%PM, %26 %500 %2020 %13:%Οκτ

Cosmos Employment Hub – STEP Greece

Toν Αύγουστο του 2018 το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υποστηριζόμενο από το World Jewish Relief, ενίσχυσε το Γραφείο Απασχόλησης που λειτουργεί από το 2000, υλοποιώντας το καινοτόμο πρόγραμμα «Cosmos Employment Hub – STEP Greece» που εξειδικεύεται στην επαγγελματική συμβουλευτική σε πρόσφυγες, μεταφέροντας σημαντική τεχνογνωσία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρόγραμμα είχε στόχο την άμεση και αποτελεσματική σύνδεση των προσφύγων με την αγορά εργασίας, δίνοντάς τους τα απαραίτητα εφόδια.

Αθήνα,  21/10/2020

Ο νέος, προσωρινός καταυλισμός στο νησί της Λέσβου είναι ακόμη χειρότερος από τον αρχικό καταυλισμό της Μόριας, με ανεπαρκή πρόσβαση σε ασφαλές καταφύγιο, σχεδόν καθόλου τρεχούμενο νερό, περιορισμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και χωρίς πρόσβαση σε νομική βοήθεια, δηλώνουν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και η Oxfam στο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο τους «Lesbos Bulletin». Οι οργανώσεις καλούν για την άμεση μετεγκατάσταση όλων όσων ζητούν άσυλο στη Λέσβο σε αξιοπρεπή καταλύματα στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

 

Αθήνα, 19/10/2020

Κατόπιν της εντολής του Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς τις αστυνομικές αρχές Λέσβου να εκκενώσουν τη δομή του ΠΙΚΠΑ μέχρι τις 15-10-2020[i], η J.T. λεχώνα με τη νεογέννητη κόρη της, οι οποίες έχουν μεταφερθεί στο ΠΙΚΠΑ από την νέα προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ[ii], ως ιδιαίτερα ευάλωτες, κατέθεσαν με τη συνδρομή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, αίτηση στο ΕΔΔΑ για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, επικαλούμενες παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε περίπτωση εκκένωσης του ΠΙΚΠΑ και απομάκρυνσής τους από αυτό.

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει ένα ιστορικό καταφύγιο για ευάλωτους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, χωρίς καμία φροντίδα για το μέλλον των φιλοξενούμενων της. Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ζήτησε από την αστυνομία να εκκενώσει το χώρο του ΠΙΚΠΑ, στη Νεάπολη της Μυτιλήνης, έως τις 15-10-2020.

%AM, %09 %415 %2020 %11:%Οκτ

H ιστορική απόφαση

Η ιστορική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης επιβεβαιώνει ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και δικαιώνει τα θύματα της τυφλής της βίας.

Με την απόφαση αυτή μπαίνει τέλος στη θεωρία της νομιμοφανούς δράσης της Χρυσής Αυγής ως πολιτική οργάνωση και όλοι πλέον γνωρίζουν ότι στην Δημοκρατία μας δεν έχει θέση η βία, το μίσος και ο ρατσισμός.

Ελπίζουμε ότι η απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα γίνει το έναυσμα για τη μεγαλύτερη προστασία στον κάθε αδύναμο και κατατρεγμένο, που αποτελεί το πραγματικό ανάχωμα ενάντια στην όποια προσπάθεια κατάλυσης του Κράτους Δικαίου.

 

Ελλάδα: Ερευνήστε τις επαναπροωθήσεις και τη βία στα σύνορα
Ανθρωπιστικές οργανώσεις ασκούν πίεση στη Βουλή για τη διεξαγωγή έρευνας


(Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2020) – Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να ξεκινήσει κατεπείγουσα έρευνα για όλους τους ισχυρισμούς που αφορούν παράνομες επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία από τα ελληνικά σώματα επιβολής του νόμου και άλλα άτομα, σύμφωνα με την ανοιχτή επιστολή που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα 29 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικού έργου. Οι επιστροφές πραγματοποιούνται κυρίως μέσω επαναπροωθήσεων και μαζικών απελάσεων, ενώ συχνά συνοδεύονται από βία.

Η Βουλή των Ελλήνων θα πρέπει να ασκήσει την εξουσία επίβλεψης που διαθέτει ώστε να διερευνήσει αυτούς τους ισχυρισμούς για τις παράνομες πράξεις που διαπράττονται από κρατικούς φορείς και εκπροσώπους τους στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Η έρευνα της Βουλής θα πρέπει να προσδιορίσει κατά πόσον οι εν λόγω παράνομες ενέργειες συνιστούν de facto κυβερνητική πολιτική κατά παράβαση του διεθνούς, του ευρωπαϊκού και του ελληνικού δικαίου.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ, ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΠΙΚΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ

Περισσότερες από 160 ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις, πανεπιστημιακοί και άλλοι φορείς απ’ όλη την Ευρώπη καλούν τις ελληνικές αρχές να ανακαλέσουν την απόφαση να τερματιστεί η  λειτουργία των μόνων αξιοπρεπών, εναλλακτικών για τη στέγαση προσφύγων στη Λέσβο

Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2020 – Οι υπογράφοντες καλούμε τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και τις τοπικές αρχές της Λέσβου να αποσύρουν την απόφασή τους για την αναστολή λειτουργίας των εγκαταστάσεων  ΠΙΚΠΑ και Καρά Τεπέ για ευάλωτους αιτούντες άσυλο στο νησί. Οι αρχές πρέπει όχι μόνο να ανακαλέσουν την απόφαση να κλείσουν αυτές τις εγκαταστάσεις, αλλά σε καιρούς μεγάλης ανάγκης θα πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω και να προστατεύσουν όλες τις αξιοπρεπείς εναλλακτικές λύσεις για τη στέγαση και προστασία των αιτούντων άσυλο.

%PM, %17 %561 %2020 %15:%Σεπ

Ευχαριστούμε HELP!

Από την ίδρυσή της το 1981, η οργάνωση “Help – Hilfe zur Selbsthilfe” έχει δεσμευτεί να παρέχει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη άμεση, βιώσιμη αλλά και μακροπρόθεσμη υποστήριξη. Με περισσότερα από 73 προγράμματα σε 23 χώρες η Help βοηθά ανθρώπους σε ανάγκη. Η Help συνεργάζεται με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στην παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες στην Ελλάδα. Μετά τη φωτιά στη Μόρια, ξεκίνησε μία καμπάνια για να στηρίξει το ΕΣΠ στις δράσεις του για διανομή ειδών πρώτης ανάγκης και παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη!

https://www.help-ev.de/en/country/greece

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2020