Kοινή Παρέμβαση της Διεθνούς Επιτροπής Νομικών (ICJ) και του ΕΣΠ, αναφορικά με τα διαχρονικά κενά παιδικής προστασίας στην Ελλάδα

Αθήνα, 21 Μαΐου 2020 – Στην υποβολή κοινής αναφοράς προς τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών, Felipe González Morales, προέβησαν την προηγούμενη Παρασκευή (15 Μαΐου) η Διεθνής Επιτροπή Νομικών (ICJ) και το ΕΣΠ.

Η κοινή αναφορά κατατέθηκε στο πλαίσιο επικείμενης έκθεσης του κ. Morales για τον τερματισμό της κράτησης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών και τη διασφάλιση επαρκών συνθηκών υποδοχής και φροντίδας, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Δυστυχώς, παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, και ιδίως των παιδιών που φτάνουν στην Ελλάδα ασυνόδευτα, υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών, τόσο των παιδιών, όσο και σε σχέση με τη συμμόρφωση της Πολιτείας στις υποχρεώσεις της βάσει εθνικού και διεθνούς δικαίου και ιδίως της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού», αναφέρει o Σπύρος–Βλαντ Οικονόμου, Υπεύθυνος Προάσπισης Θέσεων του ΕΣΠ.

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά, οι δραματικές ελλείψεις θέσεων φιλοξενίας, νομικά κενά και μια παρωχημένη διαδικασία διαπίστωσης της ανηλικότητας, αναγκάζουν πολλά παιδιά να παραμένουν για εβδομάδες ή/και μήνες σε καθεστώς κράτησης, σε ακατάλληλους χώρους αστυνομικών κελιών και εγκαταστάσεων, συχνά με άγνωστους ενήλικους, ακόμη και του αντίθετου φύλου.

Ενδεικτικό είναι πως, το 2019, ο μέσος όρος κράτησης ασυνόδευτων παιδιών στο ΚΥΤ Ορεστιάδας, Έβρου, έως να καταστεί εφικτή η μεταφορά τους σε κατάλληλους, για την ηλικία τους, χώρους φιλοξενίας, ήταν 6 μήνες.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην αναφορά, η παρατεταμένη διαμονή στα ΚΥΤ των νησιών, ιδίως εν μέσω πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στους διαμένοντες και τις διαμένουσες αυτών,  θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών, λόγω του υπερσυνωστισμού και των συνακόλουθων συνθηκών ανασφάλειας και υγειονομικών ελλείψεων.

Την ίδια στιγμή, η συνεχιζόμενη έλλειψη ενός λειτουργικού συστήματος επιτροπείας στερεί από τα ασυνόδευτα παιδιά την απαραίτητη πλαισίωση, ενώ αρκετά παιδιά συνεχίζουν να καταγράφονται ως ενήλικες, με αποτέλεσμα, ήδη από την άφιξή τους, να στερούνται μέρους ή/και του συνολικού φάσματος των δικαιωμάτων τους ως παιδιών.

Το ΕΣΠ συμμετείχε στην κοινή υποβολή, στο πλαίσιο της διαχρονικής συνεργασίας του με τα αρμόδια εθνικά και διεθνή όργανα εποπτείας και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, με στόχο την ανάδειξη των κενών, προς όφελος της βελτίωσής τους.

*Υπενθυμίζεται πως το Νοέμβριο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE) και η ICJ, με τη συνδρομή του ΕΣΠ, είχαν προσφύγει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης λόγω, των εκτεταμένων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των παιδιών και δη των ασυνόδευτων. Τον Μάιο του 2019, η Επιτροπή υπέδειξε στις ελληνικές αρχές την άμεση απομάκρυνση των αλλοδαπών παιδιών, συνοδευόμενων και ασυνόδευτων, από τα κρατητήρια, τα προαναχωρησιακά κέντρα και τα ΚΥΤ, τον διορισμό επιτρόπου και την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος επιτροπείας. Ένα χρόνο μετά, η ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να μην έχει συμμορφωθεί με την εν λόγω απόφαση, με αποτέλεσμα τα παιδιά να συνεχίζουν να στερούνται τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.  

Ας φροντίσουμε επιτέλους τα παιδιά. Είναι το μέλλον όλων μας!

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνοπτική και την εκτενέστερη αναφορά των ICJ και ΕΣΠ, στα αγγλικά, εδώ και εδώ.

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2020