Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αναστέλλει την εκτέλεση αρνητικής απόφασης της Αρχής Προσφυγών για οικογένεια πρόσφυγα από τη Συρία

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αναστέλλει την εκτέλεση αρνητικής απόφασης της Αρχής Προσφυγών για οικογένεια πρόσφυγα από τη Συρία

Εισαγωγή

 

Το «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» παρεμβαίνει όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις του στην εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ελλάδα, με εκατοντάδες χιλιάδες νέους εισερχόμενους πρόσφυγες να προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα σε διάφορα σημεία εισόδου, με αποκλειστικό σκοπό – οι περισσότεροι – να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατόν για άλλες χώρες της Ευρώπης.

 

Η οργάνωση δεν ξεχνά, ωστόσο, την ανάγκη συνδρομής σε πρόσφυγες ήδη για χρόνια εγκατεστημένους στην Ελλάδα, αιτούντες άσυλο ή μη, το μέλλον των οποίων εξακολουθεί να είναι αβέβαιο. Τα πρόσωπα αυτά, μεταξύ των οποίων και Σύροι που δεν εισήλθαν πρόσφατα στη χώρα, εξακολουθούν να αναμένουν την εξέταση του αιτήματός τους για τη παροχή προστασίας  από την Ελλάδα, έχουν αναπτύξει δεσμούς με τη χώρα μας, μιλούν τη γλώσσα και έχουν δημιουργήσει οικογένειες. Πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και αντιμετωπίζουν –ακόμα και μετά την τυχόν αναγνώρισή τους από τα αρμόδια κρατικά όργανα – ιδιαίτερα προβλήματα επιβίωσης και ένταξης.  Η νομική συνδρομή των προσώπων αυτών δεν εντάσσεται σε κανένα χρηματοδοτούμενο στην Ελλάδα πλαίσιο και πραγματοποιείται μόνο στο βαθμό που είναι εφικτή η διάθεση ανθρώπινου δυναμικού από τις ελληνικές ΜΚΟ. 

 

 

Με την ευκαιρία της παρακάτω υπόθεσης, την οποία κοινοποιούμε χωρίς να αναφέρουμε τα πραγματικά προσωπικά στοιχεία των προσώπων, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι εκκρεμεί ακόμα η εξέταση πολλών παλαιών αιτημάτων ασύλου, ότι η  νέα Υπηρεσία Ασύλου δεν διαθέτει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για τη γρήγορη εξέταση των σε εκκρεμότητα αιτημάτων και τη διαχείριση των νέων διαδικασιών (όπως το relocation), ότι η Αρχή Προσφυγών δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή για την εξέταση αιτημάτων σε δεύτερο βαθμό. Επισημαίνουμε τέλος τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη νέα προβλεπόμενη διαδικασία χορήγησης ανθρωπιστικού καθεστώτος από το αρμόδιο πλέον Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγονται και περιπτώσεις ανθρωπιστικού καθεστώτος που είχε χορηγηθεί από τη διαδικασία ασύλου.

 

Σας προωθούμε λοιπόν ένα «διαφορετικό» δελτίο τύπου, με αφορμή την απόφαση 473/6.11.2015 του IB Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που αποφάσισε την αναστολή εκτέλεσης απορριπτικής απόφασης της Αρχής Προσφυγών που αφορά οικογένεια πρόσφυγα από τη Συρία. Σημειώνουμε ότι το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες έχει ζητήσει την ακύρωση της απόφασης της Αρχής Προσφυγών  επικαλούμενο παραβίαση διατάξεων του ελληνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς δίκαιου που προστατεύουν τη ζωή, την υγεία, την οικογένεια καθώς και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Επιπλέον ζητείται η ακύρωση, επειδή η Επιτροπή δεν είχε νόμιμη σύνθεση, δεν τηρήθηκε το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης των θιγόμενων πριν την έκδοση δυσμενούς απόφασης και η υπόθεση δεν παραπέμφθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να κρίνει αν συντρέχουν λόγοι χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, παρά τη μειοψηφία ενός εκ των τριών μελών της Επιτροπής.

 

***

 

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αναστέλλει την εκτέλεση αρνητικής απόφασης της Αρχής Προσφυγών για οικογένεια πρόσφυγα από τη Συρία

Δελτίο Τύπου

 

            Η Irine από τη Γεωργία και o Elias από τη Συρία είχαν την ατυχία να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους για διαφορετικούς λόγους  και την τύχη να συναντήσουν ο ένας τον άλλο στην Αθήνα. Την ευτυχία τους επισφράγισε η γέννηση του παιδιού τους πέρσι το καλοκαίρι. Διαψεύδοντας τα δυσοίωνα ιατρικά χρονικά, ο νεογέννητος άγγελος πάλεψε γενναία για να κρατηθεί στη ζωή και άντεξε τις διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις. Οι γονείς του, περήφανοι για το μικρό τους αγγελούδι που δεν τους απογοήτευσε, δεν έχασαν στιγμή την πίστη και την ελπίδα τους. Και οι τρεις μαζί τα είχαν καταφέρει και πίστευαν ότι κανένας δεν μπορούσε να τους χωρίσει.

 

            Όταν οι τρεις τους ήρθαν στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, λίγο μετά τα Χριστούγεννα, είχαν δυστυχώς λυγίσει. Η Αρχή Προσφυγών είχε αποφασίσει ότι η Irine και ο γιος της δε δικαιούνταν προστασία στην Ελλάδα, ούτε άξιζαν να εξεταστεί η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Δεν αξιολογήθηκε επαρκώς το γεγονός ότι ο πατέρας του παιδιού περίμενε ακόμα να εξετασθεί το αίτημά του για την παροχή προστασίας από την Ελλάδα, ούτε το γεγονός ότι λόγω καταγωγής από τη Συρία είχε δικαίωμα προστασίας. Έπρεπε, λοιπόν, να φύγουν από την Ελλάδα μέσα σε 60 μέρες, χωρίς τον Elias,  ο οποίος ως αιτών άσυλο δεν έχει δικαίωμα να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας. Η Irine ήταν σε απόγνωση, αν έφευγαν από την Ελλάδα, δε θα αποχωρίζονταν μόνο τον Elias, αλλά και την ελπίδα να συνεχίσει να παλεύει το παιδί τους για τη ζωή του. «Στη Γεωργία οι χειρουργικές επεμβάσεις και τα φάρμακα δεν είναι για όλους, μόνο για όσους μπορούν να πληρώσουν», μας είπε.  

 

            Μας ζήτησαν να πάμε στο Δικαστήριο. Τους εξηγήσαμε ότι δε θα ήταν εύκολο. Μόνο μία θετική απόφαση γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια. Ο άγγελος, όμως, δε μας άφησε περιθώρια να κάνουμε πίσω. Αλλά και ο Elias θέλησε να μας καθησυχάσει: «Ευχαριστούμε που θα μας βοηθήσετε, ακόμα και αν χάσουμε το δικαστήριο. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα, θα επέστρεφα με την οικογένειά μου στη Συρία, αλλά τώρα στην πατρίδα μου μας περιμένει μόνο ο θάνατος».

 

            Η πρώτη παράταση ζωής τους δόθηκε με «Προσωρινή Διαταγή» του Διοικητικού Εφετείου την άνοιξη. Την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το αγγελούδι τους νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Παίδων περιμένοντας ακόμα μία επέμβαση, έγινε το θαύμα! Το Διοικητικό Εφετείο αποφάσισε την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης της Αρχής Προσφυγών. Η οικογένεια του Elias και της Irine μπορεί να μείνει – για την ώρα – ενωμένη στην Ελλάδα, όπου δεν κινδυνεύει η ζωή τους και να ελπίζουν ακόμα σε τελική θετική έκβαση της διαδικασίας. Ούτε η ζωή του παιδιού τους θα κινδυνεύσει. Οι δικαστές, οι γιατροί και κυρίως οι γονείς του φροντίζουν γι’ αυτόν. Ο μικρός άγγελος, εξάλλου, δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να παραιτηθεί, να φοβηθεί, να υποχωρήσει.

 

            Από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, του ευχόμαστε να ξεπεράσει γρήγορα το πρόβλημα της υγείας του, να κερδίζει όλες τις μάχες στη ζωή του και οι γονείς του να τον καμαρώνουν. Ευχόμαστε, επίσης, να εξαλειφθούν οι αιτίες που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή όλων των μικρών αγγέλων στη Γη. Μέχρι τότε, ας μην υπάρχουν αποφάσεις αρχών εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας σαν τη συγκεκριμένη, για να μην έχουμε ανάγκη από θαύματα με απόφαση Δικαστηρίου.

 

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

Πιστοποιηση ISO

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2021