Ποιοι είμαστε

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται από το 1989 στο χώρο του ασύλου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε από την Χάρη Μπρισίμη* και άλλους 20 συμπολίτες της, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων στην Ελλάδα.

Το ΕΣΠ είναι Σωματείο αναγνωρισμένο ως Ειδικώς Φιλανθρωπικό, περιλαμβάνεται στα Μητρώα των αρμόδιων Υπουργείων, έχει Συμβουλευτική Ιδιότητα στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC) από το 2001 και είναι επιχειρησιακός εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Επιπλέον, το ΕΣΠ είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Πρόσφυγες και Εξόριστους (ECRE) από το 1991, μέλος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για τα Παιδιά που έχουν Χωριστεί από τις οικογένειες τους (SCEP) ενώ συμμετέχει και στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) από το 1999.

Το 2005 το ΕΣΠ βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ως «Νησίδα Ποιότητας Συλλογικής Δράσης», για την προσφορά του στην παραγωγή εθελοντικού και πρωτοποριακού κοινωνικού έργου ποιότητας στη χώρα μας.

Το ΕΣΠ καθημερινά υποδέχεται και παρέχει δωρεάν νομικές και κοινωνικές συμβουλές και υπηρεσίες σε πρόσφυγες και σε ανθρώπους που προέρχονται από τρίτες χώρες και δικαιούνται διεθνή προστασία στη χώρα μας, ενώ ρίχνει ειδικό βάρος στις πιο ευάλωτες περιπτώσεις, όπως είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, τα θύματα trafficking, κ.ά. Απώτερος στόχος είναι η προστασία αλλά και η ομαλή ένταξή τους στη χώρα μας.

Οι υπηρεσίες του ΕΣΠ παρέχονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Έβρο αλλά και τα νησιά Λέσβο, Κω και στο Ηράκλειο Κρήτης. Οι κυριότεροι πόροι του ΕΣΠ προέρχονται από Ευρωπαϊκά και Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), από Κοινωφελή Ιδρύματα αλλά και από εταιρείες ή ιδιώτες.

*Η Χάρη Μπρισίμη ήταν η πρώτη γυναίκα επικεφαλής διεθνούς οργανισμού καθώς υπήρξε Διευθύντρια της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη. Έχει τιμηθεί με «Αργυρούν Μετάλλιον» από την Ακαδημία Αθηνών «για την πολυσχιδή κοινωνική της δραστηριότητα», καθώς και από το Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας με την απονομή του «Βραβείου Γυναικείας Κοινωνικής Προσφοράς ΑΛΙΚΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ- ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ» για την προσφορά της στον τομέα της προστασίας και περίθαλψης προσφύγων.

   

«Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου»

Μετά από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (24/9/2021) , πραγματοποιήθηκε αλλαγή στη  συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα ως εξής: 

 


Ομάδα Διεύθυνσης και Συντονισμού

Μαρία Παπαμηνά, Συντονίστρια Νομικής Υπηρεσίας

Βασιλική Κατριβάνου, Συντονίστρια Κοινωνικής Υπηρεσίας


Το ΕΣΠ είναι εγγεγραμμένο:

a)     Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: 

         1) Στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα από το 2002 με αύξοντα αριθμό 0209

         2) Στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από το 2002 με αύξοντα αριθμό 0179

         3) Στο Εθνικό Κέντρο Εθνικής Αλληλεγγύης(ΕΚΚΑ) από 20/1/2015 ως πιστοποιημένος φορέας παροχής πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας

b)    Στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου

        1) Στο Εθνικό Μητρώο Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ με αριθμό 170830191745 από τον Αύγουστο του 2017

 


To ΕΣΠ διατηρεί και δεσμεύεται να τηρεί: Κώδικα Δεοντολογίας καθώς και Εσωτερικό Κανονισμό και Πολιτικές σε θέματα:

  1. Προστασίας Παιδιών,
  2. Εκφοβισμού και παρενόχλησης,
  3. Καταπολέμησης απάτης και διαφθοράς,
  4. Παραπόνων Προσωπικού,
  5. Καταγγελίας δυσλειτουργιών,
  6. Προστασίας ευάλωτων εξυπηρετούμενων,
  7. Σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης,
  8. Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων

 

 

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα