Σύμφωνα με την έκθεση:
- 30,1% των ατόμων που έλαβαν υποστήριξη μέσω του προγράμματος είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.
- Η πλειοψηφία των ατόμων που επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα είναι παιδιά (54%) εκ των οποίων 1 στα 3 (23.7%) είναι ηλικίας κάτω των 4 ετών.
- Το 59.4% έχει πρόσβαση σε φαγητό μόλις 1-3 φορές την εβδομάδα.
«Μια φορά την εβδομάδα δίνουν γάλα στα παιδιά και φαγητό (παροχή από ΜΚΟ). Αυτό αρκούσε στην αρχή, αλλά όχι πλέον. Βάζω τα παιδιά μου για ύπνο νηστικά.»
«Α», 23 ετών, μητέρα τριών παιδιών, Λέσβος, 2022.
«Οι πιο ευάλωτες ομάδες, τα παιδιά και οι γυναίκες, έχουν άμεση ανάγκη από την υποστήριξη που προσφέρουμε μέσα από το πρόγραμμα «Φαγητό για Όλους». Η έλλειψη επαρκούς και υψηλής διατροφικής αξίας τροφής κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των παιδιών, έχει σοβαρές, αρνητικές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην σωματική και πνευματική ανάπτυξή τους. Η διασύνδεση μεταξύ της επισιτικής ασφάλειας, της φτώχειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης πρέπει να αναγνωριστεί. Επείγει η ανάπτυξη σωρευτικών, ολοκληρωμένων και συμπληρωματικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των βασικών διατροφικών αναγκών των ανθρώπων», εξηγεί ο Απόστολος Βεϊζης, Γενικός Διευθυντής της INTERSOS HELLAS.
«Η ύπαρξη συστημικών φραγμών, όπως οι πολύπλοκες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, σε συνδυασμό με την εφαρμογή κριτηρίων που εισάγουν διακρίσεις και de facto αποκλείουν τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας και τους μετανάστες από τα περισσότερα κοινωνικά επιδόματα στην Ελλάδα, εμποδίζουν σοβαρά την ίση πρόσβαση των υπηκόων τρίτων χωρών στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Παράλληλα, οι συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο στα κέντρα υποδοχής παραμένουν υποτυπώδεις», αναφέρει ο Βασίλης Κερασιώτης, Διευθυντής της HIAS Ελλάδος.
«Καλωσορίζουμε την ευκαιρία ανάδειξης ενός ακόμη ζητήματος που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός που το ΕΣΠ έχει δεσμευτεί να υποστηρίζει. Το αντιλαμβανόμαστε ως αναπόσπαστο μέρος της ίδιας πολιτικής προσέγγισης που ακολουθείται στην Ελλάδα απέναντι στους ανθρώπους που ζητούν άσυλο, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τη βία στα σύνορα, την απομόνωση σε καταυλισμούς-φυλακές και με συστηματικά εμπόδια στην προστασία και την ένταξη, τα οποία αποβαίνουν σε βάρος και της ελληνικής κοινωνίας. Ιδιαίτερα με δεδομένο ότι η επισιτιστική ανασφάλεια πλήττει ευρύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συμπεριληπτικά, προς όφελος όλων». Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)
Κατόπιν της αποκάλυψης της ύπαρξης συστημικών κενών και φραγμών που εμποδίζουν την ίση πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, η έκθεση περιλαμβάνει προτάσεις που βασίζονται στην ανάλυση των βέλτιστων πρακτικών από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ