Εφιαλτικές οι συνθήκες στη «2η Μόρια», αναφέρουν το ΕΣΠ και η Oxfam

Αθήνα,  21/10/2020

Ο νέος, προσωρινός καταυλισμός στο νησί της Λέσβου είναι ακόμη χειρότερος από τον αρχικό καταυλισμό της Μόριας, με ανεπαρκή πρόσβαση σε ασφαλές καταφύγιο, σχεδόν καθόλου τρεχούμενο νερό, περιορισμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και χωρίς πρόσβαση σε νομική βοήθεια, δηλώνουν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και η Oxfam στο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο τους «Lesbos Bulletin». Οι οργανώσεις καλούν για την άμεση μετεγκατάσταση όλων όσων ζητούν άσυλο στη Λέσβο σε αξιοπρεπή καταλύματα στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

 

Ο νέος καταυλισμός χτίστηκε σε ένα πρώην πεδίο βολής, μετά από την πυρκαγιά που κατέστρεψε το «hotspot» της ΕΕ στη Μόρια τον Σεπτέμβριο. Σχεδόν 8.000 άτομα - τα περισσότερα εκ των οποίων οικογένειες με παιδιά - ζουν τώρα σε σκηνές που δεν είναι κατάλληλες για το χειμώνα, μερικές από τις οποίες απέχουν μόλις 20 μέτρα από τη θάλασσα. Στο πλαίσιο μιας ταχείας αξιολόγησης των ζητημάτων προστασίας, την οποία πραγματοποίησε η Oxfam στα τέλη Σεπτεμβρίου, η οργάνωση εντόπισε πολλούς κινδύνους για τα άτομα που ζουν στον καταυλισμό, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης πρόσβασης σε τρόφιμα και υγειονομική περίθαλψη, την ανεπάρκεια των μέτρων προστασίας από τον COVID-19, καθώς και την πλήρη απουσία συστημάτων αποχέτευσης και υδρορροής.

Οι σκηνές δεν διαθέτουν στερεή βάση και δεν παρέχουν προστασία από τον καιρό, όπως οι ισχυροί άνεμοι και οι βροχές. Το φαγητό παρέχεται μόνο μία ή δύο φορές την ημέρα, ενώ σύμφωνα με τους διαμένοντες είναι ανεπαρκές και κακής ποιότητας. Λόγω της έλλειψης τρεχούμενου νερού, πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να πλυθούν στη θάλασσα - αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, ιδίως για τα παιδιά, τα οποία εκτίθενται σε κίνδυνο πνιγμού ή μόλυνσης από τα λύματα από τον καταυλισμό. Οι ελλείψεις σε τουαλέτες και ντους, καθώς και ο ανεπαρκής φωτισμός στο νέο καταυλισμό, αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσης των γυναικών σε σεξουαλική και έμφυλη βία.

 

Ο ειδικός επί των θεμάτων μετανάστευσης στην ΕΕ της Oxfam, Raphael Shilhav,  αναφέρει «Όταν ο καταυλισμός της Μόριας κάηκε, ακούσαμε ισχυρές δηλώσεις από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της ΕΕ που έλεγαν «Όχι άλλες Μόριες». Ωστόσο ο νέος καταυλισμός έχει ορθά ονομαστεί ως μια «2η Μόρια».

«Η ανταπόκριση της ΕΕ και της Ελλάδας μετά την πυρκαγιά στη Μόρια ήταν αξιολύπητη. Αντί να μετεγκαταστήσουν τους αιτούντες άσυλο σε κατάλληλα καταλύματα όπου θα ήταν ασφαλείς, η ΕΕ και η Ελλάδα επέλεξαν να παγιδεύσουν τους ανθρώπους σε ένα συνεχές φτώχειας και δυστυχίας, σε έναν ακόμη  ζοφερό καταυλισμό στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Αυτή η προσέγγιση αντικατοπτρίζεται στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης της ΕΕ: προτείνει περισσότερους καταυλισμούς στα σύνορα της Ευρώπης για τον έλεγχο των ατόμων που ζητούν άσυλο. Η εμπειρία δείχνει ότι είναι απίθανο να επενδυθούν πόροι για να διασφαλιστεί μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν απλά το νόμιμο δικαίωμά τους να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα παραμείνουν σε ένα γκρίζο καθεστώς απελπισίας, εκεί όπου θα είναι αόρατοι από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και τους πολιτικούς».

 

Η Ναταλία-Ραφαέλλα Καφκούτσου, ειδική επί του προσφυγικού δικαίου του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, αναφέρει:

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τις συνθήκες διαβίωσης στο νέο καταυλισμό και προτρέπουμε τις αρμόδιες αρχές να προβούν στην άμεση μεταφορά όσων προσφύγων και αιτούντων άσυλο διαμένουν στο νησί. Αν και το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταφορά όλων των διαμενόντων του νέου καταυλισμού έως το Πάσχα είναι ευπρόσδεκτο, το συγκεκριμένο σχέδιο παραβλέπει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό, οι οποίες θα επιδεινωθούν με το χειμώνα.

«Το σχέδιο, επίσης, δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη μακροχρόνιας και συνεκτικής στρατηγικής ένταξης, προκειμένου να αποφευχθεί η απλή μεταφορά ενός προβλήματος πολιτικής διαχείρισης του Προσφυγικού ζητήματος από το νησί στην ηπειρωτική χώρα. Η όποια προσπάθεια εξεύρεσής λύσης, περαιτέρω, επιτάσσει  τη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες θα πρέπει να διασφαλίσουν την αποτελεσματική μετεγκατάσταση όσων αναζητούν προστασία στην Ευρώπη μεταξύ των κρατών μελών. Οι πρακτικές και οι πολιτικές που οδήγησαν στην αποτυχία της προσέγγισης «hotspot» της ΕΕ, τόσο στη Λέσβο όσο και στα άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δεν πρέπει να αναπαραχθούν και να παγιωθούν στο μελλοντικό σύστημα ασύλου της ΕΕ, όπως φαίνεται να συμβαίνει με τις τρέχουσες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης της ΕΕ. "

 

 

 

Πληροφορίες

 

 

 

Oxfam :

Florian Oel | Brussels | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | office +32 2 234 11 15 | mobile +32 473 56 22 60

 

GCR :

Ήρα Παπαδοπούλου | Athens | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | office +30 210 3800990 ext.102 |  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

Πιστοποιηση ISO

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322
Οργανισμός Πιστοποίησης: TUV Austria

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2021