Παιδιά, έστω και εν αμφιβολία, δεν κρατούνται

Σημαντική η πρόσφατη Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών  για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και των προσώπων που βρίσκονται σε διαδικασία εκτίμησης της ηλικίας τους 

Αθήνα, 2 Μαΐου 2024

Ο Jamal*, ένα παιδί από το Πακιστάν, είχε καταγραφεί επανειλημμένα από διαφορετικές  ελληνικές Αρχές ως ασυνόδευτος ανήλικος. Μετά τη σύλληψή του από την ΕΛ.ΑΣ. και την αυθαίρετη καταγραφή του ως ενήλικο πρόσωπο, τέθηκε υπό κράτηση για επιστροφή. Χωρίς αιτιολογημένη αμφιβολία όπως απαιτεί ο νόμος[1], ξεκίνησε η διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας του 3 μήνες μετά το σχετικό αίτημα της ΕΛ.ΑΣ., ενώ όλο αυτό το διάστημα  παρέμεινε κρατούμενος σε Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης μαζί με άγνωστους σε αυτόν ενήλικες και υπό συνθήκες εντελώς ακατάλληλες για παιδιά.

Για έξι (6) συνολικά μήνες το παιδί παρέμεινε σε κράτηση παρακολουθώντας μία ιστορία καφκικών διαστάσεων, κατά την οποία οι ελληνικές Αρχές αρνούνταν να εφαρμόσουν τη νόμιμη διαδικασία που επιτάσσει τη μεταχείριση προσώπου ως ανήλικο όσο διαρκεί η αμφιβολία για την ηλικία του[2] («τεκμήριο ανηλικότητας»). Επίσης, επιτάσσει να του διορίσουν Επίτροπο και να το φιλοξενήσουν σε δομή για ασυνόδευτα ανήλικα.

Σύμφωνα με διάφορους μελετητές, η κλίμακα των εκτοπίσεων που προκύπτουν από την περιβαλλοντική υποβάθμιση είναι σημαντική με αποτέλεσμα οι «κλιματικοί πρόσφυγες» να αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία εκτοπισμένων ατόμων παγκοσμίως.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC, 1990) επισήμανε ότι ο σημαντικότερος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής μπορεί να είναι η ανθρώπινη μετανάστευση, εκτοπίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους λόγω της διάβρωσης της ακτογραμμής και των παράκτιων πλημμυρών. Eκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας μιλούν για 200 εκατ. ανθρώπους, οι οποίοι θα εξαναγκαστούν να μεταναστεύσουν λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) προβλέπει ότι ο αριθμός των ατόμων που θα πληγούν θα διπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Λευτέρης Παπαγιαννάκης
Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

(σ.σ. Το κείμενο γράφτηκε πριν την συζήτηση και ψήφιση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10/4/2024)

09.04.2024

Τα τελευταία χρόνια το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και αντιπαράθεσης. Την ίδια στιγμή αποτέλεσε και αποτελεί καταλύτη πολιτικών και εκλογικών εξελίξεων σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μετά από πολλές, μακροχρόνιες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις οι θεσμοί της ενέκριναν τη συμφωνία για το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο στην ΕΕ.

Τα τελικά κείμενα και οι λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν, με την ψήφισή του να ολοκληρώνεται πριν τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με κόμματα και οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων το Σύμφωνο θα κάνει την πρόσβαση στο άσυλο πιο δύσκολη και πιο περίπλοκη. Στο επόμενο διάστημα και όταν δημοσιοποιηθούν τα τελικά κείμενα θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το σύνολο των προβλέψεων, αλλά φαίνεται ότι το αποτέλεσμα είναι αρνητικό από την οπτική του δικαιώματος ασύλου και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Σε αυτή την πραγματικότητα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πως εξελίχθηκε στην Ελλάδα, ειδικά μετά το 2015, το ζήτημα και πως  μια αλληλουχία γεγονότων επηρέασαν την πολιτική της ΕΕ.

Amidst warnings from over 50 Civil Society Organisations, EU lawmakers reached a political agreement on the EU’s New Pact on Migration and Asylum in December. The agreement is a continuation of a decade of policy that has led to the proliferation of rights violations in Europe. Moreover, it will have devastating implications for the right to international protection in the bloc and greenlights abuses across Europe including racial profiling, default de facto detention and pushbacks. Next week, MEPs will be presented with a final chance to reject the files in a Plenary vote, and to give a political signal against the adoption of a Pact that would undermine fundamental rights.

 

Η Ελλάδα σε θεσμική υποχώρηση – Ενημέρωση 60 ημερών

Προσθήκη στο Κοινό Υπόμνημα της Κοινωνίας των Πολιτών

προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την έκθεση για το κράτος δικαίου του 2024

Τις σοβαρές ανησυχίες για την ολίσθηση των θεσμών της χώρας επανέλαβαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, στο πλαίσιο της ετήσιας εποπτείας της λειτουργίας του Κράτους Δικαίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Ιανουάριο, οι ανεξάρτητες οργανώσεις Vouliwatch, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), HIAS Ελλάδας, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και Reporters United καταθέσαμε την έκθεσή μας στον ετήσιο έλεγχο των εθνικών συστημάτων που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της  Έκθεσης για το Κράτος Δικαίου. Στην αναφορά μας εντοπίσαμε χρόνιες πλημμέλειες αλλά και νέες απειλές για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.

Αύριο, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024, θα συζητηθούν σε προφορική ακρόαση, ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στο Λουξεμβούργο, τα προδικαστικά ερωτήματα που απέστειλε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ’ αριθμ. 177/2023 απόφασή του, σχετικά με την συμπερίληψη της Τουρκίας στον εθνικό κατάλογο «ασφαλών τρίτων χωρών» (ΚΥΑ 42799/2021) (δείτε εδώ και εδώ).  Η απόφαση αυτή του ΣτΕ εκδόθηκε επί αίτησης ακύρωσης του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και της Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) κατά της ανωτέρω ΚΥΑ, με την οποία χαρακτηρίστηκε η Τουρκία ως ασφαλής τρίτη χώρα για αιτούντες και αιτούσες άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Οι οργανώσεις θα παραστούν ενώπιον του ΔΕΕ στο Λουξεμβούργο, δια των νομικών εκπροσώπων τους.

Το WWF Ελλάς και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ξεκινούν δημόσιο διάλογο στο πλαίσιο ερευνητικού έργου για τους “κλιματικούς πρόσφυγες”. Στην πρώτη συζήτηση με θέμα την κλιματική μετανάστευση προσκαλούμε εμπειρογνώμονες να συμμετάσχουν καταθέτοντας σχόλια, με σκοπό τη διατύπωση προτάσεων για τον ορισμό και το καθεστώς προστασίας των κλιματικών προσφύγων. Η συζήτηση είναι ανοιχτή και στο ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται σχετικά. 

22 February 2024
 
Read the Joint Statement on the Revision of the EU Victims’ Rights Directive here
17 οργανώσεις με ενεργή συμμετοχή στην παρακολούθηση και προάσπιση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), απέστειλαν κοινή επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκθέτοντας τις σοβαρές ανησυχίες τους αναφορικά με τη συνεχιζόμενη διολίσθηση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα.   
 
Διαβάστε την κοινή επιστολή εδώ
Η τελευταία έκθεση του PRAB εμβαθύνει στη σκληρή πραγματικότητα των pushbacks που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στα ευρωπαϊκά σύνορα.
Μέσα από την μελέτη των στοιχείων αλλά και των ιστοριών των μεταναστών οι οποίοι δέχονται συστηματικά την βία μέσω των παράνομων επαναπροωθήσεων, διαπιστώνεται ότι η κατάσταση στα σύνορα της Ευρώπης επιδεινώνεται. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έκθεσης, γίνεται γνωστό ότι πάνω από 8.400 μετανάστες που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ευρώπη αντιμετώπισαν βίαια pushbacks, ένας αριθμός που, δυστυχώς, είναι πολύ μεγαλύτερος στην πραγματικότητα.
 
Σελίδα 1 από 53
 

Αναφορά Δράσης

  • 90% Παροχές προς πρόσφυγες
  • 10% Διοικητικά έξοδα

Πιστοποίηση

 

Πιστοποίηση ISO 9001: 2015
Aρ. 20001210004322