Παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης AIDA Report on Greece 2017

28.03.18

Παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης AIDA Report on Greece 2017

 

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018,

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ακαδημίας 60,

11.00 – 13.00

 

Την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) παρουσιάζει την Ετήσια Έκθεση Asylum Information Database (AIDA) Report on Greece 2017, σχετικά με την κατάσταση του ασύλου και της υποδοχής στην Ελλάδα.

Η έκθεση, η οποία συντάσσεται ετησίως από το ΕΣΠ και δημοσιεύεται υπό την αιγίδα του European Council on Refugees and Exiles (ECRE), αποτελεί μια συστηματική καταγραφή των αλλαγών που έχουν επέλθει στο ελληνικό σύστημα παροχής διεθνούς προστασίας το τελευταίο έτος.

Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου, τις συνθήκες υποδοχής, την κράτηση και τα δικαιώματα των δικαιούχων διεθνούς προστασίας καθώς και οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο θεσμικό πλαίσιο και τις διοικητικές πρακτικές, τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα νησιά.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το ECRE,  θα παρουσιαστούν ευρήματα από την υπό δημοσίευση έκθεση AIDA Report on Turkey 2017, σχετικά με τις διαδικασίες διεθνούς και προσωρινής προστασίας, την κράτηση και τα δικαιώματα των αναγνωρισμένων δικαιούχων διεθνούς και προσωρινής προστασίας στην Τουρκία, ιδίως μετά την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

 

Την παρουσίαση των Εκθέσεων θα πραγματοποιήσουν οι κ.κ. Μίνως Μουζουράκης, Senior AIDA Coordinator και Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, δικηγόρος, μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ. Συντονισμό θα κάνει ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, Συντονιστής της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ.

Παρέμβαση θα πραγματοποιήσει η κα Εμμανουέλα Τσαπούλη, Protection Associate, UNHCR Greece .

Η βάση δεδομένων Asylum Information Database περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου, τις συνθήκες υποδοχής, την κράτηση και τα δικαιώματα των δικαιούχων διεθνούς προστασίας σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Η βάση δεδομένων αποσκοπεί στο να συμβάλει στην βελτίωση των πολιτικών ασύλου και της κατάστασης των αιτούντων άσυλο, παρέχοντας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τα αναγκαία εργαλεία και πληροφορίες προς υποστήριξη των πρωτοβουλιών για την προάσπιση των δικαιωμάτων των προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων αυτών ενώπιον Δικαστηρίων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της Asylum Information Database, δημοσιεύονται ετησίως εθνικές Εκθέσεις που καταγραφούν τις σχετικές εξελίξεις σε 23 χώρες, συγκριτικά reports και νομικά σημειώματα. To υλικό αυτό είναι διαθέσιμο στο http://www.asylumineurope.org/.

Από την Ελλάδα, στο Asylum Information Database συμμετέχει το ΕΣΠ, το οποίο συντάσσει και την ετήσια έκθεση σχετικά με το σύστημα ασύλου και υποδοχής στην Ελλάδα (AIDA Report on Greece).

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

Δανάη Λειβαδά

Υπεύθυνη επικοινωνίας

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

 Σολωμού 25, Τ.Κ. 10682, Αθήνα        

Τηλ.: +30 210-3800990

Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα