Το κόστος της “σκληρής αλλά δίκαιης” πολιτικής

01.07.24

Ο πρωθυπουργός έχει μια στρεβλή άποψη για το τι σημαίνει «το νερό έχει μπει στο αυλάκι» στη διαχείριση της Μετανάστευσης  

«Στα ζητήματα γενικά της μετανάστευσης το νερό έχει μπει στο αυλάκι». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με αφορμή τον ανασχηματισμό και τον ορισμό του νέου υπουργού Ν.Παναγιωτόπουλο. Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε, επίσης, την προσέγγιση της σκληρής αλλά δίκαιης μεταναστευτική πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση του, η οποία έχει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα.
 
Υπάρχουν βέβαια ζητήματα στα οποία δεν αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ θα έπρεπε.
 
1. Το γεγονός ότι το σύστημα υποδοχής είναι διαμορφωμένο στη λογική των μειωμένων ροών το έχει καταστήσει εξαιρετικά ευάλωτο στην ελάχιστη αύξηση. Με αποτέλεσμα το σύστημα υποδοχής να μην μπορεί να ανταποκριθεί και η Ελλάδα να έχει καταδικαστεί σε κάποιες περιπτώσεις για τις ακατάλληλες συνθήκες υποδοχής ειδικά σε περιπτώσεις ευάλωτων.
 
2. Η σκληρή αλλά δίκαιη πολιτική, ειδικά μετά τον Μάρτιο του 2020 και τα γεγονότα στον Έβρο και την εργαλειοποίηση προσφύγων από την Τουρκία, εκφράζεται κυρίως μέσω επαναπροωθήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από την ΕΕ ως Ασπίδα της Ευρώπης και τα pushback έγινα το κύριο εργαλείο διαχείρισης της μετανάστευσης.
 
3. Η Ελλάδα βρίσκεται απέναντι σε εκατοντάδες καταγγελίες επαναπροωθήσεων και πλέον είναι τέτοια η ένταση και ο βαθμός των παραβιάσεων που ακόμα και ο Frontex έχει σκεφτεί να αποχωρήσει από τη χώρα υπό τον φόβο να κατηγορηθεί ως συνένοχος παράνομων πράξεων.
 
Το ντοκιμαντέρ του BBC, στο οποίο, ανάμεσα στα άλλα, επιβεβαιώνεται και το βίντεο των New York Times, για το οποίο ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί στον αέρα του CNN διαλεύκανση, έφερε την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση.
 
Είχε προηγηθεί βέβαια το έγκλημα της Πύλου για το οποίο τα θύματα και οι οικογένειες τους περιμένουν δικαίωση. Τις τελευταίες μέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας και εκθέσεις
του Frontex και σε μια αναφέρεται ότι το περιστατικό το οποίο κλήθηκε να διερευνήσει το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Οργανισμού και στο οποίο το Λιμενικό, σύμφωνα με την καταγγελία είναι υπεύθυνο για τον θάνατο ενός ατόμου είναι αξιόπιστο, πιθανό και εύλογο.
 
Είναι λοιπόν προφανές ότι ο πρωθυπουργός έχει μια στρεβλή άποψη για το τι σημαίνει «το νερό έχει μπει στο αυλάκι» στη διαχείριση της Μετανάστευσης.
 
*Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης είναι Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Πηγή: www.rosa.gr
 
Πηγή: www.rosa.gr
 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα

Πιστοποίηση

 

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322