Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία έχει πλέον ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες από τη Συρία έρχονται αντιμέτωποι μεταξύ άλλων με τα σημαντικά κωλύματα που αφορούν στην πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου εν γένει, ενώ δεν σπανίζουν οι περιπτώσεις παράνομης κράτησης και εκμετάλλευσής τους από κυκλώματα διακινητών.
Μέσω της έκκλησης η οποία συμπεριλαμβάνεται στην ιστοσελίδα της εκστρατείας ΕΥΡΩΠΗ ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ, www.helpsyriasrefugees.eu, οι οργανώσεις που συμμετέχουν, υποβάλλουν στους ευρωπαίους ηγέτες τα εξής τρία βασικά αιτήματα:
- να δοθεί στους πρόσφυγες ασφαλής δίοδος στην Ευρώπη,
- να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις και να εξασφαλιστεί η προστασία των προσφύγων που καταφτάνουν στα Ευρωπαϊκά σύνορα,
- να επανενωθούν οικογένειες που χωρίστηκαν από την κρίση,
Την έκκληση έχουν υπογράψει πάνω από 12.700 άτομα και θα παραδοθεί σήμερα στην Σάρα Νέλεν, εκπρόσωπο του Χέρμαν Βαν Ρομπόυ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώνει η διεθνής οργάνωση Κάριτας.
Το θέμα της προστασίας των προσφύγων από τη Συρία αλλά και γενικότερα του ασύλου και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες προσφύγων στην Ελλάδα θα συζητηθεί εκτενέστερα στις 27 Ιουνίου, Παρασκευή, στην Ημερίδα που διοργανώνει το Φόρουμ Προσφύγων σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες με τίτλο «Το Άσυλο Σήμερα-Η φωνή των κοινοτήτων».
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50 από τις 9.00 π.μ. έως τις 5.00 μ.μ. ενώ θα ακολουθήσει περαιτέρω σχετική ενημέρωση.