Δελτίο Τύπου του ΕΣΠ για την Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

Αθήνα, 16 Μαΐου 2019—Η αυριανή μέρα, η 17η Μαΐου, έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας. Ο λόγος επιλογής της συγκεκριμένης ημερομηνίας οφείλεται στο γεγονός ότι, στις 17 Μαΐου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Παρ’ όλα αυτά, ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας διώκεται και, πολλές φορές, υφίσταται βασανιστήρια σε όλον τον κόσμο εξ αιτίας της ταυτότητας φύλου ή του σεξουαλικού του προσανατολισμού.

Ένας μικρός αριθμός αυτής της ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδας καταφέρνει να δραπετεύσει και  να καταφύγει στην Ευρώπη.

Και ένας ακόμα μικρότερος αριθμός καταφέρνει να σπάσει το φράγμα της σιωπής και της ντροπής και να αρθρώσει ότι αυτός είναι ο λόγος που φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι από τη χώρα τους. Είναι ο λόγος που θα αναγνωριστούν, αν τα καταφέρουν, ως πρόσφυγες, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951.

Στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, από το 1989, έτος ιδρύσεώς του, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ομάδα αυτή. Προσπαθούμε, ως ιδιαίτερα ευάλωτες και ευάλωτους, να τις/τους στηρίξουμε στο αίτημά τους να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες και να ενταχθούν  στην ελληνική κοινωνία.

Παρατηρώντας, καταγράφοντας και υποστηρίζοντας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, τα προβλήματά  τους βλέπουμε κάθε στιγμή  τη δύσκολη διαδρομή τους, είτε στα κρατητήρια, είτε στα κέντρα πρώτης υποδοχής όπου γίνονται θύματα βίας, τόσο ως «ξένοι» όσο και ως ανήκοντες στην ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+.

Κατά τη διαδικασία ασύλου, γινόμαστε πολλές φορές μάρτυρες συμπεριφορών, ακούσιων ή εκούσιων, που τις/τους επανατραυματίζουν και αποφάσεων, που εντελώς άδικα, δεν τις/τους αναγνωρίζουν ως πρόσφυγες.

Ως νομικοί συμπαραστάτες τους, αλλά και καλύπτοντάς τους ψυχοκοινωνικά, αντιδρούμε με τα μέσα που ο Νόμος μας παρέχει, στην καθημερινή, λεκτική ή και σωματική βία, που δέχονται στο δρόμο, στα λεωφορεία ή στη δουλειά τους.

Ως συνάνθρωποι, επιδιώκουμε, όλες και όλοι μαζί, τη δικαίωσή τους, σε έναν κόσμο όπου το διαφορετικό είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Είναι μια δικαίωση που μας αφορά όλες και όλους.

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2020