Το ΕΣΠ και το CEAR δημοσιεύουν μαζί ένα βίντεο για τα δικαιώματα των προσφύγων στην Ελλάδα

Οι δυο οργανώσεις κατήγγειλαν σήμερα την αδράνεια των Ευρωπαϊκών αρχών αναφορικά με την κατάσταση χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν έναν τρίτο χειμώνα σε σκηνές και επισφαλή καταλύματα.

(Αθήνα και Μαδρίτη, 29/01/2019). «Αν δεν ήμουν τόσο εξαντλημένος, θα περίμενα υπομονετικά, αλλά είμαι πάρα πολύ άρρωστος και δεν μπορώ να περιμένω», λέει ο Ιμπραήμ, ένας από τους 14.000 αιτούντες άσυλο που εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά.

Η φωνή του ακούγεται στο βίντεο που το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και η Ισπανική Επιτροπή για τους Πρόσφυγες (CEAR) δημοσιεύουν σήμερα, για να υπενθυμίσουν στα Κράτη Μέλη της ΕΕ τη συλλογική ευθύνη που φέρουν για την κατάσταση, στην οποία περισσότεροι από 70.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο παραμένουν εκτεθειμένοι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

«Έχοντας υπογράψει τη Συμφωνία με την Τουρκία και έχοντας εγκαταλείψει τη διαδικασία μετεγκατάστασης, με μόλις το ένα τρίτο των συμφωνηθέντων μεταφορών, οι ευρωπαϊκές αρχές επιλέγουν να κοιτάξουν από την άλλη, όταν τους υπενθυμίζεται η κατάσταση στην οποία παραμένουν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι ντροπή να διαιωνίζεται αυτό το ανθρωπιστικό δράμα, το οποίο εκτυλίσσεται σε ευρωπαϊκό έδαφος», ανέφερε η Estrella Galán, διευθύντρια του CEAR.

Η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει ήδη αναγνωρίσει πως αυτή η κατάσταση αποτελεί ζήτημα κοινής ευθύνης και πως χρήζει ανθρώπινων λύσεων. Είναι επιτακτικό να δημιουργηθούν πραγματικές λύσεις οι οποίες θα στοχεύουν στην προστασία των ανθρώπων σε κίνδυνο, υποστήριξαν οι δυο οργανώσεις.

«Είναι γεγονός ότι ελληνική πολιτεία φέρει μια αδιαμφισβήτητη ευθύνη για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σεβασμού προς τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, που βρίσκονται στο έδαφός της. Είναι, ωστόσο, εξίσου αναμφισβήτητο πως η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, που έχει εγκλωβίσει τους αιτούντες άσυλο στα νησιά, είναι ένας πρωταρχικός παράγοντας της εντεινόμενης κατάστασης. Για όσο καιρό θα είναι σε ισχύ, και για όσο καιρό απουσιάζει ένας αποδοτικός μηχανισμός κατανομής της ευθύνης, δεν περιμένουμε να αλλάξουν πολλά, τουλάχιστον όχι για τους ανθρώπους», ανέφερε ο Βασίλης Παπαδόπουλος, Συντονιστής της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ.

Αμφότερες οι οργανώσεις καλούν τις ευρωπαϊκές αρχές να σταματήσουν να είναι αδρανείς και να αναγνωρίσουν πως πρέπει να αναλάβουν δράση, προκειμένου να επανεπιβεβαιώσουν τον σεβασμό τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα στο άσυλο, ως θεμελιώδους συμβόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το βίντεο αποτελεί μέρος ενός προγράμματος που ξεκίνησε το 2016 με συνεργασία του CEAR και του ΕΣΠ και με την υποστήριξη του Δήμου Μαδρίτης, με στόχο την παροχή περισσότερων από 100 θέσεων αξιοπρεπούς υποδοχής για ευάλωτες, κυρίως, ομάδες προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και την παροχή νομικής συμβουλευτικής και την υλοποίηση δράσεων προάσπισης και ευαισθητοποίησης για την κατάσταση των προσφύγων στη χώρα.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ


Υλικό και στοιχεία επικοινωνίας για τα ΜΜΕ:

Μπορείτε να κατεβάσετε το βίντεο και το υλικό των συνεντεύξεων στον εξής σύνδεσμο.

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / +30 210 3800990-1

CEAR: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / 915980535 - 5227/692 636 514.

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2019