Παιδιά χωρίς χαρτιά - παιδιά σε αδιέξοδο;

19.06.23

Iδιαίτερα από το 2015 κι έπειτα η Ελλάδα αποτελεί συχνό σημείο εισόδου για αιτούσες και αιτούντες άσυλο, που προσπαθούν να διαφύγουν πόλεμο, διώξεις και παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Η κατάσταση αυτών των ανθρώπων στην χώρα μας χαρακτηρίζεται συχνά από αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες, με αποτέλεσμα την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.  

 

Τα παιδιά πρόσφυγες είναι μία από τις πλέον ευάλωτες ομάδες και, παρά τις πολύπλευρες ανάγκες τους, αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους και προκλήσεις. Τα ασυνόδευτα και διαχωρισμένα από την οικογένεια τους παιδιά δε, είναι εκτεθειμένα σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο βίας, κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Για το λόγο αυτό, χρειάζονται ένα νόμιμο και σταθερό καθεστώς διαμονής για όσο είναι ακόμη παιδιά. Επιπλέον, στην Ελλάδα, αν και υφίστανται σχετικές προβλέψεις από το 2018, και παρά τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες εξακολουθεί να μην έχει τεθεί σε εφαρμογή το νομικό πλαίσιο για την επιτροπεία, με αποτέλεσμα τα ασυνόδευτα παιδιά να παραμένουν εκτός προστατευτικού πλαισίου και να είναι συχνά εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους.  

 

Το Δίκτυο Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, και καλεί θεσμικούς φορείς σε συζήτηση με τα ίδια τα παιδιά, ώστε να ακουστούν και να κατατεθούν προτάσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους σε σχέση με τα παραπάνω ζητήματα. 

 

Τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους θα μοιραστούν μαζί μας οι :  

 

·        Ηρακλής ΜοσκώφΕιδικόςΓραμματέαςΠροστασίαςΑσυνόδευτωνΑνηλίκων 

·        Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνηγόρου, αρμόδιας για θέματα Δικαιωμάτων του Παιδιού 

·        Φαίη Φραγκισκάτου, τ. Πρόεδρος δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου ΠΔ114/2010- Στέλεχος Υπουργείου Εσωτερικών 

καθώς και παιδιά πρόσφυγες που θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και  τις προτάσεις τους.  

 

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αγάπη Χουζουράκη, δικηγόρος και υπεύθυνη συνηγορίας στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. 

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom, την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 15:00 – 17.00. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε αυτή, κατόπιν εγγραφής στο σύνδεσμο http://bit.ly/cran_wrd  

 

Αμέσως μετά την εγγραφή σας, θα σας αποσταλεί ο σύνδεσμος για τη συμμετοχή σας την εκδήλωση. 

 

Σας περιμένουμε! 

 

Τα μέλη του Δικτύου Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού:  

·        Amna – Refugee Healing Network 

·        ΑΡΣΙΣ -  Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων 

·        Better Days Greece 

·        Changemakers Lab 

·        Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού 

·        Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες 

·        ΕΛΙΞ – Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας 

·        International Rescue Committee (IRC) Hellas 

·        Terre des hommes Hellas 

·        The Home Project 

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα