Το προσφυγικό και τα εργατικά χέρια

02.10.23

Δυστυχώς η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες δεν έχει φροντίσει να έχει μια εθνική μεταναστευτική πολιτική και επιλέγει να παρεμβαίνει εφόσον προκύψει ανάγκη ή κρίση.


 

 

Το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργού μετανάστευσης και ασύλου μιλάει όλο και συχνότερα για νόμιμες οδούς μετανάστευσης, αλλά και τη νομιμοποίηση εργατών γης χωρίς χαρτιά που ήδη βρίσκονται στην χώρα για την κάλυψη κενών, κυρίως στον πρωτογενή τομέα.

Προφανώς δεν άλλαξε πολιτική στάση η κυβέρνηση, μέλη της οποίας έχουν δηλώσει κατά καιρούς ότι δεν χρειαζόμαστε μετανάστες, απλά η πραγματικότητα και ο ρεαλισμός που συνεπάγεται επικράτησαν.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού η οποία τα τελευταία χρόνια έγινε εξαιρετικά εμφανής είναι πλέον ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία αφού επηρεάζει κρίσιμους τομείς.

Δυστυχώς η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες δεν έχει φροντίσει να έχει μια εθνική μεταναστευτική πολιτική και επιλέγει να παρεμβαίνει εφόσον προκύψει ανάγκη ή κρίση. Η ανάγκη λοιπόν για εργατικό δυναμικό οδηγεί τις ελληνικές κυβερνήσεις να ψάξουν λύσεις για την ενίσχυση του. Οι διμερείς συμφωνίες με συγκεκριμένες χώρες, οι οποίες επιτρέπουν σε ανθρώπους να έρθουν στη χώρα για να εργαστούν νόμιμα αλλά χωρίς άλλα δικαιώματα (πχ οικογενειακή επανένωση) δεν είναι αποτελεσματικές.

Επιπλέον αυτό δεν είναι μεταναστευτική πολιτική, αλλά, κυρίως, μια εργασιακή ρύθμιση.

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα

Πιστοποίηση

 

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322