Σχόλιο του ΕΣΠ σχετικά με την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με προσωρινή διαταγή διέταξε την μη εξαναγκασμένη αναχώρηση από τη χώρα 2 Αφγανών γυναικών, που είχαν προσβάλλει την άρνηση υποβολής των αιτημάτων ασύλου και την απέλασή τους, δυνάμει της από 2.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που ανέστειλε την καταγραφή αιτημάτων ασύλου και έθετε υπό άμεση απέλαση όσους πολίτες  τρίτων χωρών εισέρχονται παράτυπα στη χώρα από 1-3-2020. Για την απόφασή του αυτή έλαβε υπόψη του και το κριτήριο του ευάλωτου των σχετικών περιπτώσεων.

Δικάσιμος για την αίτηση ακύρωσης έχει ορισθεί για τις 18-9-2020, ενώ εκκρεμεί και η αίτηση αναστολής κατά της άρνησης καταγραφής αιτήσεως διεθνούς προστασίας.

Δεδομένου ότι το χρονικό διάστημα του εν λόγω εξαιρετικού μέτρου παρήλθε, καθώς η διάρκεια ισχύος της ΠΝΠ ήταν έως τις 31.3.2020, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες αναμένει την επαναφορά στη νομιμότητα και τη δράση της διοίκησης σύμφωνα με το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο ως προς την αντιμετώπιση των προσφύγων και λοιπών δικαιούχων προστασίας που έχουν καταφύγει  στην Ελλάδα από την 1.3.2020.

Επιφυλάσσεται, δε, να εξαντλήσει τη δυνατότητα άσκησης κάθε δυνατού ένδικου μέσου ενώπιον εθνικών και διεθνών δικαστηρίων και αρχών για την καταγραφή των αιτημάτων διεθνούς προστασίας, όσων επιθυμούν να υποβάλλουν τέτοια αίτηση ενώ εισήλθαν στο διάστημα ισχύος της ΠΝΠ (μήνα Μάρτιο 2020) και παραμένουν κρατούμενοι, υπό τις κρατούσες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού.

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2021