Πρόγραμμα Αποκατάστασης Επιζώντων Βασανιστηρίων «Προμηθέας»

 

Το Πρόγραμμα Αποκατάστασης Επιζώντων Βασανιστηρίων «Προμηθέας», υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, από τον Ιούνιο 2017 έως και το Μάιο 2018. Υλοποιείται από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Κέντρο Ημέρας «Συνειρμός/ Βαβέλ», και σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Πρόγραμμα για την υποστήριξη μεταναστών και προσφύγων που έχουν υποστεί βασανιστήρια ή κακομεταχείριση).

Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή υπηρεσιών ολιστικής αποκατάστασης των επακόλουθων των βασανιστηρίων, σε νομικό, κοινωνικό, ψυχολογικό και ιατρικό επίπεδο. Η διεπιστημονική συνεργασία είναι το βασικό εργαλείο για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Η ανάγκη

Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο και προσφύγων που ταυτοποιούνται ως επιβιώσαντες βασανιστηρίων αυξάνεται συνεχώς, ενώ, αντίστοιχα, αυξάνονται και οι ανάγκες για  παροχή υπηρεσιών ολιστικής αποκατάστασης από εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Η ιστορία

Το Πρόγραμμα «Προμηθέας» ξεκίνησε το 2013, έχοντας ως στόχο να καλύψει το κενό στην παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης σε επιβιώσαντες βασανιστηρίων στην Ελλάδα, και παράλληλα να προσφέρει σχετική εκπαίδευση και εξειδίκευση σε επαγγελματίες του πεδίου.

Το παρόν

Στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αποκατάστασης Επιζώντων Βασανιστηρίων «Προμηθέας», ομάδα δικηγόρων και κοινωνικών λειτουργών, παρέχουν νομική συνδρομή (σε όλα τα στάδια της διαδικασίας του ασύλου) και συμβουλευτική (για κοινωνικά κι ενταξιακά θέματα), με γνώμονα τόσο τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων που έχουν υποστεί βασανιστήρια στη χώρα καταγωγής τους, όσο και τις ιδιαίτερες ικανότητες και την ανθεκτικότητα τους.

Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και υποστήριξη των επαγγελματιών, είναι αναπόσπαστο κομμάτι την υλοποίησης του Προγράμματος «Προμηθέας».

 

Last modified on %AM, %21 %393 %2020 %10:%Ιαν

Αναφορα Δρασης

90% Παροχες προς προσφυγες
10% Δοικητικα εξοδα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

 

Follow us

Copyright: © Greek Council for Refugees 2017-2019