×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 12006

Δελτίο Τύπου: Απόφαση του ΣτΕ για ακύρωση επιβολής γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά του Αν. Αιγαίου

Αθήνα, 19 Απριλίου 2018—Στις 17/4/2018, κατόπιν αίτησης του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (EΣΠ), το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου με την οποία επιβαλόταν γεωγραφικός περιορισμός παραμονής των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

 

 

Το Δ΄Τμήμα του Συμβούλιου της Επικρατείας, με την απόφαση 805/2018 έκρινε ότι, από την απόφαση της Διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου για τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας των αιτούντων άσυλο δεν προέκυπταν οι σοβαροί και επιτακτικοί λόγοι δημόσιου συμφέροντος, οι οποίοι θα εδύναντο να δικαιολογήσουν την επιβολή του περιορισμού της κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια μετά τις 20 Μαρτίου 2016,  και επομένως, δεν μπορούσε να διαπιστωθεί κατά πόσο ο περιορισμός ήταν απαραίτητος και συμβατός με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων και το Δίκαιο της ΕΕ.

      

Το Συμβούλιο της Επικρατείας διαπίστωσε, ακόμα, ότι η άνιση συγκέντρωση αιτούντων άσυλο σε ορισμένες μόνο περιοχές της χώρας, επιφέρει σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμισή τους. Σύμφωνα με την απόφαση, οι εν λόγω περιφέρειες καλούνται να διαχειρισθούν και να αντιμετωπίσουν, με τις υπάρχουσες υποδομές, εν μέσω της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, την είσοδο και παραμονή σε αυτές σημαντικού αριθμού προσώπων που αιτούνται διεθνή προστασία, με συνέπεια να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης κοινωνικών εντάσεων, με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των εν λόγω περιφερειών, οι οποίες αποτελούν και τουριστικούς προορισμούς.

             

Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση 805/2018, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά και των δυσχερειών που θα αντιμετώπιζε η Διοίκηση από τη αναδρομική ακύρωση της επιβολής του γεωγραφικού περιορισμού, κρίθηκε ότι συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος που επιβάλουν τα αποτελέσματα της ακύρωσης να ανατρέξουν σε  μεταγενέστερο χρόνο (δηλαδή από 17/4/2018), ημερομηνία από την οποία η αρμόδια Αρχή κωλύεται να επιβάλλει τον ένδικο περιορισμό της κυκλοφορίας, δια της σχετικής εγγραφής επί των δελτίων των αιτούντων διεθνή προστασία τα οποία εκδίδονται εφεξής.

             

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η απάντηση του Κράτους Δικαίου στον εγκλωβισμό των αιτούντων άσυλο σε άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά και μία σημαντική νίκη όλων όσων υπερασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

 

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εκφράζει την ικανοποίησή του για την παραπάνω απόφαση αλλά και την ανησυχία του για τους πρόσφυγες που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα, πριν την έκδοσή της, και θα συνεχίσουν να βιώνουν τις ολέθριες συνέπειες της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

Δανάη Λειβαδά

Υπεύθυνη επικοινωνίας -Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Σολωμού 25, Τ.Κ. 10682, Αθήνα          

Τηλ.: +30 210-3800990

Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

Πιστοποιηση ISO

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322
Οργανισμός Πιστοποίησης: TUV Austria

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2022