Δελτίο Τύπου Για Οικογενειακή Επανένωση

Δελτίο Τύπου Για Οικογενειακή Επανένωση

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

 

                Mητέρα από το Μπουρούντι, εξυπηρετούμενη του ΕΣΠ,

επανενώνεται με τα παιδιά της

 

Aθήνα, 1η Οκτωβρίου 2019—Μια οικογένεια από το Μπουρούντι κατάφερε να επανενώσει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, με την οικονομική ενίσχυση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Η συνάντηση της μητέρας και των δύο ανήλικων κοριτσιών της- ηλικίας 11 και 13 χρονών-  δύο χρόνια μετά τον αποχωρισμό τους, θα μπορούσε να αποτελεί μέρος κινηματογραφικής αφήγησης.

Η 34χρονη μητέρα, θύμα βίας και βασανιστηρίων, αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα της, καθώς κινδύνευε η ζωή της, και ζήτησε  άσυλο στην Ελλάδα. Το 2017, αναγνωρίστηκε ως πρόσφυγας και αμέσως έκανε αίτηση να επανενωθεί με τα δύο ανήλικα παιδιά της. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες παρείχε νομική συνδρομή σε όλη την διάρκεια της μακράς και γραφειοκρατικής διαδικασίας της οικογενειακής επανένωσης,  καταφέρνοντας να εκδοθεί θετική απόφαση επανένωσης, τον Μάιο του 2019. Επισημαίνουμε ότι στην πράξη η διαδικασία αυτή της οικογενειακής επανένωσης αναγνωρισμένων προσφύγων (Π.Δ. 131/2006) είναι εξαιρετικά δυσχερής για έναν πρόσφυγα, ακόμη και όταν έχει νομική συνδρομή, καθώς απαιτούνται, μεταξύ άλλων, θεωρήσεις εγγράφων από ελληνικές διπλωματικές αρχές, στάδιο στο οποίο καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις. Πρόκειται για μια από τις πρώτες επανενώσεις μελών οικογένειας πρόσφυγα, μετά την έκδοση της σχετικής κοινής  υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ 47094/2018), η μη υπογραφή της οποίας είχε «παγώσει» τις οικογενειακές επανενώσεις αναγνωρισμένων προσφύγων για περισσότερα από δύο χρόνια.

 

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η νεαρή μητέρα δούλεψε σκληρά για να καλύψει τα έξοδα θεώρησης των εγγράφων και έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων για την διαδικασία οικογενειακής επανένωσης και τελικά κατάφερε να ξαναενωθεί με τα παιδιά της. Τα δύο κορίτσια και η μητέρα τους ξεπέρασαν τα εμπόδια και ανυπομονούν επιτέλους να ξεκινήσουν μαζί την καινούρια τους ζωή. 

 

*Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ευχαριστεί θερμά την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για την οικονομική αρωγή στην έκδοση των εισιτηρίων των δύο ανήλικων κοριτσιών.

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2020