Καταργήθηκε η «Απόφαση Λοβέρδου» σχετικά με τον περιορισμό διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων!

21.05.13

Η Απόφαση της Υφυπουργού Υγείας κυρίας Σκοπούλη, που  καταργεί την Υπουργική Απόφαση ΓΥ39α ΦΕΚ1002/Β/2-4-2012, η οποία ρύθμιζε θέματα περιορισμού Λοιμωδών Νοσημάτων, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 1085/Β/30.4.2013).

Γνωστή και ως «Απόφαση Λοβέρδου», η εν λόγω ρύθμιση εξανάγκαζε μεταξύ άλλων  αλλοδαπούς σε ιατρική εξέταση και νοσηλεία σε ειδικούς χώρους επεμβαίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην ιδιωτικότητα του προσώπου και παρεμβαίνοντας με τρόπο παράνομο σε χώρους διαβίωσης. Κατ’ εφαρμογή της Απόφασης αυτής είχαν γίνει υποχρεωτικές εξετάσεις, συλλήψεις και κρατήσεις , με πιο γνωστές αυτές των οροθετικών γυναικών πέρσι.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, μαζί με την ACT-UP, κατέθεσαν τον Ιούνιο του 2012 στο Συμβούλιο της Επικρατείας την υπ ’αρ. κατάθεσης 3833/2012 Αίτηση για την ακύρωση της ΓΥ39α Απόφασης του Υπουργού Υγείας, ως αντίθετης με το διεθνές δίκαιο, όπως η  Σύμβαση του Οβιέδο 1997, το Σύνταγμα και τους νόμους. Η απόφαση αυτή είχε δεχθεί κριτική από πολλούς φορείς τόσο του ιατρικού κόσμου όσο και από φορείς υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρ’ όλα αυτά εφαρμόζονταν κανονικά.

Η Διοίκηση με την κατάργηση της Υπουργικής αυτής απόφασης συμμορφώνεται με τα όσα ζητήθηκαν στο σχετικό δικόγραφό μας  πριν την εκδίκασή του. Ας  σημειωθεί ότι η επιχειρηματολογία της Υφυπουργού για την κατάργηση της εν λόγω απόφασης Λοβέρδου, που υπάρχει σε σχετικό δημοσίευμα  του Τύπου, συμπίπτει με τους λόγους ακύρωσης του δικογράφου που κατατέθηκε.

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

 

Our Efficiency

  • 90% Program Services
  • 10% Management