21 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού!

21.03.13

21/03/2013

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού της 21ης Μαρτίου αλλά και σε συνέχεια της συνεργασίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) με το διεθνές δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κατά του εθνικισμού, του ρατσισμού, του φασισμού και για την υποστήριξη μεταναστών και προσφύγων UNITED for Intercultural Action (European network against nationalism, racism, fascism and in support of migrants and refugees), το ΕΣΠ συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δράσης κατά του Ρατσισμού πραγματοποιώντας ενημερωτική δράση με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών της Β’ Λυκείου του 39ου Λυκείου Αθηνών στην Άνω Κυψέλη.

 

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 19 Μαρτίου, το ΕΣΠ επισκέφτηκε το 39ο Λύκειο Αθηνών στο πλαίσιο των δράσεών του για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μαθητών σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση του ρατσισμού, δίνοντας έτσι έμφαση στο ρόλο της εκπαίδευσης και της παιδείας για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών φαινομένων στην ελληνική κοινωνία, τα οποία δυστυχώς συνεχώς πληθαίνουν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υλοποιήθηκε δίωρο διαδραστικό εκπαιδευτικό ‘παιχνίδι’ σε τέσσερα τμήματα της Β’ Λυκείου, ώστε τα παιδιά να προβληματιστούν και έπειτα να κατανοήσουν έννοιες όπως διάκριση ή ρατσισμός, αλλά και να ενημερωθούν για τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας, την παγκόσμια ιστορία των ρατσιστικών διακρίσεων, καθώς και για τη δράση του ΕΣΠ και της UNITED.

Ειδικότερα, η εκπαιδευτική συζήτηση ξεκίνησε αρχικά  με ένα έξυπνο πείραμα και το χωρισμό των μαθητών σε ομάδες ανάλογα με τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά – ύψος, χρώμα ματιών – και τις γλωσσικές τους ικανότητες. Κάποιες ομάδες θα είχαν προνόμια – θα μπορούσαν να δώσουν εντολές στις άλλες και θα είχαν και κερασμένο καφέ από το ΕΣΠ... – ενώ οι ‘μη προνομιούχες’ θα έπρεπε να σκουπίσουν την αίθουσα. Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε ο διάλογος, με τα παιδιά να προβάλλουν τα επιχειρήματά τους υποστηρίζοντας την ανισότητα και την αδικία μιας τέτοιας διάκρισης, επεκτείνοντας τα αποτελέσματα της συζήτησης και στο γενικότερο φαινόμενο του ρατσισμού. Οι μαθητές συμφώνησαν ότι οποιοσδήποτε κοινωνικός διαχωρισμός και άδικη συμπεριφορά απέναντι στο διαφορετικό είναι υπερβολή και άνευ αιτίας και πως οι ρατσιστικές διακρίσεις έχουν τη βάση τους στην αρρωστημένη σκέψη και στα διάφορα συμπλέγματα κατωτερότητας που φέρει ο καθένας. Επίσης, ήταν πλήρως ενημερωμένοι για τη διαφορά μεταξύ ξενοφοβίας και ρατσισμού, αποδεικνύοντας πως είναι ήδη από μόνοι τους ευαισθητοποιημένοι πάνω στο ιδιαίτερο αυτό κοινωνικό πρόβλημα. Στη συνέχεια, προέβαλαν παραδείγματα ρατσιστικών καθεστώτων ανά τον κόσμο – το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική, διάφορα φασιστικά καθεστώτα και η απάνθρωπη συμπεριφορά των Αμερικανών απέναντι στους Αφρικανούς ‘σκλάβους’ στις απαρχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ΕΣΠ ενημέρωσε και παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το καθεστώς του Απαρτχάιντ, τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνες τις κρίσιμες για την ανθρωπότητα περιόδους, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε και την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης των Φυλετικών Διακρίσεων, αναφέροντας τη σφαγή του Sharpeville στη Ν. Αφρική, που αποτελεί και το λόγο εορτασμού της συγκεκριμένης ημέρας. Τα παιδιά με δικά τους λόγια εξέφρασαν την άποψή τους σχετικά με τους λόγους για τους οποίους παρατηρούνται φαινόμενα ρατσισμού στην εποχή μας. Μεταξύ άλλων ανέφεραν τα στερεότυπα, την ανατροφή που λαμβάνει ο καθένας στο πλαίσιο της οικογένειάς τους, την ημιμάθεια και ανεπαρκή γνώση, την προπαγάνδα, την χειραγώγηση της κοινής γνώμης που επιχειρείται μέσω του πολιτικού λόγου, την καταχρηστική, πολλές φορές, εξουσία των ΜΜΕ, την αδιαφορία για το συνάνθρωπο, την περιθωριοποίηση και πάνω απ’ όλα την αποδοχή των φαινομένων από την ίδια την κοινωνία.

Τέλος, το ΕΣΠ παρουσίασε το ζήτημα του ασύλου, τις ιδιαιτερότητες του εξυπηρετούμενού του πληθυσμού καθώς και τα προβλήματα αλλά και τις τρομερά δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί στη χώρα.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες θα ήθελε να ευχαριστήσει το 39ο Λύκειο Αθηνών για τη φιλοξενία και φυσικά τα ίδια τα παιδιά, τα οποία με τις γνώσεις, τις νεανικές τους ιδέες και την ευαισθητοποίησή τους απέδειξαν ότι η νέα γενιά δεν παραμένει αδρανής και απαθής στα κοινωνικά δρώμενα, αλλά είναι μαχητική και μπορεί να αναστρέψει τα σημερινά δεδομένα, οδηγώντας την κοινωνία μας στο σεβασμό και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εξάλειψη κάθε ρατσιστικής διάκρισης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη UNITED και την Εβδομάδα Δράσεων κατά του Ρατσισμού:http://www.unitedagainstracism.org/

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠ

Επισκέψου μας:  www.gcr.gr /FB: http://www.facebook.com/GreekCouncilForRefugees

Ακολούθησέ μαςhttps://twitter.com/#!/GCRefugees

Επικοινώνησε μαζί μας: 210 3800990 / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα

Πιστοποίηση

 

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322