Δελτίο Τύπου: Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες για τη νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη

Αθήνα, 21/01/2022

Στις 7 Ιανουαρίου 2022 το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση τη νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη.

 

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), καταρχήν, καλωσορίζει την προσπάθεια της Πολιτείας να καλύψει ένα σημαντικό κενό, επισημαίνοντας πως η υποστήριξη των προσφύγων και προσφυγισσών στην προσπάθεια ανάκτησης μιας σταθερότητας, μέσω και της συμμετοχής τους στη ζωή του τόπου, αποτελεί ένα απαραίτητο θεμέλιο για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας. Παράλληλα, το ΕΣΠ χαιρετίζει τη συμπερίληψη προ-ενταξιακού σταδίου στο πλαίσιο της εν λόγω Στρατηγικής, το οποίο ως πάγιο αίτημα και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, μπορεί να ευνοήσει την ομαλότερη μετάβαση των δικαιούχων στην αυτόνομη διαβίωση στην κοινωνία υποδοχής.

 

Ωστόσο, το ΕΣΠ εκφράζει την ανησυχία του για το ότι, όπως αναδεικνύεται ήδη από το προοίμιο του κειμένου της Στρατηγικής, ο κομβικός τομέας της ένταξης φαίνεται να αντιμετωπίζεται συγκυριακά, ως απότοκο του μειωμένου αριθμού αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της χώρας, αλλά και της συνεχιζόμενης έλλειψης ενός συνεκτικού, ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, που να διέπεται στην πράξη από την αρχή της αλληλεγγύης.

 

Επιπλέον, το ΕΣΠ επισημαίνει πως η αναφορά σε έκτακτες συνθήκες στις χώρες καταγωγής των προσφύγων, η οποία παραβλέπει τον συχνά παγιωμένο χαρακτήρα πολιτικών, νομικών και κοινωνικών παραγόντων που οδηγούν σε δίωξη των προσφύγων, όπως και η αιτιολόγηση της διαχρονικής ανάγκης ενταξιακών πολιτικών και μέτρων στη βάση της μη επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού, συντηρούν μια λογική προσωρινότητας, αναπαράγοντας στερεότυπα και παραγνωρίζοντας τη συνεισφορά που οι πρόσφυγες/ισες έχουν στις κοινωνίες υποδοχής.

 

Επιπροσθέτως, παρά το θετικό πρόσημο που έχει η συμπερίληψη προ-ενταξιακού σταδίου στο κείμενο της Στρατηγικής, επισημαίνεται πως μέρος των προτεινόμενων επιδιώξεων και δράσεων, όπως η ανάγκη έγκαιρης διαπίστωσης ευαλωτοτήτων, αφορά πάγιες υποχρεώσεις της ελληνικής Πολιτείας, που απορρέουν από την κείμενη εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι οποίες, συνεπώς, θα έπρεπε να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο των αντίστοιχων συστημάτων ασύλου και υποδοχής.

 

Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνεται πως ο αυξανόμενος αποκλεισμός των αιτούντων και αιτουσών άσυλου σε Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές, υπό συνθήκες περιορισμού της ελευθερίας εξόδου, οι οποίες ενίοτε αντιστοιχούν και σε de facto κράτηση, όπως πρόσφατα απεφάνθη το Διοικητικό Πρωτοδικείο Σύρου,  αντίκεινται στο σκοπό της ένταξης, όπως αυτός παρουσιάζεται και στο σχετικό Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο η Εθνική Στρατηγική Ένταξης υιοθετεί. Ο εγκλεισμός στις δομές αυτές ωθεί αιτούντες και αιτούσες άσυλο σε ένα καθεστώς απομόνωσης και αποκλεισμού από την ελληνική κοινωνία, υποσκάπτει τους σκοπούς της ένταξης, επιβαρύνει σοβαρά την ψυχική τους υγεία και συρρικνώνει συνολικότερα τις δυνατότητές και τη διάθεσή τους να δημιουργήσουν, να ενταχθούν, να ζήσουν.

 

Τέλος, τονίζεται η απουσία αναφορών στην ένταξη και των νομίμως διαμενόντων, στην Ελλάδα, μεταναστών.

 

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες θα συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση με επιμέρους σχόλια και ευελπιστεί πως το κείμενο που θα καταρτισθεί με το πέρας της διαβούλευσης θα τύχει άμεσης εφαρμογής, προς όφελος τόσο των προσφύγων/ισσών, όσο και της ελληνικής κοινωνίας.

 

Διαβάστε τα Σχόλια του ΕΣΠ εδώ 

 


 

 

Πληροφορίες

 

 

Αναλυτικότερα για τα σχόλια του ΕΣΠ μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα www.gcr.gr

 

Media Office GCR : Ήρα Παπαδοπούλου, +30 210 3800990 [ εσωτ.102 ] , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

Πιστοποιηση ISO

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322
Οργανισμός Πιστοποίησης: TUV Austria

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2022