Παρέμβαση ΕΣΠ για την αποποινικοποίηση της αλληλεγγύης

Δελτίο Τύπου

Παρέμβαση ΕΣΠ για την αποποινικοποίηση της αλληλεγγύης

 Το ΕΣΠ χαιρετίζει την ψήφιση της τροποποίησης του αρ. 30  του Ν. 4251/2014, που λαμβάνει χώρα σήμερα στη Βουλή και καλεί στην άμεση εφαρμογή της. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΣΠ έχει πραγματοποιήσει παρέμβαση προς τα αρμόδια υπουργεία και αρχές, αιτούμενο την άμεση παύση της πρακτικής της άσκησης ποινικής δίωξης κατά πολιτών που με πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού προσπαθούν να συνδράμουν τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες.

 

Η εν λόγω αλλαγή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς βάσει των διατάξεων του ως άνω νόμου απλοί πολίτες που προσπαθούν με ενέργειές τους να καλύψουν ένα κρατικό κενό, καταλήγουν να διώκονται για αξιόποινες πράξεις. Λόγω της μορφολογίας πολλών νησιών, άνθρωποι που βγαίνουν στη στεριά, εξαντλημένοι, βρεγμένοι και συχνά τραυματισμένοι, είναι αναγκασμένοι να διασχίσουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι και 60 χλμ. με τα πόδια, χωρίς νερό και μάλιστα υπό τις αντίξοες συνθήκες του θέρους, βαδίζοντας επί επαρχιακών δρόμων με στροφές, χωρίς ορατότητα, μέχρι τη χώρα του νησιού, όπου εδρεύουν οι διοικητικές αρχές και γίνεται η καταγραφή των νεοαφιχθέντων. Να τονιστεί ότι μεγάλος αριθμός των νεοεισερχομένων αφορά σε άτομα ανήλικα (συχνά βρεφικής ηλικίας), εγκύους, υπέργηρους και ασθενείς.   

Αυτά τα περιστατικά αποτελούν, δυστυχώς, καθημερινότητα για νησιά, όπως η Λέσβος. Η υποχρέωση περισυλλογής των ανθρώπων αυτών βαραίνει τις τοπικές αρχές, Αστυνομία και Λιμενικό, που όμως αδυνατούν να ανταποκριθούν στον τεράστιο καθημερινό όγκο των αφίξεων.

Αλληλέγγυοι πολίτες, αντικρίζοντας αυτή την κατάσταση και κινούμενοι από ανθρωπιστικά κίνητρα, αναλαμβάνουν την μεταφορά των νεοαφιχθέντων, ιδίως των πιο ευάλωτων εξ αυτών, με τα δικά τους μέσα στη χώρα του νησιού. Όμως και εδώ τίθενται εμπόδια, καθώς η προαναφερθείσα διάταξη προβλέπει σοβαρότατες ποινές για τη μεταφορά ατόμων χωρίς χαρτιά και πράγματι έχουν σημειωθεί συλλήψεις και άσκηση ποινικής δίωξης σε αρκετές περιπτώσεις, με τελευταίες γνωστές σε εμάς αυτές της 4ης και 5ης Ιουλίου 2015.

Είναι προφανές ότι η εφαρμογή του νόμου οφείλει να αποσκοπεί στην πάταξη της εκμετάλλευσης των προσφύγων και των μεταναστών και όχι σε συλλήψεις συνανθρώπων μας, που αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη συγκυρία που όλοι διανύουμε, αποφασίζουν να τείνουν χείρα βοηθείας στους λιγότερο τυχερούς.

Το ΕΣΠ χαιρετίζει την τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 4251/2014 που αποποινικοποιούν τις υποστηρικτικές ενέργειες των πολιτών για διευκόλυνση της μετακίνησης των νεοαφιχθέντων προσφύγων και καλεί την Ελληνική Πολιτεία να προχωρήσει στην ορθή και άμεση εφαρμογή τους, και μάλιστα σύμφωνα με τους κανόνες της χρηστής διοίκησης και το πνεύμα της οδηγίας 2002/90/ΕΚ του Συμβουλίου της ΕΕ η οποία καλεί στη μη επιβολή κυρώσεων για αντίστοιχες ενέργειες όταν αυτές αποσκοπούν στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να αποτραπούν περαιτέρω ποινικές διώξεις κατά εκείνων οι ενέργειες των οποίων σκοπό έχουν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της ανεπαρκούς ανταπόκρισης της Πολιτείας στις δικές της θετικές υποχρεώσεις.

 

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

Πιστοποιηση ISO

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322
Οργανισμός Πιστοποίησης: TUV Austria

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2022