ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ |
ΕΣΠ ΑΡΙΘΜ. 150421 |
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΣΗΣ |
Ψυχολόγος |
ΤΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ |
Λέσβος |
Διαδικτυακή στρογγυλή τράπεζα
«Παιδιά-πρόσφυγες εκτός σχολείου: Η σχολική κοινότητα αναζητά λύσεις»
Τρίτη 20 Απριλίου
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)
σε συνεργασία με τις οργανώσεις της Κοινωνίας των πολιτών :
ΆΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Changemakers Lab, DRC Greece, PRAKSIS, SolidarityNow, Terre des hommes Hellas
διοργανώνουν στρογγυλή τράπεζα με θέμα :
«Παιδιά-πρόσφυγες εκτός σχολείου: Η σχολική κοινότητα αναζητά λύσεις»
Τρίτη 20 Απριλίου 2021
Ώρα: 19:00-21:00
Οι οργανώσεις που συνυπογράφουμε το ακόλουθο κείμενο τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες καταγγελιών για επαναπροωθήσεις στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα της χώρας. Η πρακτική αυτή φαίνεται πλέον ότι έχει λάβει συστηματικά χαρακτηριστικά και αποτελεί επίσημη πολιτική αποτροπής των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Η πολιτική των θαλάσσιων και χερσαίων επαναπροωθήσεων δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, ωστόσο τον προηγούμενο χρόνο έχει υπάρξει πρωτοφανής κλιμάκωση τόσο αριθμητικά όσο και στα μέσα που χρησιμοποιούνται. Δεκάδες περιπτώσεις καταγγελιών έχουν καταγραφεί οι οποίες συνοδεύονται και από στοιχεία που τις τεκμηριώνουν με βίντεο, μαρτυρίες και φωτογραφίες.
Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι αφενός η αναφερόμενη ανοχή ή/και εμπλοκή του FRONTEX όσο και η αδράνεια διεξαγωγής μίας ουσιαστικής έρευνας για όσα έχουν δημόσια καταγγελθεί, ενώ η πολιτική αυτή, πέρα από την παραβίαση θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου, θέτει σε άμεσο κίνδυνο και την ίδια την ζωή ανθρώπων.
Επισημαίνουμε με έμφαση ότι :
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι οι διαδοχικές αλλαγές στη νομοθεσία (Νοέμβριος 2019 και εκ νέου Μάιος 2020), με σκοπό τη γενικευμένη και συστηματική εφαρμογή μέτρων διοικητικής κράτησης εις βάρος αιτούντων άσυλο και μεταναστών, αποτελούν επιλογές οριακής νομιμότητας, μη συμβατές με τα βασικά πρότυπα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Τα δύο πρόσφατα τραγικά περιστατικά του θανάτου κρατουμένου στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κω, λόγω αναφερόμενης ελλιπούς παροχής ιατρικής φροντίδας και η αυτοκτονία κρατουμένου στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου, ο οποίος παρέμενε σε παρατεταμένη διοικητική κράτηση για 16 μήνες, υπογραμμίζουν την ανάγκη οι ελληνικές αρχές να εγκαταλείψουν άμεσα τις ακολουθούμενες πολιτικές σε ότι αφορά στην εφαρμογή μέτρων κράτησης και να τροποποιήσουν την εθνική νομοθεσία και πρακτική σε συμφωνία με βασικά πρότυπα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.