Σύνοψη συμπερασμάτων διήμερου συνεδρίου του ΕΣΠ

Fundamental Rights in Practice:

 European Judicial Training on the rights of persons in need of international protection JUST/2014/JTRA/AG/EJTR/6856

 

Σύνοψη συμπερασμάτων του διήμερου συνεδρίου «Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου και η εφαρμογή τους: Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Λειτουργούς της Δικαιοσύνης για τα δικαιώματα των προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας και όσων είναι θύματα ρατσιστικής βίας», που διοργάνωσε το ΕΣΠ

Στις 17 και 18 Ιανουαρίου 2018, στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα) διενεργήθηκε, με επιτυχία και σημαντική κάλυψη από τον Τύπο, διημερίδα από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) στα πλαίσια του προγράμματος “Fundamental Rights in Practice: European Judicial Training on the rights of persons in need of international protection”.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην διημερίδα παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό υλικό –από την Karolina Babicka της Διεθνούς Επιτροπής Νομικών (ΙCJ), την Julia Zelvenska από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Εκτοπισμένους (ECRE) και τον Σπύρο-Βλαντ Οικονόμου, από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες –αναφορικά με τη διοικητική κράτηση, τη διαδικασία ασύλου και τα εγκλήματα μίσους, που απευθύνεται κυρίως σε δικαστές και δικηγόρους. Η σημασία αυτού του εκπαιδευτικού υλικού έγκειται στο ότι προτείνει ερμηνευτικές λύσεις με βάση το εθνικό Δίκαιο, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων,  όσο βεβαίως και του ευρύτερου Διεθνούς Δικαίου.

 

Κατέστη σαφές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε σχέση με την προστασία των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, συνεχίζει να αφορά τη διοικητική κράτηση των  προσφύγων και μεταναστών. Έμφαση δόθηκε επίσης τόσο στην, ασύμβατη με το Διεθνές Δίκαιο, Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, που εκθέτει prima facie πρόσφυγες σε κίνδυνο επαναπροώθησης σε χώρες όπου απειλείται η ζωή και η ελευθερία τους, όσο και στις τραγικές συνέπειες του εγκλωβισμού δικαιούχων διεθνούς προστασίας στα νησιά του Αιγαίου. Παράλληλα, εκτέθηκε διεξοδικά η κατάσταση στα λοιπά κέντρα κράτησης και στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων της επικράτειας.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών για θέματα αλλοδαπών, Τζανέτος Φιλιππάκος, όσο και ο Διευθυντής Διαχείρισης Μετανάστευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, Γεώργιος Καραΐσκος, παρέθεσαν στοιχεία για τη διοικητική κράτηση στην Ελλάδα και εξήγησαν τις προσπάθειες του Υπουργείου για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα κράτησης.

Η εκπρόσωπος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Καλλιόπη Στεφανάκη, ανέπτυξε την παρούσα κατάσταση όσον αφορά τις συνθήκες υποδοχής και την κατάσταση ασύλου στην Ελλάδα, όσο και τις διαφαινόμενες προοπτικές.

Ο  Συντονιστής της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Βασίλης Παπαδόπουλος, διατύπωσε τις προϋποθέσεις για τη νομιμότητα επιβολής περιορισμών της ελευθερίας σε αιτούντες άσυλο, με αφορμή τον γεωγραφικό περιορισμό που έχει επιβληθεί αδιάκριτα στα ελληνικά νησιά, ο οποίος δεν είναι σύμφωνος με το σύνολο των διατάξεων του εθνικού, διεθνούς και, ειδικότερα, του ευρωπαϊκού Δικαίου.

Οι περιγραφές απάνθρωπης μεταχείρισης και καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων, που έγιναν από τις δικηγόρους του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Αθανασία Γεωργοπούλου και Κλειώ Νικολοπούλου, καθώς  και από την  Παναγιώτα Μασουρίδου, από το νομικό τμήμα της οργάνωσης ΜΕΤΑδραση, μαζί με τραγικές εικόνες εξαθλίωσης στα ελληνικά νησιά που εκτέθηκαν από τον Απόστολο Βεΐζη, εκπρόσωπο της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι αξίες του ανθρωπισμού και του κράτους δικαίου βρίσκονται σε κρίση.

Αναφορικά με την διαδικασία του ασύλου, με ιδιαίτερα μελανά χρώματα παρουσιάστηκε η απογοητευτική σειρά αποφάσεων από τις Ανεξάρτητες (Β’βαθμιες) Επιτροπές Ασύλου, από τη δικηγόρο του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Ελένη Κουτσουράκη. Στην ίδια συνεδρία, ο Συντονιστής των παλαιών Επιτροπών Ασύλου, πριν την ανασύνθεσή τους το καλοκαίρι του 2016, στρατηγός εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Κορδάτος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ικανός αριθμός υποθέσεων παραμένουν εκκρεμείς μετά τη λήξη της θητείας των εν λόγω επιτροπών, στις 30-6-2017. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν σε μεταβατική κατάσταση μετά από πολυετή παραμονή και αγωνία. Είναι, συνεπώς, απαραίτητη η άμεση λύση του προβλήματος με σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Η εμπειρογνώμων του προσφυγικού δικαίου Ελένη Σπαθανά, ανέπτυξε το καυτό και επίκαιρο θέμα  του αποκλεισμού από την προστασία του καθεστώτος πρόσφυγα, καθώς και την έννοια του πολιτικού εγκλήματος, ενώ η Κατερίνα Κόμητα, δικηγόρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, μίλησε για την ιδιαίτερη αντιμετώπιση των θυμάτων βασανιστηρίων. Τόνισε την ιδιαίτερη φροντίδα και προστασία που χρειάζονται αλλά επεσήμανε ακόμα τον επανατραυματισμό τους από την κράτησή τους στην Ελλάδα και από το σύστημα εξέτασης του ασύλου τους.

Ο Ούγγρος προσκεκλημένος ZoltánSomogyvári, από την οργάνωση Ουγγρική Επιτροπή για τις Συμφωνίες του Ελσίνκι (HHC), περιέγραψε την όλο και περισσότερο απελπιστική κατάσταση στην Oυγγαρία, αναφορικά με την κράτηση και το δικαίωμα στο άσυλο, και την αδυναμία πρόσβασης Ούγγρων δικηγόρων σε κέντρα κράτησης. Ανέδειξε όμως  και μια δυναμική Ουγγρική νομολογία, ιδιαίτερα για την υπεράσπιση Ρομά όσο και θυμάτων  εγκλημάτων μίσους. Προβληματική καταδείχτηκε και η κατάσταση στη Μάλτα, όπως την παρουσίασε η προσκεκλημένη μας από την οργάνωση ADITUS, Helena Agathaggelou.  

H Τίνα Σταυρινάκη, από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, αναφέρθηκε σε δύο ελληνικές υποθέσεις και τις εξελίξεις τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου, ενώ η Καλλιόπη Λυκοβαρδή, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη στον Κύκλο Διακρίσεων και Ίσης μεταχείρισης, μεταξύ άλλων, μίλησε για το μείζον ζήτημα της Ρητορικής Μίσους, θέμα πάντα επίκαιρο. Ο Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός και πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, συνέδεσε τις τρεις θεματικές με εξαιρετικό τρόπο.

Γενικό συμπέρασμα του συνεδρίου αποτελεί η διαπίστωση της δραματικής υποχώρησης των βασικών δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και δικαιούχων διεθνούς προστασίας, με την πολιτική των hot spots και της επαναφοράς της κράτησης σε μεγαλύτερους αριθμούς. Η υποχώρηση αυτή δε, όπως διαπιστώθηκε, συνοδεύεται και από μια συνολικότερη υποχώρηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς το σεβασμό της αρχής του κράτους δικαίου γενικότερα, στο όνομα πολιτικών σκοπιμοτήτων, που δυστυχώς επηρέασαν και δικαστικές αποφάσεις.

Από την άλλη μεριά,  τα συμπεράσματα ως προς την εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Σχολή Δικαστών, στο πλαίσιο του σχετικού ευρωπαϊκού προγράμματος, από τη δικηγόρο του ΕΣΠ Αγάπη Χουζουράκη, αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενόψει της ευαισθητοποίησης των δικαστικών λειτουργών σε θέματα, τα οποία συχνά εκφεύγουν του συνήθους ενδιαφέροντος.

Τέλος, στο συνέδριο, πέραν της αμιγώς νομικής προσέγγισης, υπήρξαν και τοποθετήσεις στο διεπιστημονικό πλαίσιο του συνόλου των κοινωνικών επιστημών και επιστημών του ανθρώπου.

Από την πλευρά της Εγκληματολογίας, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και βοηθός Συνήγορος του Πολίτη στον κύκλο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Γιώργος Νικολόπουλος, μίλησε για τις πληθυσμιακές μετακινήσεις και την εγκληματοποίηση που αυτές συνεπάγονται. Από τη μεριά της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, η διδάκτωρ Ανθρωπογεωγραφίας και εθελόντρια του ΕΣΠ Ελεάννα Μπουραντάνη, ανέπτυξε το φαινόμενο του γεωγραφικού περιορισμού των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου και το ρόλο των νησιών στο πλαίσιο άσκησης γεωπολιτικής, όπως στο παρελθόν είχε συμβεί με τα νησιά ως τόπους εξορίας, τιμωρίας και απομόνωσης.

Τέλος, η ανικανότητα της ελληνικής έννομης τάξης να προσφέρει αποτελεσματική προστασία σε παιδί-πρόσφυγα, θύμα εμπορίας ανθρώπων στη χώρα του, καταλήγοντας, αντίθετα, στην εγκληματοποίησή του, προέτρεψε τον Σπύρο Κουλοχέρη, δικηγόρο και επιστημονικό υπεύθυνο του ΕΣΠ, να εξετάσει την ιδέα του τριγώνου της Κυριαρχίας-Πειθαρχίας-Διακυβέρνησης, όπως αναπτύχθηκε στο έργο του Γάλλου διανοητή Μισέλ Φουκώ, εξάγοντας το συμπέρασμα ότι όχι μόνο οι ευάλωτες ομάδες, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας, εγκλωβίζονται σε αυτό.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

 

Eλληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

τηλ: +30 210 3800990
fax: +30 210 3803774

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Web: 
www.gcr.gr
Facebook: http://www.facebook.com/gcr.gr 
Twitter: https://twitter.com/#!/GCRefugees

 

 

 

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2020