σε βραχονησίδα κοντά στο νησί της Σύμης, απ’ όπου και κάλεσαν για βοήθεια στο γραφείο της οργάνωσης στην Αθήνα.  Η Νομική Υπηρεσία του  Ε.Σ.Π. επικοινώνησε αμέσως με τις αρμόδιες αρχές, καθώς και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί διάσωση και να αποφευχθεί οποιαδήποτε πράξη επιστροφής, αλλά και για να εξασφαλιστεί το δικαίωμα τους να αιτηθούν και να λάβουν διεθνή προστασία. 

 

Η διάσωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και δρομολογούνται οι νόμιμες διαδικασίες όπως εφαρμόζονται στην περίπτωση των Σύρων από τις ελληνικές αρχές. 

Η παρέμβαση του ΕΣΠ η οποία κατάφερε να σώσει 13 ανθρώπους - ανάμεσα στους οποίους και 5 παιδιά -οι οποίοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο που μαστίζει τη χώρα είναι δυστυχώς η εξαίρεση. Δεν υπάρχει τρόπος εισόδου των Σύρων αλλά και όλων των προσφύγων στην Ευρώπη χωρίς τη διακινδύνευση της ζωής τους,  καθώς η πρόσβαση στην Ευρώπη φρούριο εξαναγκάζει την χρησιμοποίηση όλο και πιο ριψοκίνδυνων μέσων όπως αποδεικνύει και  η πρόσφατη τραγωδία της 16 Νοεμβρίου 2013, όπου 12 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 4 παιδιά ηλικίας τριών έως έξι ετών,  έχασαν τη ζωή τους στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λευκάδα και τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας.  Άλλοι 15 με δυσκολία κατάφεραν να σωθούν. 

Προσπαθώντας απεγνωσμένα να φτάσουν σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, οι Σύροι πρόσφυγες πέφτουν εύκολα θύματα των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης, που θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους για ασφάλεια και για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. 

Κανένα φρούριο δεν αντέχει μπροστά στην ανθρώπινη απελπισία και ανάγκη.  Όσα μέτρα και αν ληφθούν, όσοι φράχτες κι αν χτιστούν οι ροές συνεχίζονται και οι ανάγκες για προστασία και ανθρώπινη μεταχείριση παραμένουν.   Χθες το Ιράκ, σήμερα η Συρία, αύριο;

 

 

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2020