Απάντηση του ΕΣΠ στις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ μετά την απαγωγή του Bulut Yayla

11.06.13

11/6/2013

Σχετικά με τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., που έχουν δημοσιευθεί για την υπόθεση απαγωγής του Βulut Yayla, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) θα ήθελε να διευκρινίσει τα εξής:
Μετά το περιστατικό της απαγωγής του Bulut Yayla. η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε δύο αντιφατικές μεταξύ τους ανακοινώσεις. Ειδικότερα στις 2-6-2013 η ΕΛ.ΑΣ., ανακοίνωσε ότι:

«Για τον συγκεκριμένο Τούρκο υπήκοο, καμία αυτοπρόσωπη παρουσία του καθώς και καμία επίσημη καταχώρηση ή καταγραφή της παρουσίας του στη χώρα δεν προκύπτει στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο ίδιος Τούρκος υπήκοος επίσης ουδέποτε κατέθεσε αίτημα για πολιτικό άσυλο.»,

 

Εξάλλου, την επόμενη ημέρα στις 3-6-2013 η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι ;
«Για τον συγκεκριμένο υπήκοο είχε επιδείξει ενδιαφέρον το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, αλλά παρότι είχε προσδιορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία (η 21η Μαΐου 2013), για την εμφάνισή του στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και την υποβολή αιτήματος παροχής ασύλου, δεν εμφανίσθηκε.».

Με άλλα λόγια η ΕΛ.ΑΣ. ενώ αρχικά υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία καταγραφή της παρουσίας του στη χώρα μας, εν τούτοις την επόμενη ημέρα παραδέχεται ότι το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες είχε ήδη παρέμβει για να καταγραφεί το αίτημά του. Τα ακριβή περιστατικά έχουν ως εξής :

Ο Bulut Υayla, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, δεν μπόρεσε να υποβάλει αυτοπρόσωπα αίτημα ασύλου, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές του.

Όπως είναι γνωστό και έχει καταγραφεί και καταγγελθεί σε εκθέσεις διεθνών και εθνικών οργάνων και οργανώσεων (Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Συνήγορος του Πολίτη, Διεθνής Αμνηστία κ.α.), η υποβολή των αιτημάτων ασύλου στην Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατη. Η μακροχρόνια πρακτική, που ακολουθείται από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, αρμόδια για την παραλαβή και εξέταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιτήσεων ασύλου, είναι να επιτρέπει την υποβολή μόνο ενός εξαιρετικά μικρού αριθμού αιτήσεων ασύλου και μόνο κατά τις πολύ πρωινές ώρες κάθε Σαββάτου.

Για αυτό το λόγο οι οργανώσεις, με παρεμβάσεις τους και αναφορές τους, μεταξύ άλλων, γνωστοποιούν στις αρχές τη βούληση των αιτούντων να υποβάλλουν αίτημα ασύλου, προσπαθώντας να διασφαλίσουν την παραλαβή των αιτημάτων τους.


Ο Bulut Υayla, μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειές του να υποβάλει αίτημα ασύλου, απευθύνθηκε στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) ζητώντας συνδρομή για να καταθέσει το αίτημά του. Το ΕΣΠ έκρινε ότι ο Bulut Υayla αντιμετώπιζε βάσιμο φόβο δίωξης, από τις τουρκικές αρχές για λόγους πολιτικούς. Χωρίς να έχει καταγραφεί ως αιτών άσυλο στην Ελλάδα κινδύνευε να συλληφθεί και να απελαθεί στην Τουρκία.

Στις 18-5-2013, εξάλλου, αστυνομικοί του Α.Τ. Εξαρχείων διενήργησαν έλεγχο σε εστιατόριο συμπατριωτών του Bulut Υayla πολιτικών προσφύγων, στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρισκόταν ο Bulut Υayla, ο οποίος έδωσε τα στοιχεία του στους αστυνομικούς, και τους γνωστοποίησε ότι έχει ήδη απευθυνθεί στο ΕΣΠ. Παράλληλα και κατά τη διάρκεια του αστυνομικού ελέγχου, δικηγόρος του ενημέρωσε και με τηλεφωνική επικοινωνία, τον επικεφαλής των αστυνομικών που διενεργούσαν τον έλεγχο και του γνωστοποίησε ότι ο Bulut Υayla βρίσκεται στην Ελλάδα για να ζητήσει άσυλο και έχει ήδη απευθυνθεί και στο ΕΣΠ.

Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές συνεπώς διαπίστωσαν και με αυτό τον τρόπο, την «αυτοπρόσωπη παρουσία του Bulut Yayla στη χώρα», καθώς και τη βούλησή του να υποβάλει αίτημα ασύλου.

Το ΕΣΠ στις 20 Μαΐου 2013, ημέρα Δευτέρα, με έγγραφη αναφορά του (με τηλεομοιοτυπία) γνωστοποίησε στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές τη βούληση του Bulut Yalya να καταθέσει αίτημα ασύλου καθώς και ότι είναι θύμα βασανιστηρίων, ζητώντας συγχρόνως (το ΕΣΠ) να διασφαλιστεί η παραλαβή του αιτήματός του για την επόμενη ημέρα την 21η Μαΐου 2013.

Ωστόσο, οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές δεν απάντησαν στην έγγραφη αυτή αναφορά, ουδέποτε προσδιόρισαν οιαδήποτε ημερομηνία για την παραλαβή του αιτήματός του, παρότι γνώριζαν τη βούλησή του να υποβάλει αίτημα ασύλου και δεν το παρέλαβαν ποτέ.

Ακόμη δε και μετά την απαγωγή του, το ΕΣΠ συνέχιζε τις προσπάθειες, ώστε να καταστεί εφικτή η παραλαβή του αιτήματος ασύλου του, τόσο με τηλεφωνικές παρεμβάσεις όσο και με αποστολή έγγραφων αναφορών προς τις αρχές, μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, 1-6-2013, που πληροφορηθήκαμε ότι βρισκόταν στα χέρια των τουρκικών αρχών.
Επομένως είναι ανακριβές ότι ο Bulut Yayla δεν προσήλθε σε προκαθορισμέ-νο ραντεβού για την υποβολή του αιτήματος ασύλου του, καθώς ουδέποτε οι αρμόδιες αρχές προσδιόρισαν, ως ημερομηνία παραλαβής του αιτήματος ασύλου του, την 21η Μαΐου 2013 ή οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία και δεν προέβηκαν σε καμία ενέργεια για να διευκολύνουν την πρόσβασή του στις αρμόδιες υπηρεσίες και την - και τυπική - κατάθεση του αιτήματος ασύλου του.

 

Our Efficiency

  • 90% Program Services
  • 10% Management