Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Στρογγυλή Τράπεζα που συνδιοργάνωσε το ΕΣΠ και το ENS για την Ανιθάγενεια.

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2019—Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Στρογγυλή Τράπεζα που συνδιοργάνωσαν στις 7 Ιουνίου, στην Αθήνα, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανιθαγένεια (ENS), καθώς έδωσε την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στα θέματα ανιθαγένειας στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση υπό το γενικό τίτλο «Η ανιθαγένεια στην Ελλάδα: Προς ένα αποτελεσματικότερο σύστημα αναγνώρισης, διαπίστωσης και προστασίας των ανιθαγενών» είχε δύο βασικές θεματικές: αφενός το διεθνές και το εγχώριο νομικό πλαίσιο και τις προκλήσεις που δημιουργούνται από αυτό για τους ανθρώπους χωρίς ιθαγένεια, αφετέρου η διερεύνηση των κοινών λύσεων για την ενίσχυση της προστασίας και των προοπτικών ένταξης των ανιθαγενών στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα κ. Philippe Leclerc, ο Ειδικός Τομεακός Γραμματέας Ιθαγένειας κ. Λάμπρος Μπαλτσιώτης, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Σπυριδούλα Καλαντζή, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου κ. Μάρκος Καραβίας, ο διευθυντής και συνιδρυτής του ENS κ. Chris Nash, η υπεύθυνη έρευνας και πολιτικής του ENS κ. Nina Murray, ο αναπληρωτής Διευθυντής Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιχαήλ Κοσμίδης, η εκπρόσωπος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Κυριακή Καδεμίδου, η Συντονίστρια νομικής υπηρεσίας του Danish Refugee Council κ. Έρρικα Καλαντζή, ο εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Δημήτρης Χορμοβίτης, εμπειρότατα στο θέμα της ανιθαγένειας στελέχη του υπουργείων Εσωτερικών και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Τη συζήτηση συντόνισαν ο συντονιστής της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ Βασίλης Παπαδόπουλος και η υποσυντονίστρια της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ Κατερίνα Κόμητα.

Ευελπιστούμε ότι από την ως άνω Στρογγυλή Τράπεζα καταδείχθηκε η ανάγκη για την υιοθέτηση μιας επαρκούς και αποτελεσματικής διαδικασίας αναγνώρισης και καθορισμού των ανιθαγενών στην Ελλάδα, έτσι ώστε να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και την προστασία που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Η παραπάνω παρέμβαση υλοποιείται με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Provision of Legal and Social Assistance to Refugees and Asylum Seekers: GRC01/2019/0000000197/000).

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2019