«Πρόσφυγες, Θύματα Εμπορίας Ανθρώπων ή και τα δύο: Το Καθεστώς Προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης»

04.08.15

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: «Πρόσφυγες, Θύματα Εμπορίας Ανθρώπων ή και τα δύο: Το Καθεστώς Προστασίας στην Ευρωπαϊκή  Ένωση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης», διοργάνωσαν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και το A.I.R.E Centre (Advice on Individual Rights in Europe), σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Το σεμινάριο, που έγινε υπό την αιγίδα του Γραφείου Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (Γ.ΕΘ.ΕΙΣ), πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Υπουργείο Εξωτερικών στις 29 και 30 Ιουλίου.

 

Περισσότεροι από εξήντα έλληνες και αλλοδαποί δικηγόροι, μέλη διπλωματικών αντιπροσωπειών, στελέχη υπουργείων, μέλη ΜΚΟ, φοιτητές νομικών σχολών κ.α. άκουσαν τις εισηγήσεις των ομιλητών, μεταξύ των οποίων και οι Βασίλης Κερασιώτης και Κατερίνα Κόμητα, μέλη της Νομικής Υπηρεσίας του Ε.Σ.Π., οι Μαρκέλλα Παπαδούλη και Nuala Mole, μέλη του βρετανικού A.I.R.E. Centre, ο Flip Schuller μέλος της ολλανδικής Prakken d’ Oliveira Human Rights Lawyers, καθώς και ο Samuel Boutrouche, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι εισηγητές παρουσίασαν και ανέλυσαν, μεταξύ άλλων, τα εξής θέματα: τον ιδιαίτερο σύνδεσμο μεταξύ του ασύλου και της εμπορίας ανθρώπων, την υπόθεση εργασιακού trafficking της Μανωλάδας, ζητήματα εφαρμογής του δικαίου της Ε.Ε. και της Ε.Σ.Δ.Α. καθώς και ζητήματα διαδικασίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου διοργανώθηκε επίσης στρογγυλή τράπεζα στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο κος Ηρακλής Μοσκώφ (Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων), η κα Ελένη Σπαθανά (Γραφείο Αναπληρώτριας Υπουργού Μετανάστευσης), η κα Έλλη Λαμπράκου (Υπηρεσία Ασύλου), ο κος Χρήστος Δημόπουλος, (Ε.Κ.Κ.Α.), ο κος Πέτρος Μάστακας (Γραφείο Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), η κα Ανδρομάχη Λαζαρίδη (Δ.Ο.Μ.) και η κα Βάσω Παππά (Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού). Οι ανωτέρω τοποθετήθηκαν επί των θεμάτων ενδιαφέροντος του συνεδρίου και ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους. 

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα