Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δύο επιμορφωτικοί σεμιναριακοί κύκλοι του ΕΣΠ που απευθύνονταν στην Εθνική Σχολή Δικαστών

Το αμέσως προηγούμενο διάστημα, σε δύο χρονικές φάσεις, το ΕΣΠ διοργάνωσε επιμορφωτικά σεμινάρια, μετά από πρόσκληση της Εθνικής  Σχολής Δικαστών (ΕΣΔΙ). Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονταν α) στους αποφοίτους της ΕΣΔΙ, που περιμένουν τον διορισμό τους ως δικαστές στα πολιτικά-ποινικά δικαστήρια και β) στους τελειόφοιτους της ΕΣΔΙ, που ετοιμάζονται για την πρακτική τους και ακολουθούν την διοικητική κατεύθυνση.

Για την πρώτη ομάδα των πολιτικών- ποινικών δικαστηρίων,  διεξάχθηκαν  δύο σεμινάρια, ένα στην έδρα της ΕΣΔΙ στη Θεσσαλονίκη, στις 21 και 22 Ιουνίου 2018, για 56 άτομα, και στις 28-29 Ιουνίου, για 35 άτομα, στο Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα. Για την δεύτερη ομάδα, των διοικητικών δικαστών, τα σεμινάρια έγιναν σε δύο υποομάδες, 20 ατόμων η κάθε μία, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, στις 16-17 Ιουλίου και 18 και 19 Ιουλίου.

Επιπλέον, στις 17 και 19 Ιουλίου έγινε ,όπως και στα πλαίσια προγράμματος που υλοποίησε το 2017 το ΕΣΠ, επίσκεψη του συνόλου των (διοικητικών) δικαστών στο Κρατητήριο των Μεταγωγών της Θεσσαλονίκης. Μετά την επίσκεψη, ακολούθησε συζήτηση και εξέταση περιπτώσεων.

Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως προκύπτει από τα σχόλια όσων τα παρακολούθησαν, ενώ η συμβολή των δικηγόρων του ΕΣΠ υπήρξε καθοριστική, καθώς έθιξαν μια σειρά από καίριες  θεματικές , όπως τα εγκλήματα μίσους, οι περιπτώσεις που συνδυάζουν την Εμπορία Ανθρώπων (trafficking) και το άσυλο ,το δίκαιο της έκδοσης και η διοικητική κράτηση αλλοδαπών και βεβαίως  το δίκαιο της διεθνούς προστασίας

Ακόμα, μεταξύ πολλών άλλων , περιγράφηκε αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο συνιστάται η εξέταση μιας υπόθεσης από τους δικαστές στη διαδικασία αντιρρήσεων ενώ πραγματοποιήθηκαν πρακτικές ασκήσεις πάνω σε περιπτώσεις, που χειρίστηκε το ΕΣΠ ως προς τη διαδικασία ασύλου και τις λοιπές θεματικές .

Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη συνεχής χρονιά κατά την οποία διεξάγονται τα σεμινάρια με αυτή τη μορφή. Το ΕΣΠ ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες τελειοφοίτους και αποφοίτους της Σχολής για την πολύτιμη παρουσία τους, την ΕΣΔΙ για την τιμητική πρόσκληση, το Open Society Foundations (ΟSF) για την ευγενική στήριξη ως προς την κάλυψη μετακινήσεων και διαμονής, καθώς και το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα για τη θερμή φιλοξενία.

Ελπίζουμε ότι, σταδιακά, έχει αρχίσει να δημιουργείται μια παράδοση επιστημονικού διαλόγου και επιμόρφωσης  με  το δικαστικό σώμα , η οποία είναι απαραίτητο να συνεχιστεί,  προσβλέπουμε δε στο μέλλον σε περαιτέρω δραστηριότητες προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2020