“Η ψήφος σου μπορεί να Ενώσει» - Εκστρατεύοντας Ενάντια στον Λαϊκισμό και το Ρατσισμό

27.02.14

Your Vote Can UNITE” – Campaigning Against Populism and Racism

“Η ψήφος σου μπορεί να Ενώσει» - Εκστρατεύοντας Ενάντια στον Λαϊκισμό και το Ρατσισμό

7 Απριλίου 2014- 12 Απριλίου 2014, πλησίον Αθήνας, Ελλάδα

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, από την Ελλάδα μέχρι τη Ρωσία, και από τη Γεωργία μέχρι τη Σουηδία, παρατηρείται μια άνοδος ακροδεξιών λαϊκιστικών και εξτρεμιστικών κομμάτων και κινημάτων.

Προσφέρουν «εύκολες λύσεις» για τις κρίσεις που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες/ που πλήττουν πολλές χώρες. «Λύσεις» όπως: Τερματισμό διεθνών συμφωνιών, έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βίαιο διωγμό των μεταναστών, βίαιο διωγμό Ρομά και Σιντί και κλοτσηδόν διωγμό λίγο πολύ όλων όσων «μοιάζουν» ή «δρούν» διαφορετικά.

 

Και, σύμφωνα με αυτά τα κόμματα, υπάρχουν τόσοι πολλοί που μοιάζουν ή δρουν διαφορετικά. Αναλόγως της χώρας, μπορεί να είναι Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, μετανάστες, αιτούντες άσυλο, Καυκάσιοι, LGBT, άνθρωποι από την Ανατολική Ευρώπη ή οποιαδήποτε άλλη μειονοτική ομάδα. Στην ουσία, αυτές οι ομάδες κατηγορούνται για την εμφάνιση προβλημάτων στην κοινωνία ή απλά αποκλείονται από αυτήν εξαιτίας της καταγωγής ή ταυτότητας τους. Και φυσικά η ρητορική μίσους χρησιμοποιείται εναντίον τους, ενίοτε καταλήγοντας σε εγκλήματα μίσους αλλά πάντοτε δηλητηριάζοντας την ατμόσφαιρα, πάντοτε δηλητηριάζοντας το δημόσιο διάλογο, πάντοτε διχάζοντας τους ανθρώπους- ποτέ όμως ενώνοντας τους.

Τον Μάιο του 2014,  σε λίγους μήνες από τώρα, οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να ψηφίσουν για καινούριο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα λαϊκιστικά και εξτρεμιστικά κόμματα σου λένε πως δεν συμπαθούν την Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποκτήσουν περισσότερη επιρροή στην Ευρώπη. Μια μετατόπιση προς ένα πιο εξτρεμιστικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αναμενόμενη γεγονός που θα επιφέρει μεγάλες επιπτώσεις στις πολιτικές της Ευρώπης και των γειτονικών χωρών. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της ρητορικής του μίσους, σε χειρότερη αντιμετώπιση προσφύγων και μειονοτικών ομάδων, σε μεγαλύτερο διχασμό  σε όλη την ήπειρο.

Η ερώτηση που τίθεται είναι η εξής: Τι μπορούμε εμείς, οι ακτιβιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι ανήσυχοι πολίτες, να κάνουμε ενάντια σε αυτές τις εξελίξεις. Πώς μπορούμε να «γυρίσουμε την παλίρροια»; Τι μπορούμε να πράξουμε για να ενώσουμε αντί να διχάσουμε;

Αυτό είναι και το θέμα αυτού του συνεδρίου.

Σας προσφέρουμε την ευκαιρία να γίνετε μέρος των εκστρατειών μας ενάντια στα εξτρεμιστικά και λαϊκιστικά κόμματα και κινήματα. Θα ασχοληθούμε με ερωτήματα όπως για παράδειγμα: Τι μπορείτε να κάνετε κατά της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας; Πώς μπορείτε να γίνετε ενεργοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή στην ίδια σας τη χώρα; Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στην Ευρωπαϊκή μας εκστρατεία;

Προσφέρουμε πρακτική και θεωρία. Μια σειρά μεθόδων, εκπαίδευσης, διαλέξεων, (πολιτικών) αντιπαραθέσεων για ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης: Την Ευρώπη, τη Ρωσία, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο

Ελλάδα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτό το συνέδριο διεξάγεται κοντά στην Αθήνα. Υπάρχουν πολλά προβλήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, το σύνολο των οποίων βρίσκεται συγκεκριμένα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα χτυπήθηκε πολύ σκληρά από την κρίση. Έχει ένα νέο-ναζιστικό κόμμα στο Κοινοβούλιο. Πολλές αποτυχημένες ευρωπαϊκές και ελληνικές πολιτικές σχετικά με τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο επέφεραν καταστροφικά αποτελέσματα στην κοινωνία.Το κερασάκι στην τούρτα είναι η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρώτο μισό του 2014.

Μέθοδοι εργασίας

Αντιπαραθέσεις, εργαστήρια, εκπαίδευση, παρουσιάσεις, «πολιτικά καφέ», δραστηριότητες για «δέσιμο» της ομάδας, information market, πολιτιστικές δραστηριότητες, εκδρομές, ανοιχτό φόρουμ, ανταλλαγή ορθών πρακτικών.

Χρησιμοποιούμε επίσημες και άτυπες μεθόδους εργασίας.

 

Το συνέδριο προετοιμάζεται από (*)

* Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)

* Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ)

* AssociazioneTrepuntozero (Ιταλία)

* Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants (Τουρκία)

* NacionalinisSocialinėsIntegracijosInstitutas (Λιθουανία)

* Foundation of Subjective Values (Ουγγαρία)

* European Network Against Racism - ENAR

* UNITED for Intercultural Action

 

Τεχνικές Πληροφορίες

Ημερομηνία και τοποθεσία

Το συνέδριο θα λάβει χώρα κοντά στην Αθήνα (GR) και θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014 στις 18:00 με μεταφορά από την Αθήνα στον χώρο διεξαγωγής. Αναχώρηση των συμμετεχόντων από την Αθήνα προβλέπεται για τις 12 Απριλίου 2014 μετά τις 12.00 μ.μ

Συμμετέχοντες

Το συνέδριο είναι σχεδιασμένο για περίπου 75 συμμετέχοντες (διαμένοντες στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης) που εκπροσωπούν διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τους πρόσφυγες και τα δικαιώματα των μειονοτήτων καθώς και αντιρατσιστικούς, αντιφασιστικούς οργανισμούς. Ενεργές λαϊκές ομάδες από όλη την Ευρώπη είναι επίσης προσκεκλημένες. Η συμμετοχή περιστρέφεται από το ένα συνέδριο στο άλλο.

Θα δοθεί προτεραιότητα σε υποψηφιότητες νεαρών αντιπροσώπων (κάτω των 30 ετών) με μειονοτικό υπόβαθρο. Θα προτιμηθούν οι οργανισμοί που εκφράζουν ενδιαφέρον σχετικά με ενέργειες κατά του ρατσισμού και του λαϊκισμού την περίοδο κοντά στις εκλογές.

Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να ενεργήσουν σαν πολλαπλασιαστές, διαδίδοντας την πληροφορία σε όσο τον δυνατόν περισσότερο κόσμο. Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ ανδρών/ γυναικών συμμετεχόντων και μια καλή γεωγραφική κάλυψη.

Γλώσσα

Η γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική. Όλοι οι συμμετέχοντες αναμένονται να έχουν τουλάχιστον βασική γνώση των Αγγλικών. Ωστόσο μην ανησυχείτε. Τα Αγγλικά δεν είναι σχεδόν η μητρική γλώσσα κανενός . Εάν αντιμετωπίσετε δυσκολίες στην έκφραση σας, σίγουρα θα προσφέρουμε βοήθεια ο ένας στον άλλο.

Τα Συνέδρια της UNITED

Δύο φορές ετησίως, στα συνέδρια του δικτύου της UNITED, ακτιβιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πολέμιοι του ρατσισμού από όλα τα μέρη της Ευρώπης συναντιούνται και συζητούν αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και των διακρίσεων. Σε ένα πρόσφατο συνέδριο της UNITED που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2013 κοντά στην Πράγα (CZ), 75 συμμετέχοντες από 32 χώρες εξέτασαν συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με το μίσος και τον λαϊκισμό και ανέπτυξαν στρατηγικές.

 

Η διεξαγωγή του συνεδρίου καθίσταται δυνατή χάρη στη χρηματοδότηση των:

* European Youth Foundation of the Council of Europe

* Open Society Foundations

* Youth in Action Programme of the European Commission

Το συνέδριο είναι μέρος του σχεδίου «Σκέψου παγκόσμια- Δράσε Τοπικά: Δικτύωση και εκστρατεία Κατά του Ρατσισμού από τη βάση» (“Think Globally – Act Locally: Grassroot Networking and Campaigning Against Racism”), μια συνεργασία μεταξύ της UNITED και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, του Movimiento contra la Intolerancia and Foundation of Subjective Values της, χρηματοδοτούμενη από το Πρόγραμμα «Youth in Action”της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αction 4.6- Youth Support Systems.

 

                                                                                                                                  

                                                                                                                         

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα