Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δίνει προθεσμία στην Ελληνική Κυβέρνηση, μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα: Εάν υπάρχει απόφαση να απομακρυνθούν οι αιτούσες και να κλείσει η δομή ΠΙΚΠΑ. Εάν μπορούν οι αιτούσες να προσβάλλουν αυτή την απόφαση ενώπιον εθνικών δικαστηρίων. Πότε θα λάβει χώρα αυτή η απομάκρυνση. Εάν έχει δοθεί στις αιτούσες εναλλακτική λύση.
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), που εκπροσωπεί τις αιτούσες, μητέρα και κόρη, ενώπιον του ΕΔΔΑ, εκφράζει και πάλι την ιδιαίτερη ανησυχία του για την εξαγγελθείσα εκκένωση του ΠΙΚΠΑ[iii] και καλεί τις ελληνικές αρχές:
- να αναθεωρήσουν το σχέδιό τους για την εκκένωση του ΠΙΚΠΑ, που επί πολλά χρόνια έχει φιλοξενήσει τις πλέον ευάλωτες ομάδες προσφύγων και
- να διασφαλίσουν ότι ο χώρος θα εξακολουθήσει να λειτουργεί και να παρέχει ανθρώπινες συνθήκες στέγασης και προστασία στους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες, ασθενείς, οικογένειες, γυναίκες και παιδιά.
Πληροφορίες
Media Office GCR : Ήρα Παπαδοπούλου, +30 210 3800990 [ εσωτ.102 ] , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
[i] https://stonisi.gr/post/11720/ekkenwste-to-pikpa-ews-tis-15-oktwvrioy
[ii] Ένα μήνα μετά τις φωτιές στη Μόρια, η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποιεί για την επιδείνωση των συνθηκών με την έλευση του χειμώνα. 9 Οκτ 2020 https://tinyurl.com/y3mte3xy
[iii] Ας προστατεύσουμε την ανθρωπιά και τα ανθρώπινα δικαιώματα: Κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς το ΠΙΚΠΑ την Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020, https://tinyurl.com/yy9f2dww