Ένα χρόνο μετά τη λειτουργία των πρώτων κλειστών προσφυγικών καταυλισμών, 22 οργανώσεις ζητούν μια περισσότερο ανθρώπινη προσέγγιση

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, εγκαινιάστηκε στη Σάμο η πρώτη - χρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε. – Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) για αιτούντες/σες άσυλο στην Ελλάδα. Από την αρχή εκφράστηκαν ανησυχίες, δεδομένου ότι οι διαμένοντες/ουσες υποβλήθηκαν σε δυσανάλογους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους και σε μέτρα επιτήρησης που συνδέονται περισσότερο με ελέγχους φυλακής παρά με εγκαταστάσεις υποδοχής που φιλοξενούν και υποστηρίζουν άτομα που αιτούνται διεθνή προστασία. Ένα χρόνο αργότερα, με δύο παρόμοιες ΚΕΔ να λειτουργούν πλέον σε Λέρο και Κω, ενώ άλλες δύο ακόμη ΚΕΔ κατασκευάζονται σε Λέσβο και Χίο, οι οργανώσεις που έχουν δει τον αντίκτυπο, καλούν σε αναθεώρηση της συγκεκριμένης προσέγγισης. 

Το συνολικό αναμενόμενο κόστος για την κατασκευή και των πέντε ΚΕΔ ανέρχεται σε 260 εκατομμύρια ευρώ. Εν τω μεταξύ, η μέση απόσταση από τις πλησιέστερες πόλεις είναι 14 χιλιόμετρα, χωρίς πρόσβαση σε τακτικές, επαρκείς και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες μεταφοράς. Αυτά τα κονδύλια της Ε.Ε. θα μπορούσαν αντ' αυτού να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία των ανθρώπων σε κατάλληλες συνθήκες που σέβονται την αξιοπρέπειά τους, εξασφαλίζουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τις ευκαιρίες απασχόλησης και προωθούν την ικανότητα των ανθρώπων να ενταχθούν στην κοινωνία. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος το μοντέλο αυτό να αναπαραχθεί τόσο στα σύνορα με την Τουρκία όσο και αλλού στην Ευρώπη. Είναι καιρός να αντιστραφεί αυτή η επιβλαβής τάση και αντ' αυτού, να οικοδομηθεί ένα λειτουργικό και ανθρώπινο ελληνικό και ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου προς όσους/ες αναγκάζονται να διαφύγουν από τη χώρα τους. 

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης εδώ

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

Πιστοποιηση ISO

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322
Οργανισμός Πιστοποίησης: TUV Austria

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2022