ΔΤ- Άμεση δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία σε αιτούντες άσυλο με ή χωρίς ειδικό αριθμό ασφάλισης

Aθήνα, 3 Απριλίου 2020—Λύση στους αιτούντες άσυλο, χωρίς ειδικό αριθμό ασφάλισης ΠΑΑΥΠΑ ή άλλο, λόγω παραλείψεων της ελληνικής Διοίκησης για την απρόσκοπτη πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη δίνει πάλι ο Συνήγορος του Πολίτη, με το από 2-4-2020 έγγραφό του, μετά από έκκληση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, είχε ζητηθεί από την ιρακινή S.Q., αιτούσα άσυλο «ως πρόσφυγα χωρίς ΑΜΚΑ» από δημόσιο νοσοκομείο να καταβάλει ένα ορισμένο ποσό για να μπορέσει να εγχειριστεί για χολοκυστεκτομή. Σχετικό αίτημα για τη δωρεάν νοσηλεία και την ιατροφαρμακευτική της περίθαλψη υπέβαλε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες την 1/4/2020 στις αρμόδιες δομές, με έκκληση για παρέμβαση από τον Συνήγορο του Πολίτη. Για ακόμα μία φορά, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η παρέμβαση της ως άνω Ανεξάρτητης Αρχής ήταν σαφής, καίρια και αποτελεσματική.

Στην παρέμβασή του, ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρεται στην πάγια θέση του για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλες και όλους τις/τους αιτούσες/αιτούντες άσυλο. Το ίδιο και για τη δωρεάν και απρόσκοπτη νοσηλεία με τα κριτήρια της ιατρικής επιστήμης ως προς τον επείγοντα και αναγκαίο χαρακτήρα της, καθώς και των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό COVID 19. Αυτό προκύπτει ευθέως από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία «και τυχόν κενό στην πράξη ανάγεται σε καθυστέρηση και παράλειψη της Διοίκησης και όχι των αιτούντων».

Επισημαίνεται, τέλος, η άμεση τηλεφωνική ανταπόκριση από το δημόσιο νοσοκομείο, καθώς και το γεγονός ότι η παραπομπή της πρόσφυγα στη Νομική Υπηρεσία του ΕΣΠ έγινε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με την υποστήριξη της οποίας υλοποιείται πρόγραμμα νομικής συνδρομής του ΕΣΠ.

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

Πιστοποιηση ISO

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322
Οργανισμός Πιστοποίησης: TUV Austria

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2021