«Στοπ» από τον Αρειο Πάγο στην έκδοση δύο Κούρδων στην Τουρκία

26.04.13

26/4/2013

Να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι Κούρδοι, Ζεκί Γκουρμπούζ και Μπουλέντ Κομέρτ, που έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο ενεργοποίησης ερυθράς αγγελίας (από το 2005), αποφάσισε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, δεχόμενο την εισήγηση του αντεισαγγελέα Γ.Μπόμπολη.

Ο 47χρονος Ζεκί Γκουρμπούζ καταδιώκεται εδώ και δύο χρόνια από το τουρκικό κράτος, ενώ, ο 33χρονος Μπουλέντ Κομέρτ ήταν ένας από τους απεργούς πείνας το 2001 για την υπόθεση των «λευκών κελιών» στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές τούς ζητούν για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ, κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Επιπρόσθετα ο Γκουρμπούζ κατηγορείται για κατοχή όπλων και εκρηκτικών.

Πρόσφατα, το Συμβούλιο Εφετών Πάτρας αποφάσισε ομόφωνα τη μη έκδοση των δύο Κούρδων στη γείτονα χώρα. 

Όμως, η εισαγγελία Εφετών Πάτρας άσκησε έφεση και η υπόθεση οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο. Το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε σήμερα, με τις υπ' αριθμ. 701-702/2013 αποφάσεις του, το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοσή τους. Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι δεν μπορούν να εκδοθούν οι δύο Κούρδοι, πριν κριθεί το εκκρεμές αίτημά τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου στη χώρα μας.

Επίσης, οι δικαστές σημειώνουν ότι υπέρ της μη έκδοσης των δύο Κούρδων συνηγορεί και το γεγονός ότι επικαλούνται κίνδυνο της ζωής τους σε περίπτωση έκδοσης, λόγω των πολιτικών φρονημάτων τους και της καταγωγής τους.

Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα του Γκουρμπούζ για αντικατάσταση της προφυλάκισής του με περιοριστικούς όρους. 

Να σημειωθεί, ότι ο Γκουρμπούζ είναι προφυλακισμένος, ενώ, ο Κομέρτ δεν είναι.

 

 

 

 

 

Our Efficiency

  • 90% Program Services
  • 10% Management