Στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση AIDA (2020) για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα

24.06.21

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το European Council on Refugees and Exiles (ECRE) ανακοινώνει τη δημοσίευση της επικαιροποιημένης έκθεσης AIDA (Asylum Information Database) 2020 για την κατάσταση των διαδικασιών ασύλου και υποδοχής στην Ελλάδα.

 

Η έκθεση, που από το 2013 συντάσσεται ετησίως από το ΕΣΠ, περιλαμβάνει αναλυτική καταγραφή και αξιολόγηση των εξελίξεων στη νομοθεσία και στις διοικητικές πρακτικές του ελληνικού συστήματος ασύλου καθώς και στατιστικά στοιχεία και πληροφορίες για τις συνθήκες κράτησης και υποδοχής στην Ελλάδα. H έκθεση AIDA Country report αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη συλλογή στοιχείων και την ανάδειξη των προβλημάτων που προκύπτουν και σχετίζονται με την νομοθεσία για το άσυλο και την πρακτική εφαρμογή της και αποτελεί σημείο αναφοράς, μεταξύ άλλων, για τα όργανα ελέγχου των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τα εθνικά και διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του επιπέδου προστασίας των προσφύγων στην Ελλάδα.

 

H φετινή Έκθεση καταγράφει τις πολυάριθμες αλλαγές στη νομοθεσία και την πρακτική που έλαβαν χώρα κατά το 2020 και κατά τους πρώτους μήνες του 2021, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19 και τον αντίκτυπό τους στην πρόσβαση στο άσυλο και τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων  άσυλο. Περιλαμβάνει, επίσης, στατιστικά στοιχεία και αξιολόγηση των πρακτικών αναφορικά με τη διαδικασία ασύλου, τις συνθήκες υποδοχής, την διοικητική κράτηση των αιτούντων άσυλο και τα δικαιώματα των αναγνωρισμένων προσφύγων, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τα ζητήματα και τις προκλήσεις στο πεδίο της διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα.

 

Μπορείτε να διαβάσετε τα συνοπτικά στοιχεία της έκθεσης στα Ελληνικά ΕΔΩ

 

Ολόκληρη η έκθεση AIDA για το 2020 είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://asylumineurope.org/wp-content/uploads/2021/06/AIDA-GR_2020update.pdf


 

 

Πληροφορίες

 

 

 

Media Office GCR : Ήρα Παπαδοπούλου, +30 210 3800990 [ εσωτ.102 ] , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα