Άμεση λήψη μέτρων για την αποφυγή της διοικητικής κράτησης ευάλωτων ομάδων μετά από απόπειρες αυτοκτονίας διοικητικά κρατουμένων γυναικών

Αθήνα, 5/11/2020

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) καταγράφει την αδιάκριτη, συστηματική και παρατεταμένη επιβολή του μέτρου της κράτησης σε βάρος πολιτών τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων αιτούντων άσυλο, που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

 

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί απόπειρες αυτοκτονίας κρατουμένων1 καθώς και απεργία πείνας γυναικών κρατουμένων2  που διατυπώνουν παράπονα για τις συνθήκες κράτησής τους. Οι παρακάτω αναφερόμενες περιπτώσεις σκιαγραφούν την αποτυχία διασφάλισης θεμελιωδών δικαιωμάτων ευάλωτων αιτούντων άσυλο:

 

Το ΕΣΠ έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση γυναίκας  κρατούμενης, αιτούσας άσυλο από τη Λ.Δ. του Κονγκό, η οποία στις 22/10/2020 προέβη σε απόπειρα αυτοκτονίας ενόσω βρισκόταν υπό κράτηση στο Προ.Κε.Κ.Α Αμυγδαλέζας. Η δεκαεννιάχρονη επωφελούμενη, θύμα βιασμού και trafficking, ήρθε στη χώρα μας ούσα ακόμα ασυνόδευτη ανήλικη και αρχικά διέμεινε στο ΚΥΤ της Μόριας ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αθήνα λόγω της ευαλωτότητάς της. Η επιβολή του μέτρου της κράτησης στις αρχές Αυγούστου, η παράταση και οι καθυστερήσεις στην εξέταση του αιτήματος διεθνούς προστασίας της, επιβάρυναν την ήδη κλονισμένη ψυχική της υγεία, λόγω των τραυματικών της εμπειριών και της έλλειψης ψυχοκοινωνικής της πλαισίωσης. Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας (κατάποση σαμπουάν) διεκομίσθη στο νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης. Ήδη η κατάσταση της υγείας της έχει βελτιωθεί ενώ άρθηκε και η κράτησή της.

 

Την Τρίτη, 3/11/20 το ΕΣΠ ενημερώθηκε και για μια ακόμη απόπειρα αυτοκτονίας αιτούσας άσυλο από την Λ.Δ. Κογκό, κρατούμενη και αυτή στο Προ.Κε.Κ.Α Αμυγδαλέζας, η οποία νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο. Η εικοσάχρονη γυναίκα εισήλθε στην Ελλάδα μέσω της Χίου, από όπου, αφού αναγκάστηκε να διαμείνει σε συνθήκες ακραίου συνωστισμού και σύμφωνα με όσα αναφέρει έπεσε θύμα βιασμού και επιχείρησε να φύγει παράτυπα προς αναζήτηση προστασίας και υποστήριξης στην ενδοχώρα. Τον Ιούλιο του 2020 συνελήφθη και τέθηκε υπό διοικητική κράτηση. Το ΕΣΠ ανέλαβε τη νομική της εκπροσώπηση και προέβη σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες ώστε η αναφερόμενη να αφεθεί ελεύθερη και ταυτόχρονα να μην επιστραφεί στη Χίο, όπου εκτέθηκε σε τραυματικά γεγονότα. Ωστόσο, το αίτημα περί άρσης του γεωγραφικού της περιορισμού απορρίφθηκε αναιτιολόγητα από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) Χίου. Επιπλέον, και παρότι η αιτούσα προσέφυγε δύο φορές στο αρμόδιο Διοικητικό Δικαστήριο, το μέτρο της κράτησης δεν έτυχε ενός αποτελεσματικού ελέγχου λαμβάνοντας υπόψη την ευαλωτότητά της.

 

Στο πλευρό και των δύο γυναικών στάθηκε η οργάνωση «το ΜΩΒ»3 και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες4 που μερίμνησε για την ανάληψη της νομικής εκπροσώπησής της από το ΕΣΠ.

 

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες επισημαίνει την αναγκαιότητα του άμεσου τερματισμού της κράτησης των ευάλωτων προσώπων και υπογραμμίζει ότι το μέτρο της κράτησης, ως κατ’εξοχήν επαχθές μέτρο, οφείλει να είναι ένα έσχατο, κατ’εξαίρεση εφαρμοζόμενο μέτρο και η επιβολή του να είναι απολύτως αναγκαία και να στηρίζεται σε εξατομικευμένη αξιολόγηση.  


 

 

Πληροφορίες

 

 

 

Media Office GCR : Ήρα Παπαδοπούλου, +30 210 3800990 [ εσωτ.102 ] , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 


1 https://www.in.gr/2020/11/01/greece/amygdaleza-treis-apopeires-aytoktonias-se-mia-evdomada/

 

2 https://thepressproject.gr/apopeires-aftoktonias-kai-apergia-peinas-sto-tmima-gynaikon-tou-kentrou-kratisis-tis-amygdalezas/

 

3 Δελτίο τύπου ΜΩΒ https://tomov.gr/2020/10/29/amygdaleza/

 

4 Το ΕΣΠ υλοποιεί σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πρόγραμμα νομικής στήριξης σε άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας και βρίσκονται υπό κράτηση.

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

Πιστοποιηση ISO

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322
Οργανισμός Πιστοποίησης: TUV Austria

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2021