Boήθησέ μας να παρέχουμε προστασία στους πρόσφυγες στη Λέσβο

Boήθησέ μας να παρέχουμε προστασία στους πρόσφυγες στη Λέσβο

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2018, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), μαζί με άλλες 18 οργανώσεις, κυκλοφόρησε δελτίο Τύπου που καταδίκαζε τις συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο, και απαιτούσε βιώσιμες λύσεις για την βελτίωση των συνθηκών πρώτης υποδοχής στα νησιά του Αν. Αιγαίου.

 

Πρόσφατα, μια σειρά ρεπορτάζ στα ΜΜΕ περιέγραψαν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια και προκάλεσαν σοβαρό προβληματισμό για τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων εκεί, καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, παραβιάσεις μερικών από τα πιο θεμελιώδη δικαιώματά τους. Το ΕΣΠ σε καλεί να υποστηρίξεις την προσπάθειά μας να δράσουμε άμεσα για την προστασία των ανθρώπων μέσα στον καταυλισμό, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών και παιδιών. Κανένας δεν πρέπει να ζει έτσι!

 

 

Με τη δωρεά σου, μπορούμε να παρέχουμε νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη Λέσβο και να δώσουμε προτεραιότητα στους πλέον ευάλωτους που χρήζουν άμεσης βοήθειας.

Η κατάσταση:

Πάνω από 17.000 άνθρωποι παραμένουν στοιβαγμένοι σε κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά, σε απόλυτα υποβαθμισμένες συνθήκες και σε καθεστώς απόγνωσης, ενώ η συνολική χωρητικότητα στα νησιά είναι 6.000 άτομα.

Η Μόρια, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Λέσβο, το οποίο πρόσφατα το τηλεοπτικό δίκτυο BBC περιέγραψε ως «το χειρότερο προσφυγικό camp στον κόσμο», φιλοξενεί αυτή την στιγμή αριθμό ανθρώπων τριπλάσιο της χωρητικότητάς του.

Οι συνθήκες στη Μόρια σήμερα:

 • Το σύστημα αποχέτευσης δεν λειτουργεί και βρώμικα νερά τουαλέτας μπαίνουν μέσα στις σκηνές και τα στρώματα όπου κοιμούνται παιδιά
 • Υπάρχει μια τουαλέτα για 72 ανθρώπους και ένα ντους για 84 ανθρώπους
 • Οι άνθρωποι είναι σε κατάσταση αναμονής ακόμα και για χρόνια χωρίς επαρκή πληροφόρηση για την κατάστασή τους
 • Υπάρχει έλλειψη νομικής συνδρομής και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και περίπλοκες
 • Υπάρχουν αναφορές για απόπειρες αυτοκτονίας
 • Αδυναμία ταυτοποίησης και προστασίας των ευάλωτων περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων θυμάτων βασανιστηρίων, οικογενειών με μικρά παιδιά και βρέφη, ανθρώπων με ψυχολογικά προβλήματα, γυναικών μόνων με παιδιά, ανθρώπων με αναπηρίες ή που έχουν ανάγκη άμεσης ιατρικής φροντίδας, εγκύους και ανθρώπους με ιστορικό τραύματος
 • Υπάρχει αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά σεξουαλικής βίας και κακοποίησης γυναικών και παιδιών

To EΣΠ καταγράφει την κατάσταση στη Λέσβο από το 2015 και έχει μόνιμη παρουσία στο νησί από την άνοιξη του 2016, με ομάδα δικηγόρων και κοινωνικών λειτουργών οι οποίοι δουλεύουν ασταμάτητα με σκοπό την αρωγή των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, με ιδιαίτερη έμφαση στις πιο ευάλωτες περιπτώσεις. Το ΕΣΠ συγκεκριμένα εστιάζει στα θύματα βασανιστηρίων, έμφυλης βίας, ενδοοικογενειακής βίας, θύματα εμπορίας ανθρώπων (trafficking) και άλλων μορφών εκμετάλλευσης, επιβιώσαντες ρατσιστικής βίας ή άλλων εγκλημάτων μίσους καθώς και ανηλίκους. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζεται να ταυτοποιηθούν ως ευάλωτοι ώστε να απομακρυνθούν άμεσα από τα camps, όπου οι υφιστάμενες συνθήκες επιδεινώνουν την κατάστασή τους και θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο.

Η ομάδα μας στη Λέσβο, μεταξύ άλλων:

 • Tαυτοποιεί ευάλωτες περιπτώσεις και κάνει παραπομπές σε άλλες οργανώσεις, όπου αυτό είναι απαραίτητο
 • Υποστηρίζει νομικά τους ανθρώπους σχετικά με αιτήσεις για άσυλο και οικογενειακή επανένωση
 • Ετοιμάζει εκθέσεις ευαλωτότητας προς υποστήριξη αιτήσεων ασύλου
 • Προσφέρει ψυχοκοινωνική υποστήριξη και παρεμβαίνει σε καταστάσεις κρίσης
 • Προσφέρει συμβουλευτική σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, ξενοφοβικής βίας και εγκλημάτων μίσους
 • Προσφέρει πληροφόρηση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα
 • Παρακολουθεί την κατάσταση και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει δράση, να αποσυμφορήσει τα νησιά και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης.

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να καταφτάνουν στους καταυλισμούς της Λέσβου όπου ήδη επικρατεί συνωστισμός, ενώ οι συνθήκες παραμένουν απάνθρωπες και τα περιστατικά βίας είναι καθημερινά, χρειάζεται επειγόντως να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μέσα στα camps, να αποτρέψουμε περαιτέρω παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να θέσουμε τέλος σε αυτή την επαίσχυντη κατάσταση.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ζητάει τη βοήθειά σου για να υποστηριχθεί η ομάδα μας στη Λέσβο και για να διασφαλίσουμε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων μέσα στα camps.

Φωτογραφία: Δημήτρης Μιχαλάκης/GCR

Αναφορά Δράσης

90% Παροχές προς πρόσφυγες
10% Δοικητικά έξοδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2018