ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 2/9/2020

Η ΕΕ πρέπει να λάβει άμεσα δράση για να αποτρέψει μια καταστροφική εξάπλωση του κορωνοϊού στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, αναφέρει η Oxfam και το ΕΣΠ

2 Σεπτεμβρίου 2020

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID 19  σημειώθηκε σήμερα στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο. Η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι της στην ΕΕ πρέπει τώρα να δράσουν άμεσα, ώστε να αποφευχθεί μια υγειονομική τραγωδία στον καταυλισμό.

Η Evelien van Roemburg, διευθύντρια της εκστρατείας για τη μετανάστευση στην Ευρώπη, ανέφερε:

«Η άφιξη του κορωνοϊού στο ευρωπαϊκό ‘hotspot’ της Μόριας αποτελεί μια καταστροφή για τους ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί. Η ‘κοινωνική αποστασιοποίηση’ και τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα είναι αδύνατον να τηρηθούν – υπάρχουν σχεδόν 12.000 άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε έναν καταυλισμό που σχεδιάστηκε για να φιλοξενεί λιγότερους από 3.000 ανθρώπους. Δεν υπάρχουν αρκετές τουαλέτες, ντουζιέρες ή επαρκής πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό. Χωρίς άμεση και δραστική παρέμβαση, υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να εξελιχθεί σε μια υγειονομική κρίση, που θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων, ήδη ευάλωτων, ανθρώπων.» 

«Καλωσορίζουμε την απομάκρυνση κάποιων εκ των πλέον ευάλωτων  από το ευρωπαϊκό ”hotspot” της Μόριας και τη δέσμευση 12 κρατών μελών της ΕΕ να προβούν στη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση είναι αποτέλεσμα της χρόνιας άρνησης των κυβερνήσεων να ακούσουν τις προειδοποιήσεις ως προς τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στα ‘hotspots’ της ΕΕ, επιμένοντας, αντ’ αυτού, στις απάνθρωπες μεταναστευτικές πολιτικές τους.»

Η Ναταλία-Ραφαέλλα Καφκούτσου, ειδικός επί του προσφυγικού δικαίου στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), ανέφερε:

«Σχεδόν έξι μήνες από την αρχή της πανδημίας, το έκτακτο σχέδιο που κατάρτισε η ελληνική Πολιτεία παραμένει πλήρως ανεπαρκές για να προστατεύσει τους αιτούντες άσυλο, το προσωπικό που εργάζεται στους προσφυγικούς καταυλισμούς και τον ευρύτερο πληθυσμό των ελληνικών νησιών. Επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στον περιορισμό της κυκλοφορίας των διαμενόντων στους καταυλισμούς, αντί να στοχεύει στην πρόληψη και την αποτελεσματική προστασία των ανθρώπων υπό συνθήκες πανδημίας.

«Αντί να στοχεύει στην πρόληψη και την αποτελεσματική προστασία της υγείας των ανθρώπων, η ελληνική πολιτεία επιβάλει πρόστιμα  στις ιατρικές κλινικές του ‘hotspot’ της Μόριας, ενώ παράλληλα προβαίνει στον περιορισμό των θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα.»

 Οι αρμόδιες αρχές δεν πρέπει να περιμένουν για μια μαζική έξαρση του κορωνοϊού, ώστε να σώσουν τους ανθρώπους που παραμένουν υπό συνθήκες υπερσυνωστισμού στους προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών. Αντίθετα, όλοι οι διαμένοντες του καταυλισμού της Μόριας θα πρέπει να εξετασθούν για τον ιό του COVID, και όσοι διαπιστωθούν πως είναι θετικοί στον ιό, θα πρέπει άμεσα να απομονωθούν σε κατάλληλες εγκαταστάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι της στην ΕΕ πρέπει να λάβουν άμεσα δράση και να μεταφέρουν το σύνολο του πληθυσμού των καταυλισμών σε κατάλληλες δομές στην ενδοχώρα και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

 

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2020