Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και PRO ASYL : «Σαφώς παράνομη» η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας

10.05.21

Κοινό Δελτίο Τύπου

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και PRO ASYL

«Σαφώς παράνομη» η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας 

Στις 4 Μαΐου 2021, το Διοικητικό Δικαστήριο του Μονάχου απεφάνθη ότι η συμφωνία «διοικητικής διευθέτησης» μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, γνωστή ως «συμφωνία Seehofer», η οποία διευκολύνει την άμεση επιστροφή αιτούντων άσυλο από τα γερμανικά σύνορα με την Αυστρία στην Ελλάδα, είναι «σαφώς παράνομη» και αντίθετη με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Το Δικαστήριο διέταξε την άμεση επιστροφή αιτούντα, ο οποίος είχε απελαθεί από τη Γερμανία στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2020, πίσω στη Γερμανία. Η υπόθεση υποστηρίχθηκε από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και την οργάνωση PRO ASYL.

«Το Διοικητικό Δικαστήριο του Μονάχου απεφάνθη σαφώς: οι διαδικαστικές απαιτήσεις και η συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να παρακαμφθούν με fast-track διαδικασίες στα σύνορα, ιδίως από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία τη Γερμανίας. Ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν μπορεί να παρακαμφθεί μονομερώς ή με συμφωνία μεταξύ δύο Κρατών Μελών», τονίζει ο δικηγόρος Matthias Lehnert, ο οποίος υποστήριξε τον αιτούντα ενώπιον του Γερμανικού Δικαστηρίου. «Αυτό όμως έκανε η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας, και με τον τρόπο αυτό παραβίασε το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η PRO ASYL αναμένουν την άμεση εκτέλεση της απόφασης του Γερμανικού Δικαστηρίου. 

Ιστορικό της υπόθεσης

Ο αιτών, πολίτης Συρίας, είχε αρχικά αιτηθεί διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, και κινδύνευε με επανεισδοχή στην Τουρκία εξαιτίας της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Συνέχισε το ταξίδι του στην Γερμανία. Στις 13 Αυγούστου 2020 συνελήφθη από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας στα γερμανό-αυστριακά σύνορα και δήλωσε τη βούληση του για κατάθεση αιτήματος διεθνούς προστασίας. Ωστόσο, αντί να εκκινήσουν οι απαιτούμενες σύμφωνα με το Δίκαιο της ΕΕ διαδικασίες στο πλαίσιο του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου (BAMF), η Ομοσπονδιακή Αστυνομία επέστρεψε τον εν λόγω πολίτη Συρίας στην Ελλάδα κατ’ εφαρμογή της «συμφωνίας Seehofer», την επόμενη ημέρα. Στην Ελλάδα του επιδόθηκε απορριπτική απόφαση σχετικά με το αίτημα διεθνούς προστασίας και απόφαση επανεισδοχής προς την Τουρκία και τέθηκε υπό κράτηση για αρκετές εβδομάδες, μέχρι που με την υποστήριξη του ΕΣΠ αφέθηκε ελεύθερος. Από τότε ζει άστεγος στην Αθήνα και κινδυνεύει με επανεισδοχή στην Τουρκία.   

Η «συμφωνία Seehofer»: επαναπροώθηση στα γερμανο-αυστριακά σύνορα 

Η λεγόμενη «συμφωνία Seehofer» μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας τέθηκε σε εφαρμογή το 2018 (παρόμοια συμφωνία υφίσταται και μεταξύ Γερμανίας – Ισπανίας). Προβλέπει την άρνηση εισόδου σε αιτούντες διεθνούς προστασίας, οι οποίοι προηγουμένως έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και οι οποίοι εισέρχονται στη Γερμανία από τα σύνορα με την Αυστρία.  Αυτοί τίθενται υπό κράτηση και επιστρέφονται στην Ελλάδα εντός 48 ωρών. Μέχρι και τον Ιούνιο του 2020, η συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας,  εφαρμόστηκε σε 39 αιτούντες.

Όπως η καθηγήτρια Dr. Anna Lübbe έχει ήδη υπογραμμίσει με γνωμοδότηση της, τον Δεκέμβριο του 2018, ο δεσμευτικός Κανονισμός Δουβλίνο καθορίζει τη διαδικασία και τα κριτήρια για το κατά πόσο και με ποιο τρόπο ένας αιτών άσυλο μπορεί να μεταφερθεί από ένα Κράτος Μέλος σε ένα άλλο – μετά από επαρκή εξέταση και με αποτελεσματική προστασία σε νομική προστασία. Η «συμφωνία  Seehofer» παραγνωρίζει τις απαιτήσεις του Κανονισμού, έξω από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.  

Το ίδιο το κείμενο της λεγόμενης «συμφωνίας» δεν έγινε αρχικά καν γνωστό στους βουλευτές των εθνικών Κοινοβουλίων και δημοσιοποιήθηκε μόνο χάρις στην οργάνωση- εταίρο του PRO ASYL στην Ελλάδα, Refugee Support Aegean.

4 Μαΐου 2021, Διοικητικό Δικαστήριο Μονάχου

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα