Αναγκαιότητα η δημιουργία Ασφαλούς Χώρου για μόνες γυναίκες εντός της νέας δομής στη Σάμο

21.09.21

Δεκατρείς οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στη Σάμο, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, εκφράζουν την ανησυχία τους για τη μη πρόβλεψη ασφαλούς χώρου διαμονής για μόνες γυναίκες ή μόνες μητέρες με παιδιά, στη νέα κλειστή δομή που θα λειτουργήσει στη Σάμο.

Σε κοινή επιστολή που απέστειλαν στον κ. Δημήτριο Αξιώτη, Διοικητή ΚΥΤ Σάμου και τον κ. Εμμανουήλ Λογοθέτη, Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τονίζουν ότι αυτή η εξέλιξη «θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ζωές των γυναικών (…) πολλές εκ των οποίων έχουν επιζήσει από περιστατικά έμφυλης βίας στη χώρα καταγωγής ή/και το ταξίδι» και χρήζουν προστασίας.

Επιπλέον, η αναγκαιότητα για Δημιουργία Ασφαλούς Χώρου γίνεται επιτακτική «καθώς η πλειοψηφία των περιστατικών έμφυλης βίας που αναφέρονται, λαμβάνουν χώρα εντός των ΚΥΤ».

Πιο συγκεκριμένα «η υπάρχουσα δομή στο Βαθύ έχει υπάρξει για πολλές γυναίκες ιδίως μόνες, ένα απειλητικό περιβάλλον, χωρίς προστασία από τη σεξουαλική παρενόχληση και την έμφυλη βία. Τα κορίτσια και οι γυναίκες, καθώς και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, πολλές φορές αισθάνονται φόβο να χρησιμοποιούν ακόμα και τις τουαλέτες και τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ ούτε η σκηνή τους δεν είναι ασφαλής χώρος» αναφέρουν.

Όπως υπογραμμίζεται στην κοινή επιστολή «οι αρχές οφείλουν να ταυτοποιούν τις έγκυες γυναίκες, τις γυναίκες που είναι μόνες παιδιά, τις επιζώσες έμφυλης βίας, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων κλπ και να εξασφαλίσουν ασφάλεια και κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπογράφουσες οργανώσεις ζητούν να «δημιουργηθεί ένας χώρος που θα στεγάζει μόνες γυναίκες ή μόνες μητέρες με τα παιδιά τους, ώστε να μην συνεχίσουν να εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο η ζωή, η γενετήσια ελευθερία και η σωματική τους ακεραιότητα. Έναν χώρο, που θα αποτελέσει καταφύγιο για όσες επιθυμούν ή θα επιθυμήσουν να ξεφύγουν από τον κακοποιητικό σύντροφο ή τον δράστη σεξουαλικής επίθεσης. Άλλωστε, η πρόληψη είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την εξάλειψη τέτοιων περιστατικών έμφυλης βίας».

Κατεβάστε όλη την κοινή επιστολή


Υπογράφουσες οργανώσεις:

Κέντρο «Διοτίμα»

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

AΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων

ΜΕΤΑδραση – Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

SamosLGBTQI+ Group

Refugee Law Clinic Berlin

Avocats Sans Frontières

Glocal Roots

Med’ Equali Team

Still I Rise

Just Action

Samos Volunteers

 

 

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα

Πιστοποίηση

 

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322